Evrovizija 2018

Ko će biti na muzičkom tronu Evrope? Večeras KONAČNO finale!

Došao je trenutak za proglašenje pobednika. Posle čitave godine uspešnih priprema koje su pratile organizaciju takmičenja u Lisabonu, završnica je tu! Ove godine je u konkurenciji za „evrovizijski mikrofon“ bilo 43 pesme, od kojih je 26 dospelo do finala. Jasno je, samo jedna će biti pobednik. Dragi čitaovi, na redu je finalno veče Pesme Evrovizije 2018!

Glavni grad Portugalije, kao uostalom i cela država i njen nacionalni emiter RTP, dobili su priliku da ugoste najdugovečnije i najveće muzičko takmičenje prvi put u u istoriji. Iako su debitovali davne 1964. godine, Portugalci su posle dekada loših i vrlo retko dobrih plasmana i rezultata, konačno pobedili u svom 49. pokušaju prošle godine u Kijevu. Muzički vladar Evrope postao je Salvador Sobral s pesmom Amar pelos dois, te tako svojoj zemlji omogućio da priredi prestižni festival.

Slogan pod kojim su se u glavnom gradu Portugalije, u Areni „Altice“, okupile 43 zemlje učesnice, hiljade novinara i fanova širom Evrope, te milioni gledalaca pred TV ekranima, jeste All Aboard (Ukrcavanje), a logo i vizeulni identitet takmičenja predstavljen je s više različitih logotipa, čiji je lajt-motiv voda — okeani i mora, budući da je Portugalija u svojoj istoriji bila velika pomorska i kolonijalna sila. Centralni simbol je školjka iz koje su razvijeni svi drugi simboli, koji se zasnivaju na konceptu različitog života u okeanima i prikazuju čuda plutajućeg sveta poput planktona i niza drugih ekosistema bitnih za ravnotežu u vodenim ekosistemima.

Kroz te simbole, kreativni koncept prikazuje ključne teme kao što su raznolikost, poštovanje i tolerancija. Logotipi su prilagođeni i na različite se načine koriste u toku samog događaja, uključujući brendiranje čitavog Lisabona.

Remek-delo Florijana Videra

Evrovizijska bina i čitava scenografija za Lisabon 2018. uklapaju se u vizuelni identitet pa imaju izgled trupa broda. Izgled pozornice je inspirisan portugalskom istorijom i kulturom, u čijem su fokusu tri tačke: plovidba, more, brodovi i mape. Portugalci su na najbolji način prepoznali rad Florijana Videra, zaduženog za evrovizijske scenografije iz Diseldorfa (2011), Bakua (2012), Beča (2015) i Kijeva (2017), pa su samim tim rešili da ga angažuju i za kreiranje ovogodišnje evrovizijske scene. Međutim, stavka po kojoj će se ovogodišnja scena razlikovati od prošlogodišnje je ta što neće biti popularnih LED ekrana.

Kakav šou je pripremljen?

Finalno veče biće otvoreno u tradicionalnom portugalskom maniru — fado muzikom u izvođenju međunarodno priznatih i afirmisanih pevačica Ane Moure i Marize. Uslediće potom spektakularna parada zastava i finalista uz muzičku pratnju hip-hop sastava „Beatbombers“.

U revijalnom delu programa nastupiće Salvador Sobral zajedno Kaetanom Velozom, 75-godišnjim pevačem i jednim od najvećih imena u muzici Brazila. Karijeru je započeo davne 1965, a njegova najpoznatija kompozicija Tropicalia bila je ogromni hit, međutim vrlo politički kontroverzna, što je dovelo do njegovog hapšenja. Srećom, nedugo nakon toga objavljivao je mnoge uspešne albume i u Portugaliji, kao i u Brazilu.

Kako je već i poznato, ovogodišnji šou vodi ženski kvartet u sastavu Silvija Alberto, Danijela Rua, Katarina Furtado i Filomena Kautela. Silvija, Danijela i Katarina vode program s glavne scene, dok je Filomena zadužena za animiranje gledaoca i izvođača iz „grin-ruma“. Ovo je biti drugi put u istoriji takmičenja da program rade četiri dame, posle Beča 2015.

Danijela Rua je poznata glumica sa holivudskim iskustvom, zahvaljujući ulozi agentkinje Kensi Blaj u seriji „Mornarički istražitelji: Los Anđeles“ (orig. NCIS: Los Angeles), koju i naša publika ima prilike da prati. Ostale tri dame su poznata TV lica Radio-televizije Portugalije, sa bogatim iskustvom. Katarina i Silvija su, pored ostalog, vodile finale prošlogodišnjeg izdanja Festival da Canção prošle godine, u kojem je pobedio Salvador Sobral, a Filomena je čitala glasove portugalskog žirija u Kijevu i vodila je finale ovogodišnjeg izdanja Festival da Canção.

