Evrovizija 2018

Euforičan doček za evrovizijsku pobednicu

Pobednica upravo završene Pesme Evrovizije Neta Barzilaj vratila se u svoju domovinu — Izrael — naravno kao heroj! Dočekali su je brojni obožavaoci, kao i novinarske ekipe.

Njena pobeda je izazvala veliko interesovanje u čitavom Izraelu, pa ovakva vrsta dočeka evrovizijskog pobednika ne treba da nas začudi. Evrovizijska pobeda se i dalje slavi u Izraelu, a u nedelju su građani Izraela euforično obeležili Netin trijumf na ulicama i trgovima.

I predsednik i premijer Izraela, Reuven Rivlin i Benjamin Netanjahu, zvanično su preko svojih naloga na društvenim mrežama čestitali Neti pobedu, nazvavši je pravim ambasadorom Izraela. Premijer je čak jutarnji sastanak svog kabineta započeo rečima „Boker Toy“ umesto „Boker Tov“, što bi na hebrejskom značilo „dobro jutro“. Zanimljivo je da je u nedelju ujutru, dolazeći na posao, novinare i foto-reportere pozdravio karakterističnim pokretom, „pilećim plesom“.

Neta je u Izrael doputovala u ponedeljak ujutru na aerodrom „Ben-Gurion“ u Tel Avivu, uz pratnju čitavog izraelskog evrovizijskog tima. Bila vidno raspoložena, a čak je i plesala uz aplauz novinara i obožavalaca. Po njenom dolasku sa aerodroma održana je i konferencija za novinare na kojoj je Neta istakla svoje buduće planove, kao i sreću zbog četvrte evrovizijske pobede koju je donela Izraelu.

— Ovo je veliki trenutak za mene, za čitavu evrovizijsku delegaciju i čitavu zemlju. Drago mi je što smo našoj zemlji dali razlog za slavlje, s obzirom da malo šta imamo da slavimo — izjavila je nova pobednica.

Neta se takođe zahvalila svima koji su verovali u nju i koji su joj pomogli na putu do pobede. Na kraju konferencije ona je izjavila:

— Kroz ovo putovanje naučila sam mnogo toga o kreiranju sopstvene stvarnosti. Želim da čestitam Izraelu na mogućnosti da naredne godine organizuje Evroviziju. Ludo je i zabavno što će se događaj poput Evrovizije održati u Izraelu.

U ponedeljak uveče nova evrovizijska kraljica je imala i poseban pobednički koncert na glavnom trgu u Tel Avivu, gde se okupilo više desetina hiljada građana i gde je, između ostalog, otpevala i svoju pobedničku pesmu Toy. Pored nje, na koncertu su nastupili brojni bivši predstavnici Izraela, a među njima i Dana Internešenal, pobednica ovog takmičenje iz 1998.

Oznake