Balkan, Balkan! ESC Serbia u Lisabonu

ESC Serbia u Lisabonu: Press o drugoj probi grupe „Balkanika” (VIDEO)

Sanja Ilić i sastav „Balkanika” održali svoju drugu tehničku probu, a ESC Serbia uradila je kratku anketu s novinarima u pres-centru koji su ispratili nastup Srbije.

Opšta je ocena da je druga proba prošla bolje od prve, ali da je najslabija tačka — koreografija.

Maćej Mazanjski iz Poljske (pol. Maciej Mazański), novinar „Dobry wieczór Europo”, nije imao lepih reči, nažalost, i bio je surovo iskren.

„Druga proba je bila bolja od prve, ali mi se čini da je ovaj performans vrlo zbrkan, da ima previše koreografije. Izgleda mi kao loše izrežirana predstava u srednjoj školi, gde svi precizno znaju svoj zadatak… Ne izgleda prirodno, kao da je iz 2002. godine. Zbog toga mi se ne dopada, ali su vokali OK”, obrazložio je Maćej.

Elinor Čalkli (eng. Eleanor Chalkley) sa evrovizijskog sajta ESC Insight, koji se pretežno bavi analitičkim novinarstvom, istakla je da voli balkansku atmosferu koju pesma Nova deca nosi, ali da je pomalo razočarana promenom kostima. Međutim, kako je rekla, oni ljudi kojima se pesma dopada, a u koje spada i ona, neće na to obraćati pažnju. Kazala je i da nema tu više prostora da se nešto unapredi jer je sve u ravni kvalitetnog.

Australijanac Lijam Klark (eng. Liam Clark), član evrovizijske delegacije Estonije, može jedino da upoređuje drugi nastup sa onim na Beoviziji jer prvu probu nije ispratio. I prijatno je iznenađen onim što je video jer se mnogo toga poboljšalo, počev od koreografije, pa do kostima jer, kako kaže, sad izgleda sve ozbiljnije. Ipak je ocenio da je pomalo čudan potez to što Sanje Ilića nema na sceni.

Vilijam Li Adams (eng. William Lee Adams), glavni urednik popularnog portala Wiwibloggs, ocenio je da Balkanika zvuči sjajno i da to nikad nije bilo dovedeno u pitanje. Pesma ima divnu atmosferu, ali je zabrinut zbog scenskog nastupa jer mu deluje da ima više praznog prostora, da je prazno. „Imam osećaj da tu treba da bude još ljudi”, pojasnio je Vilijam.

Kostimi mu se dopadaju, napravljen je dobar kontrast s tamnim gornjim delovima, ali sve ukupno gledano — nešto mu nedostaje i nije sve na svom mestu. Vilijam nije ubeđen u plasman u finale, ali je rekao da bi voleo da se Srbija tamo nađe.

Alisija Mišel (eng. Alesia Michelle), popularna „jutjuberka” iz SAD, kazala je da Srbija najviše porasla u njenim očima u odnosu na prethodnu probu. Dopadaju joj se i novi kostimi, kao i prethodni, te priznaje da ju je performans „kupio”, iako je bila pomalo nervozna, kada je reč o plasmanu u finale. Priznaju me, pak, da mi volela da pojedini kadrovi budu „utegnutiji”, da izgleda „malo skupocenije”, kad već nema novca za pirotehniku i vatromete.

Denis Živčec, novinar slovenačkog portala „Večer”, Endru Vebster, član slovenačke delegacije i Milica Kovalj, članica crnogorske delegacije, kratko su ocenili da je nastup bio odličan, i vokalno i koreografski.