S leva na desno: Filomena Kautela, Silvija Alberto, Danijela Rua i Katarina Furtado

Ko su učesnici finala?

Uz direktne finaliste, tj. zemlje članice „Velike petorke“ i domaćina Portugalije, u finalu će nastupiti i deset najuspešnijih zemalja iz oba polufinala. Među njima su i naši predstavnici iz sastava „Balkanika“ koji će pesmu Nova deca izvesti deseti po redu. Redosled nastupa u finalu je sledeći:

ZANIMLJIVO
Tokom 62 izdanja i isto toliko godina postojanja ovog takmičenja, nijedna zemlja nije uspela da pobedi s rednih pozicija: 2, 16, 25 i 26. Salvador Sobral je prošle godine pobedio s pozicije 11, dok su pesme na rednom broju 17 do sada najčešće pobeđivale.
 1. Ukrajina: Melovin | Under the ladder
 2. Španija: Alfred i Amaja | Tu canción
 3. Slovenija: Lea Sirk | Hvala, ne!
 4. Litvanija: Jeva Zasimauskaite | When we’re old
 5. Austrija: Sesar Sampson | Nobody but you
 6. Estonija: Elina Nečajeva | La forza
 7. Norveška: Aleksander Ribak | That’s how you write a song
 8. Portugalija: Klaudija Paskoal | O jardim
 9. Ujedinjeno Kraljevestvo: Suri | Storm
 10. Srbija: Sanja Ilić i „Balkanika“ | Nova deca
 11. Nemačka: Mihael Šulte | You let me walk alone
 12. Albanija: Eugent Bušpepa | Mall
 13. Francuska: duo „Madame Monsieur“ | Mercy
 14. Češka: Mikolas Jozef | Lie to me
 15. Danska: Rasmusen | Higher ground
 16. Australija: Džesika Mauboj | We got love
 17. Finska: Sara Alto | Monsters
 18. Bugarska: EQUINOX | Bones
 19. Moldavija: DoReDoS | My lucky day
 20. Švedska: Benjamin Ingroso | Dance you off
 21. Mađarska: AWS | Viszlát nyár
 22. Izrael: Neta | Toy
 23. Holandija: Vejlon | Outlaw in ’em
 24. Irska: Rajan Ošonesi | Together
 25. Kipar: Eleni Fureira | Fuego
 26. Italija: Ermal Meta i Fabricio Moro | Non mi avete fatto niente
Photo by: Andres Putting (EBU)

Kako se glasa?

U finalu pravo glasa imaju sve zemlje učesnice ovogodišnjeg takmičenja Pesme Evrovizije – ukupno 43. Glasovima publike i stručnog žirija u razmeri „50/50“ biće izabran ovogodišnji evrovizijski pobednik.

Žiri iz svih zemalja učesnica ovogodišnje Evrovizije je svoje bodove rasporedio tokom druge generalne probe finala prethodnog dana. Publika će za svoje favorite moći da glasa posle završetka svih nastupa i to glasanje će trajati 15 minuta. Naravno, i Srbija može da glasa za svoje omiljene pesme.

Glasovi žirija biće objavljeni na tradicionalan evrovizijski način – svaka zemlja će u direktnom uključenju raspodeliti svoje bodove od 1 do 12. Glasove publike će saopštiti voditelji i oni će biti objavljeni u kumulativnoj (zbirnoj) vrednosti.

Suma poena žirija + suma poena publike → ukupan zbir

Pobednik će biti ona zemlja koja posle objave svih bodova bude imala zbirno najviše bodova (bez obzira na plasman kod stručnog žirija, odnosno publike).

U ime Srbije ove godine pesme ocenjuju muzičari i muzički stručnjaci:

 • Radivoje Radivojević — predsednik žirija, kompozitor, aranžer, producent i instrumentalista, autor predstavničke pesme Jugoslavije Ljubim te pesmama 1992;
 • Bojana Stamenov — predstavnica Srbije 2015, džez, bluz i pop pevačica;
 • Dejan Cukić — rok pevač i rok novinar;
 • Tijana Milošević — violinistkinja, član pratećeg ansambla Željka Joksimovića na Evroviziji 2004. i 2012;
 • Branislav Krstić, poznatiji pod umetničkim imenom Bane Garavi sokak — folk-rok pevač i muzičar.
Detaljno pojašnjenje glasanja

Nacionalni žiri broji pet članova i na prethodne dve Evrovizije oni su ocenjivali sve takmičarske pesme, rangirajući ih od broja 1 do poslednjeg broja u polufinalu i finalu. Da bi se dobio konačan rang, u obzir su se uzimali prosečni rangovi za neku pesmu od svih pet članova žirija. To je bio tzv. linearni model težine glasova. Tako je jedan član žirija mogao da značajno utiče na konačnu poziciju neke pesme, ako je, recimo, rangirao znatno niže od ostala četiri člana žirija, ili obrnuto.

