Evrovizija 2018

Lisabonska završnica počinje! Večeras 1. polufinale Pesme Evrovizije

Da, tako je, dragi fanovi, došao je 8. maj kada će sa početkom od 21.00 čas biti održano prvo polufinale Pesme Evrovizije! Ove godine će se na najvećem svetskom muzičkom takmičenju predstaviti 43 zemlje, čime će konačno biti izjednačen rekord iz Beograda 2008. i Diseldorfa 2011.

Pošto je prošle godine pobedu u Kijevu odneo Salvador Sobral kao predstavnik Portugalije, ove godine će se Evrovizija održati u portugalskoj prestonici Lisabonu.

Na scenu portugalske arene „Altice“ ćestati sledeći učesnici prvog polufinala:

ŠTA KAŽU KLADIONICE?
Kladioničari na dan polufinala najveće šanse da se plasiraju u finalu daju, redom prema rangu: Kipru, Izraelu, Estoniji, Češkoj, Bugarskoj, Grčkoj, Austriji, Litvaniji, Jermeniji i Švajcarskoj.
 1. Azerbejdžan: Ajsel | X my heart
 2. Island: Ari Oulafson | Our choice
 3. Albanija: Eugent Bušpepa | Mall
 4. Belgija: Senek | A matter of time
 5. Češka: Mikolas Jozef | Lie to me
 6. Litvanija: Jeva Zasimauskaite | When we’re old
 7. Izrael: Neta | Toy
 8. Belorusija: Aleksejev | Forever
 9. Estonija: Elina Nečajeva | La forza
 10. Bugarska: „Equinox“ | Bones
 11. Makedonija: „Eye Cue“ | Lost and found
 12. Hrvatska: Franka Batelić | Crazy
 13. Austrija: Sesar Sampson | Nobody but you
 14. Grčka: Jana Terzi | Oniro mou
 15. Finska: Sara Alto | Monsters
 16. Jermenija: Sevak Hanagjan | Qami
 17. Švajcarska: duo ZiBBZ | Stones
 18. Irska: Rajan Ošonesi | Together
 19. Kipar: Eleni Fureira | Fuego

Dan ranije, 7. maja, održale su se dve generalne probe, od kojih je najbitnija bila ona druga u intervalu između 21.00 i 23.10, kada je isključivo stručni žiri dodeljivao svoje poene. Ovi poeni će večeras biti sabrani sa poenima gledalaca.

Šta to Lisabon sprema?

Portugalci su veoma ozbiljno shvatili zadatak organizacije takmičenja za Pesmu Evrovizije, te su se ozbiljno potrudili oko organizacije ovogodišnjeg šoua. Obećali su šou prepun kvaliteta, elegancije i jednostavnosti, te se ne sumnja da će gledaoci biti oduševljeni. Još jedna bitna stvar leži u pripremama koje su protekle u najboljem redu, za razliku od problema sa kojima su se susretali prošlogodišnji domaćini Kijevljani.

Značaj ovog šoua je prepoznala i portugalska vlada, te je pružila veliku finansijsku pomoć u organizaciji takmičenja.

A sada će redakcija otkriti za sada poznate detalje trovečernjeg programa…

Ovogodišnji šou će voditi ženski kvartet u sastavu Silvija Alberto, Danijela Rua, Katarina Furtado i Filomena Kautela. Prve tri spomenute će program voditi sa glavne scene, dok će četvrta sa liste program voditi iz green rooma. Ovo će biti drugi put u istoriji takmičenja da program rade četiri dame, posle Beča 2015.

Voditelji Evrovizije 2018
S leva na desno: Filomena Kautela, Silvija Alberto, Danijela Rua i Katarina Furtado

Danijela Rua je poznata glumica sa holivudskim iskustvom, zahvaljujući ulozi agentkinje Kensi Blaj u seriji „Mornarički istražitelji: Los Anđeles“ (orig. NCIS: Los Angeles), koju i naša publika ima prilike da prati. Ostale tri dame su poznata TV lica Radio-televizije Portugalije, sa bogatim iskustvom. Katarina i Silvija su, pored ostalog, vodile finale prošlogodišnjeg izdanja Festival da Canção prošle godine, u kojem je pobedio Salvador Sobral, a Filomena je čitala glasove portugalskog žirija u Kijevu i vodila je finale ovogodišnjeg izdanja Festival da Canção.

