Evrovizija 2018

Velika petorka: Koji deo finalne večeri im pripada?

Osmi evrovizijski dan u znaku je ceremonije otvaranja Pesme Evrovizije i svečanog defilea ovogodišnjih takmičara, ali su ga obeležile i članice „velike petorke“ i zemlja domaćin Portugalija, koje su odradile svoje druge tehničke probe, posle kojih su usledile i pres-konferencije.

Pred početak ceremonije svečanog otvaranja Evrosonga, upravo je na konferencijama za medije održan preliminarni žreb njihovog nastupanja u finalu.

Sigurno se pitate kakvi su bili rezultati preeliminarnog žreba? Ishod je bio takav da je četiri od pet zemalja uspelo da izvuče mesto u prvoj polovini takmičarskog dela programa. U tom delu programa će nastupiti Suri iz Ujedinjenog Kraljevstva, Amaja i Alfred iz Španije, Mihael Šulte iz Nemačke i duo „Madame Monsieur“ iz Francuske.

Italijani Ermal Meta i Fabricio Moro će ostati jedini usamljeni iz te kategorije u drugoj polovini takmičarskog dela finalne večeri.

Još ranije je odlučeno, na sastanku šefova delefacija u martu, da pored četiri petine članica „saveza velikih“ u prvoj polovini finalne večeri nastupi i portugalska predstavnica Klaudija Paskoal. Ona će nastupiti pod rednim brojem osam.

Posle svakog polufinala, na pres-konferecijama izabranih finalisti, održaće se takođe preliminarni žreb i za njih, na kojem će se odrediti u kom delu finalne večeri će nastupiti.

Konačni poredak na osnovu preliminarnih žrebova odrediće producenti u noći posle drugog polufinala.