Kako se to više ne bi događalo, organizatori su odlučili da promene način glasanja. Biće primenjivan tzv. eksponencijalni model težine glasova, prema kojem će pesme koje kod većine članova žirija budu visoko ili nisko kotirane – uglavnom u tom delu tabele i ostati. To će se činiti tako što će EBU dodeliti „unapred definisane bodove“ na svaku rangiranu poziciju. Ti bodovi će počinjati od 12, a zatim se eksponencijalno smanjuju. Npr., pesma koja bude prva na rang-listi kod jednog člana žirija, vredeće 12 poena, drugoplasirana će vredeti „malo manje od 12“, i tako redom do poslednje rangirane pesme u nizu.

Drugim rečima – član žirija koji bude vidno lošije pozicionirao jednu pesmu u odnosu na ostale članove žirija neće imati jak uticaj na konačan rang ili plasman pesme.

Tako sklopljen konačan rang od jednog nacionalnog žirija daće poene nacionalnog žirija, pa će prvih 10 pesama dobiti 1-8, 10 i 12 poena. Njima će biti pridruženi glasovi publike koji se dobijaju na jednostavniji način – pozicija/rang pesme se određuje na osnovu broja pristiglih telefonskih glasova, a prvih 10 dobija poene 1-8, 10 i 12, koji se potom dodaju na glasove žirija (sistem 50:50).

Ovakvim sistemom bodovanja se dobija ravnopravniji kriterijum ocenjivanja i izbegava se mogućnost da rangovi publike ili žirija umanjuju značaj ovog drugog. Tek nakon završetka Grand finala, odvojeni glasovi i rangovi svakog člana žirija, kao i rangovi glasova publike (samim tim i bodovi) biće objavljeni na zvaničnom sajtu Pesme Evrovizije.

Šta ako država ne može da dostavi glasove publike ili žirija?

Ako neka država iz bilo kog razloga nije u stanju da dostavi glasove publike ili žirija (neuspešan televouting, odustajanje članova žirija i slično), EBU je u saradnji s nacionalnim emiterom obezbedio reprezentativnu grupu posebno izabranih ljudi koji će zameniti bilo televouting, bilo žiri. Na taj način se u potpunosti obezbeđuje sistem „50/50“ i neće se događati da u slučaju neuspelog televotinga budu uzimani u obzir samo glasovi žirija.

Ko može da bude član žirija?

Žiri treba da ocenjuje vokalni nastup, scenski nastup, samu kompoziciju i originalnost iste, te sveukupni utisak pesme. Sve države se rangiraju, sem one iz koje stučni žiri dolazi. Svaki član žirija glasa u svoje ime, van uticaja drugih članova. Nakon glasanja žirija, njihovi glasovi regularno se proveravaju, a u slučaju bilo kakvih malverzacija ili vidljivih neregularnosti prilikom glasanja, glasovi će biti poništeni.

Postoje određena pravila koja se vrlo striktno poštuju i u vezi su s učešćem u glasanju člana stručnog žirija. Pravila su sledeća:

 • članovi žirija ne smeju biti istog sastava kao u prethodne dve godine;
 • članovi žirija moraju imati najmanje 16 godina na dan glasanja;
 • članovi žirija ne smeju biti zaposleni u bilo kom javnom servisu koji učestvuje;
 • članovi žirija moraju biti iz sveta muzike na bilo koji način;
 • članovi žirija bi trebalo da budu građani zemalja koje predstavljaju;
 • članovi žirija ne smeju biti u sprezi s pesmom ili izvođačem koji predstavlja njihovu zemlju u toj meri da se glasanje ne može izvršiti regularno.