Slogan 63. Pesme Evrovizije je All Aboard. Osmišljeno je nekoliko različitih logotipa, a centralni simbol svake od njih je školjka iz koje su razvijeni svi drugi simboli, koji se zasnivaju na konceptu različitog života u okeanima i prikazuju čuda plutajućeg sveta poput planktona i niza drugih ekosistema bitnih za ravnotežu u vodenim ekosistemima.

Kroz te simbole, kreativni koncept prikazuje ključne teme kao što su raznolikost, poštovanje i tolerancija. Logotipi su prilagođeni i na različite se načine koriste u toku samog događaja, uključujući brendiranje čitavog Lisabona.

Naravno, i ove godine će izvođači biti predstavljeni tradicionalnim video-razglednicama. Pri njihovoj izradi je jednak akcenat stavljen i na izvođače i na prezentaciju prirodnih lepota Portugalije. Svako od ovogodišnjih učesnika je pri snimanju razglednice boravio u određenom gradu ovogodišnje zemlje domaćina, a kroz 30 sekundi biće prikazano kako se određen izvođač snašao u sprovođenju aktivnosti specifičnoj za određeno mesto u tom gradu.

Proveren scenograf u akciji

Portugalci su na najbolji način prepoznali rad Florijana Videra, zaduženog za evrovizijske scenografije iz Diseldorfa (2011), Bakua (2012), Beča (2015) i Kijeva (2017), pa su samim tim rešili da ga angažuju i za kreiranje ovogodišnje evrovizijske scene. Međutim, stavka po kojoj će se ovogodišnja scena razlikovati od prošlogodišnje je ta što neće biti popularnih LED ekrana.

Evrovizijska bina i čitava scenografija za Lisabon 2018. imaju izgled trupa broda. Izgled pozornice je inspirisan portugalskom istorijom i kulturom, u čijem su fokusu tri tačke: plovidba, more, brodovi i mape.

Kako se glasa?

Glasanje će se odvijati na isti način kao i prošle godine. Pored svih ovih 19 država učesnica, svoje glasove će davati Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo, i domaćin Portugalija. Kao što je ranije napomenuto, stručni žiri je delegariao svoje glasove na drugoj generalnoj probi, dok će publika to uraditi u uživo programu, za vreme prenosa uživo. Kombinacijom glasova publike i stručnog žirija, u odnosu 50/50 biće određeno deset srećnih finalista.

Građani Srbije ne mogu da glasaju u 1. polufinalu, ali će za omiljenu pesmu moći da glasaju u 2. polufinalu i finalu.

Kao što je poznato, nacionalni žiri broji pet članova i na prethodne dve Evrovizije oni su ocenjivali sve takmičarske pesme, rangirajući ih od broja 1 do poslednjeg broja u polufinalu i finalu. Da bi se dobio konačan rang, u obzir su se uzimali prosečni rangovi za neku pesmu od svih pet članova žirija. To je bio tzv. linearni model težine glasova. Tako je jedan član žirija mogao da značajno utiče na konačnu poziciju neke pesme, ako je, recimo, rangirao znatno niže od ostala četiri člana žirija, ili obrnuto.

Kako se to više ne bi događalo, organizatori su odlučili da promene način glasanja. Biće primenjivan tzv. eksponencijalni model težine glasova, prema kojem će pesme koje kod većine članova žirija budu visoko ili nisko kotirane – uglavnom u tom delu tabele i ostati. To će se činiti tako što će EBU dodeliti „unapred definisane bodove“ na svaku rangiranu poziciju. Ti bodovi će počinjati od 12, a zatim se eksponencijalno smanjuju. Npr., pesma koja bude prva na rang-listi kod jednog člana žirija, vredeće 12 poena, drugoplasirana će vredeti „malo manje od 12“, i tako redom do poslednje rangirane pesme u nizu.

Drugim rečima – član žirija koji bude vidno lošije pozicionirao jednu pesmu u odnosu na ostale članove žirija neće imati jak uticaj na konačan rang ili plasman pesme.

Tako sklopljen konačan rang od jednog nacionalnog žirija daće poene nacionalnog žirija, pa će prvih 10 pesama dobiti 1-8, 10 i 12 poena. Njima će biti pridruženi glasovi publike koji se dobijaju na jednostavniji način – pozicija/rang pesme se određuje na osnovu broja pristiglih telefonskih glasova, a prvih 10 dobija poene 1-8, 10 i 12, koji se potom dodaju na glasove žirija (sistem 50:50).

