Evrovizija 2018

Evrovizija 2018: Konačan redosled nastupanja u finalu

Veliko finale 63. Evrosonga, koje je na programu u subotu 12. maja, otvoriće Melovin iz Ukrajine, dok će takmičenje zatvoriti pesma iz Italije. Sanja Ilić i „Balkanika“ izvešće svoju pesmu Nova deca pod rednim brojem 10, nakon britanske a pre nemačke numere.

Konačan redosled nastupanja u završnici ovogodišnje Evrovizije odredili su producenti takmičenja, i to na osnovu preliminarnog žreba, žanra, karaktera i dinamike pesama. Konačan redosled nastupanja verifikuje supervizor Pesme Evrovizije Jon Ola Sand i Referentna grupa Evropske radiodifuzne unije (EBU).

01. Ukrajina
02. Španija
03. Slovenija
04. Litvanija
05. Austrija
06. Estonija
07. Norveška
08. Portugalija
09. Ujedinjeno Kraljevstvo
10. Srbija
11. Nemačka
12. Albanija
13. Francuska
14. Češka Republika
15. Danska
16. Australija
17. Finska
18. Bugarska
19. Moldavija
20. Švedska
21. Mađarska
22. Izrael
23. Holandija
24. Irska
25. Kipar
26. Italija

Nastup zemlje domaćina u finalu određen je direktnim slučajnim žrebom na sastanku šefova delegacija u martu te je unapred bilo poznato da će Portugalka Klaudija Paskoal nastupiti pod rednim brojem 8. Taj potez sprovodi se da bi postojala „polazna tačka“ te da bi se izbeglo da producenti „podese“ dobru poziciju domaćinu.

Posle svakog polufinala, na pres-konferecijama izabranih finalista, održan je tzv. preliminarni žreb, na kojem se odredilo u kom delu finalne večeri će nastupiti, a isto je učinjeno i sa zemljama direktnim finalistima posle drugih tehničkih proba.

Rezultati žreba izgledali su ovako:

I polufinale

 • prva polovina finala: Austrija, Estonija, Litvanija, Albanija;
 • druga polovina finala: Kipar, Izrael, Češka, Bugarska, Finska, Irska.

II polufinale

 • prva polovina finala: Srbija, Ukrajina, Norveška, Slovenija;
 • druga polovina finala: Moldavija, Mađarska, Švedska, Australija, Danska, Holandija.

finale

 • prva polovina finala: Portugalija (redni broj 8), Ujedinjeno Kraljevstvo, Španija, Nemačka i Francuska;
 • druga polovina finala: Italija.

Na osnovu postavljenih kriterijuma, producenti su odredili poziciju nastupanja u finalu.

Oznake

4 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Jedna od ovih zemalja biće pobednik pesme evrovzije 2018:
  Israel,Kipar,Nemačka,Mađarska,Francuska,Španija,Danska ili Norveška.
  Za mene jedino prihvatljivo su Francuska,Danska,Mađarska ili eventualno Nemci i Španci,mada….

 • Nadam se da ce #SRB ostvariti sto bolji plasman.Sto se tice mog favorita ove god to je apsolutno Kipar.Glasacu vise puta i nadam se pobedi 🙂
  ** FUEGO **

 • Ha, pogodio sam redosled prve dve u finalu. Kad god mogu, producenti rade ovo, poslednji iz polufinala nastupa prvi u finalu. A ko je idealniji broj 2 od Španije? 🙂
  Evidentno je i otužno favorizovanje Kipra, ponovo se ostavlja za kraj, opet nakon animične i dosadne Irske.
  Mislim, ima Kipar velike izglede da pobedi sa bilo kojim redosledom, tim pre je ovo baš bljutavo. Ja još jednom dižem glas protiv ovakvog vida formiranja redosleda nastupanja.

  Po prvi put nemam pojma ko će da pobedi, kladionica kaže da osim Kipra ili Izraela, ne treba očekivati nikog trećeg, a to mi deluje nekako nestvarno. Ne mogu da shvatim šta se desilo sa Bugarskom, zašto naprasno pada na kladionici i niko je više ne razmatra kao favorita, a prave se neki veštački poput Litvanije…
  Hoću reći, kada gledate kladionicu, poljuljava vam se sigurnost u prognozersko mišljenje koje imate. Da li se i tako diriguje i usmerava glasačka masa? Nebitno, nedostaje mi neka Džamala ili Salvador, pa da srcem i glavom znam šta će se desiti i šta želim da bude.
  Ovako, Bugarska mi je lični favorit, a ako je godina za brzu pesmu, neka bude to Kipar.

 • Nikad mi neće biti jasno kako neko ima pravo da kroji sudbinu takmičara i samo tako dodeli redni broj državi u finalu?? Nisam ni otvorio vest, znao sam da su u zadnjih 5 Izrael, Kipar i Italija, i da su u drugoj polovini standardno Švedska, Australija i Holandija. Valjda je logično da se izvlače brojevi ili nešto pa ko ima kakvu sreću.. I još nešto, države koje su u polufinalima nastupale u prvoj polovini, logično je i fer da im se obezbedi mesto u drugoj polovini u finalu, i obrnuto. Glupo je da se jednoj državi 2 put uskrati pravo na “beneficije” druge polovine takmičarske noći a neke da oba nastupaju pri kraju.