Zanimljivo je možda pomenuti da se ove godine u žirijima nalaze i neka poznata evrovizijska lica koja će sada imati prilike da ocenjuju svoje kolege: Emili de Forest (pobednica Evrovizije 2013. i predstavnica Danske), Nijam Kavanag (pobednica Evrovizije i predstavnica Irske 1993. i 2010), Bob Savenberg (član grupe „Clouseau“ koja je predstavljala Belgiju 1991), Hane Haugsand (članica grupe „Charmed“ koja je predstavljala Norvešku 2000), Tom Dajs (pedstavnik Belgije 2010), Kristina Skarlat (predstavnica Moldavije 2014), Aminata Savadogo (predstavnica Letonije 2015), Amber (predstavnica Malte 2015) i Laura Tesoro (predstavnica Belgije 2016).

Kada je reč o ovogodišnjem sastavu žirija evo i nekoliko drugih zanimljivih podataka:

 • najmlađi član žirija ima 16 godina i član je estonskog žirija, dok je najstariji član sa 74 godine deo hrvatskog žirija;
 • prosečna starost članova žirija je 40,8 godina;
 • 102 člana žirija su žene, a 113 muškarci;
 • Gruzija, Litvanija i Crna Gora su za članove svog žirija pozvali profesore.

Kompletan spisak članova žirija iz sve 43 zemlje učesnice Evrovizije možete videti OVDE >>.

Srbija glasa 28. po redu

Objavom glasova ukrajinskog žirija započeće vrhunac večeri, dok će poslednje poene dodeliti žiri domaćina, Portugalije. Srbija će svoje bodove objaviti 28. po redu, a glasove će pročitati poznato RTS-ovo TV lice Dragana Kosjerina.

Mnoga poznata imena će se pojaviti u prenosu da pročita bodove nacionalnog žirija, a među njima su i: NAVIBAND (Belorusija, 2017), OG3NE (Holandija 2017), Jana Burčeska (Makedonija 2017), Tako Gačečiladze (Gruzija 2017), Niki Bern (Irska 2016), Aleksander Valman i JOWST (Norveška 2017), Hovig (Kipar 2017), Joana Dragneva iz sastava „Deep Zone“ (Bugarska 2007), Alsu (Rusija 2000) i Maja Keuc (Slovenija 2011).

Ko su favoriti?

Vrlo je nezahvalno davati bilo kakve prognoze na osnovu kladionica, budući da se situacija menja bukvalno iz sata u sat! Ipak, dve pesme su se u takmičarskoj nedelji izdvojile: Izrael i Kipar. Eleni Fureira s pesmom Fuego „zapalila“ je svojim vatrenim nastupom i posle višemesečne dominacije Nete iz Izraela, smenila je s prve pozicije.

Kada je reč o ostalima, simptomatičan je i pomalo neobjašnjiv pad predstavnika Bugarske, grupe EQUINOX, koja je takođe važila za favorita. Oni se sada motaju oko 10. mesta, baš kao i predstavnica Estonije koja je više nedelja provela na 2. mestu. U jednom trenutku je i Aleksander Ribak bio u vrhu lestvice, ali je taj položaj srozan nakon njegovog nastupa u 2. polufinala, pa je i on u grupi „oko 10. mesta“.

Vrlo je zanimljiv „upad“ predstavnika Irske, Nemačke i Litvanije među prvih 10, koji su napravili drastičan pomak u evrovizijskoj nedelji. Irac Rajan Ošonesi sada se nalazi na 3. mestu, dok se Mihael Šulte i Jeva Zasimauskaite vrte oko 5. mesta.

Ipak, oni koji su uz Izrael sve vreme bili stabilno među najbolje plasiranima jesu predstavnici Francuske iz dua „Madame Monsieur“. Njihova pozicija u prethodnom periodu nije drastično varirala i s pravom važe za „tihog favorita“, te ne bi trebalo biti iznenađenje ako se Pesma Evrovizije dogodine preseli baš negde u Francusku.

Nažalost, na samom začelju nalaze se predstavnici Slovenije, Srbije i Albanije. Međutim, treba znati da njima niko nije predviđao ni ulazak u finale, a ipak su ovde.

Kako pratiti šou?

Gedaoci u Srbiji imaće mogućnost da uživo prate finalno veče Evrosonga od 21.00 čas i to na programima Radio-televizije Srbije, ali i putem video-striminga na:

Komentatorka je Duška Vučinić.

ESC Serbia | Evrovizija.rs želi svu sreću svim takmičarima, naročiton našim predstavnicima, a vama, čitaocima, želimo prijatnu i uzbudljivu noć!