Suma poena žirija + suma poena publike -> ukupan zbir

Ovakvim sistemom bodovanja se dobija ravnopravniji kriterijum ocenjivanja i izbegava se mogućnost da rangovi publike ili žirija umanjuju značaj ovog drugog. Tek nakon završetka Grand finala, odvojeni glasovi i rangovi svakog člana žirija, kao i rangovi glasova publike (samim tim i bodovi) biće objavljeni na zvaničnom sajtu Pesme Evrovizije.

Šta ako država ne može da dostavi glasove publike ili žirija?

Ako neka država iz bilo kog razloga nije u stanju da dostavi glasove publike ili žirija (neuspešan televouting, odustajanje članova žirija i slično), EBU je u saradnji s nacionalnim emiterom obezbedio reprezentativnu grupu posebno izabranih ljudi koji će zameniti bilo televouting, bilo žiri. Na taj način se u potpunosti obezbeđuje sistem „50/50“ i neće se događati da u slučaju neuspelog televotinga budu uzimani u obzir samo glasovi žirija.

Ko može da bude član žirija?

Žiri treba da ocenjuje vokalni nastup, scenski nastup, samu kompoziciju i originalnost iste, te sveukupni utisak pesme. Sve države se rangiraju, sem one iz koje stučni žiri dolazi. Svaki član žirija glasa u svoje ime, van uticaja drugih članova. Nakon glasanja žirija, njihovi glasovi regularno se proveravaju, a u slučaju bilo kakvih malverzacija ili vidljivih neregularnosti prilikom glasanja, glasovi će biti poništeni.

Postoje određena pravila koja se vrlo striktno poštuju i u vezi su s učešćem u glasanju člana stručnog žirija. Pravila su sledeća:

 • članovi žirija ne smeju biti istog sastava kao u prethodne dve godine;
 • članovi žirija moraju imati najmanje 16 godina na dan glasanja;
 • članovi žirija ne smeju biti zaposleni u bilo kom javnom servisu koji učestvuje;
 • članovi žirija moraju biti iz sveta muzike na bilo koji način;
 • članovi žirija bi trebalo da budu građani zemalja koje predstavljaju;
 • članovi žirija ne smeju biti u sprezi s pesmom ili izvođačem koji predstavlja njihovu zemlju u toj meri da se glasanje ne može izvršiti regularno.

Kako pratiti šou?

Prvo polufinale možete pratiti od 21.00 čas na više načina:

Komentatori prve polufinalne večeri će biti Silvana Grujić i Tamara Petković.

Oznake

5 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Ovakoo… Posle ovog polufinala u finale idu, po mom mišljenju, sledeće kompozicije: Azerbejdžan, Belgija, Češka, Litvanija, Estonija, Bugarska, Makedonija, Grčka, Švajcarska i Kipar. Posebno se izdvaja Kipar sa veoma vatrenim nastupom, Češka sa veoma interesantnim nastupom, Litvanija sa fenomenalnom izvedbom. Neki su bili razočarani nastupom Makedonije, ali pesma je takva da nema skakanja na sceni; a sexy pokreti nisu izostali. 🙂 Belgija – jednostavan nastup i dobro postavljene kamere: Vizuelno lepo.
  Razočarenje – Izrael, definitivno. I Austrija.
  Ostali su tu negde. U pitanju su nijanse. 🙂

 • Moji favoriti iz ovog polu finala su: Hrvatska, Češka, Makedonija, Grčka i Švajcerska i iskreno se nadam i navijam da se nadju u finalu ☺

 • Tipujem na ove zemlje:
  Azerbejzdan
  Belgija
  Izrael
  Estonija
  Bugarska
  Hrvatska
  Austrija
  Grcka
  Finska
  Kipar.

  Zelim srecu svima!

 • “…Baby, let the games begin
  Let the games begin
  Let the games begin
  Are you ready for it?
  Baby, let the games begin
  Let the games begin
  Let the games begin
  Are you ready for it?”
  😀

 • Mislim da veceras u finale idu Azerbejdzan, Austrija, Finska, Grcka, Hrvatska, Izrael, Estonija, Belgija, Ceska I Bugarska ☺