Balkan, Balkan! Evrovizija 2018

Velika gledanost Pesme Evrovizije u Srbiji

Muzički, scenski ili televizijski, Evrovizija je pre svega jedan veliki šou, a to je ono što privlači pažnju publike, pre svega gledalaca i sponzora.

Kada je Evrovizija u pitanju, postoje određena nepisana pravila koja važe. Prvo je da polufinale u kom nastupa „naša“ zemlja uvek bude upečatljivo više praćeno, bez obzira je li hronološki prvo ili drugo po redu emitovano. Samim tim da se zaključiti da će, ukoliko se država (u ovom slučaju Srbija), uspe plasirati u finale, to finale biti još gledanije od samog polufinala jer prosto ima veću težinu relevantnosti, te  uspeh domaće delegacije i njena kvalifikacija u finale predstavlja „džekpot“ za nacionalni javni servis svake zemlje. Još jedno pravilo jeste da što je izvođač-predstavnik popularniji u svojoj zemlji, rejting će biti veći.

Ove godine, RTS nije oklevao da se sam pohvali rezultatima koji su vrlo dobri. Finale takmičenja za Pesmu Evrovizije, održano u subotu 12. maja, imalo je rejting 11,2%, što je prilično visoka cifra. Takođe, od svih ljudi koji su u tom trenutku imali uključen televizor, čak 30,3% njih je pratilo Evroviziju, a to je značajan udeo u gledanosti u odnosu na ostale stanice. Ukupan auditorijum koji je pratio finale broji 2.262.000 gledalaca, činivši ovaj šou drugom emisijom po gledanosti tog dana (odmah iza serije „Vojna akademija“ emitovane neposredno pre početka finala).

Poređenja radi sa prošlom godinom, gledanost drugog polufinala u kom je Srbija nastupala (pošto se do finala nije plasirala) bilo je tek deveta najgledanija emisija tog dana, sa rejtingom od 8,5%. No, ne bi bilo korektno porediti ove gledanosti iz više razloga. Napre, „Balkanika“ je znatno afirmisaniji izvođač u Srbiji i okruženju nego Tijana Bogićević; drugo, ovogodišnji predstavnik izabran je na festivalu „Beovizija“, dok Tijana nije imala čak ni emisiju posvećenu biranju predstavnika na Evroviziji, pa samim tim i mnogo manju lokalnu medijsku propraćenost.

Stoga bi bilo više fer uporediti polufinala u kojima je nastupala Srbija iz ove i prethodne godine, i tu dobijamo sledeće:

GODINA 2017, polufinale 2018, polufinale
PREDSTAVNIK Tijana Bigićević Sanja Ilić i Balkanika
REJTING 8,5% 9,6%
GLEDANOST EMISIJE deveta datog dana treća datog dana

U svakom slučaju, Evrovizija je ove godine ispraćena u Srbiji veoma dobro, prevazivši serijske programe takođe zabavnog sadržaja drugih stanica koji su u periodu posle 21 h obično gledaniji nego stanica RTS 1, te su ovo dobre vesti za fanove Evrovizije.

Za dobar rejting zadužen je dobar izvođač, što znači da se isplatilo uložiti u „Beoviziju“ jer se ovogodišnji predstavnik pokazao uspešno. To znači da nam sledi još „Beovizija“ koje će takođe donositi dobar rejting same sebi, odakle sledi da će zbog dobrog rejtinga biti i više oglašivača a samim tim više novca u budžetu za promociju narednog predstavnika.

I tako u krug, na opšte dobro svih nas koji volimo dobru muziku i volimo da vidimo srpsku trobojku na finalnoj tabeli Evrovizije svake godine.

Oznake

3 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Jako mi je drago sto je gledanost kod nas bila velika! Nadam se da ce se ovakva situacija ponavljati i ubuduce… 😀

  • Odličan tekst, komentar i analiza. Bravo!
    U susret novim Beovizijama i Evrovizijskim finalima za Srbiju!

  • Nakon ovakvih ( sjajnih ) rezultata, ne manjka argumenata da se Beovizija utemelji ( još jednom ) kao glavno sredstvo za odabir predstavnika za Evroviziju i kao dragocen festival pop muzike kod nas.
    Ako je skok sa 9. na 3. mesto po gledanosti doprinela tek vaskrsla Beovizija ( sa ne tako sjajnom paletom pesama ), onda primarna pozicija ne bi trebalo da čeka dugo da bude pokorena.
    Mogu da mislim samo šta nas čeka u februaru sledeće godine, budući da bi ovo trebalo da bude dobar stimulans za genezu kvalitetnih i zapaljivih pesama. 🙂