10 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Ove godine mi je baš bilo teško odrediti ko će biti favorit za pobedu. Na kraju, za nijansu više od svih je bolja Bugarska. Definitivno imaju vanvremensku pesmu, vokali odlični i imaju veoma upečatljiv nastup.
  Ali, isto tako, nemam ništa protiv da pobede Kipar, Češka, Ukrajina, Nemačka ili Holandija (koja mi je drugi favorit, odmah iza Bugarske).
  Ne bih voleo da pobede Izrael ili Mađarska, jer mi se ne sviđaju pesme uopštee.
  A Srbiji držim fige da budu još uspešniji nego u polufinalu. Nadamo se što boljem rezultatu. 🙂

 • B U G A R S K A !!!! Kao logičan sled Džamaline i Salvadorove pobede, pesma iz druge dimenzije!

 • iako mi je Toy srcu drag, nekako bih volela da pobedi pesma koja nije u prvom planu i kojoj kladioničari baš i ne daju šanse. Danska, Finska, Nemačka, Italija… pa čak i Slovenija.
  Što se Balkanike tiče, zaista im želim svu sreću, ali sam plasman u finale je ogroman uspeh. A u finalu će već moći da ostvari ok plasman jer su jedino oni i Slovenka tu da predstavljaju ex-Yu blok, za razliku od Skandinavaca, kod kojih će glasovi prilično da se razbiju na više strana.

 • Hmm sto se mene tice moze da pobedi bilo ko samo ne Izrael i Kipar…a naravno navijam za Balkaniku svim srcem. A voleo bi da se ,,prognozeri” zestoko prevare i da nas Balkanika obraduje pobedom ☺

 • Navijam za sve države koje pevaju na svom maternjem jeziku. Znači Srbija, Mađarska, Španija, Albanija, Portugal, Italija, Slovenija, a može i Estonija. Navijam za Francuze jer imaju stvarno lepu originalnu pesmu jer je jednostavna i unikatna. Ostale pesme su kopija jedne na druge. Kladionice nam predviđaju zadnje mesto, ali kao i uvek znaju da greše. Ulazak u 10 najboljih bi bio više od odličan rezultat.

 • Nikako ne bi trebalo da pobede Kipar ili Izrael oni su zaista ali zaista uzasni a i Irska,Bugarska,Norveska od zemalja iz vrha ne bi realno bili pravi pobednici,nakon odgledana dva polufinala i nakon toga sto sam video i uzivo nastupe svih direktnih finalista moj top 10 par sati pre samog finala izgleda ovako:
  1.Mađarska
  2.Francuska
  3.Litvanija
  4.Italija
  5.Danska
  6.Španija
  7.Srbija
  8.Slovenija
  9.Nemačka
  10.Estonija

 • Na osnovu svih parametara i kalkulacija, ovogodišnje izdanje Evrovizije nudi sledeće:

  Idealan EP ( Extended Play ):

  Bones
  Mercy
  Non Mi Avette Fato Niente
  Outlaw In Em
  Higher Ground

  Idealan LP ( Long Play ) – standardna verzija:

  Bones
  Mercy
  Non Mi Avette Fato Niente
  Outlaw In Em
  Higher Ground
  Toy
  That’s How You Write A Song
  Nova deca
  Viszlát nyár
  A Matter Of Time
  Stones
  Qami
  Dance You Off

  Idealan LP ( Long Play ) – deluks verzija:

  Bones
  Mercy
  Non Mi Avette Fato Niente
  Outlaw In Em
  Higher Ground
  Toy
  That’s How You Write A Song
  Nova deca
  Viszlát nyár
  A Matter Of Time
  Stones
  Qami
  Dance You Off
  + bonus:
  Nobody But You
  You Let Me Walk Alone
  Together
  Fuego

  😀

  Srećno svima i srećno Srbiji. Neka nas ovo veče sve uništi do srži. 😀

 • Eee konacno dodje i to finale.

  Naravno svim srcem uz nase predstavnike, a pored nasih, navijam za Eleni i iskreno se nadam da ce ona pobediti.

  Zelim srecu svim finalistima, najvise naravno nasim predstavnicima ali i Eleni Fureiri!!

 • Samo da se ustali ovaj sistem glasanja par godina jer je malo zbunjujući za nekog ko nije dobro informisan o načinu glasanja i saopštavanja glasova. Npr. mnogi i dalje misle da se od 1-12 saopštavaju poeni publike. Sistem nije uopšte loš, daje na neizvesnosti ali jeste pomalo zbunjujući dok se ne ustali par godina.
  Što se tiče našeg žirija, solidno mada mogao sam i ja umesto Bojane Stamenov, svejedno bi bilo.

 • Samo ne Kipar i Izrael. Sve ostalo može. Ne znam šta ljudi vide u ove 2 pesme, posebno u kipranskoj. Loša verzija Ivete Mukuchyan. Moji favoriti večeras Italija i Francuska 🙂