Balkan, Balkan! Evrovizija 2018

Članovi srpskog žirija na 63. Evroviziji su…

Objavljena su imena članova svih nacionalnih žirija iz 43 zemlje učesnice ovogodišnjeg Evrosonga. Svaki nacionalni žiri ima po pet članova koji glasaju u polufinalu u kojem se njihova zemlja takmiči, a u finalu glasaju sve 43 zemlje.

U ime Srbije ove će godine pesme ocenjivati muzičari i muzički stručnjaci:

  • Radivoje Radivojević — predsednik žirija, kompozitor, aranžer, producent i instrumentalista, autor predstavničke pesme Jugoslavije Ljubim te pesmama 1992;
  • Bojana Stamenov — predstavnica Srbije 2015, džez, bluz i pop pevačica;
  • Dejan Cukić — rok pevač i rok novinar;
  • Tijana Milošević — violinistkinja, član pratećeg ansambla Željka Joksimovića na Evroviziji 2004. i 2012;
  • Branislav Krstić, poznatiji pod umetničkim imenom Bane Garavi sokak — folk-rok pevač i muzičar.

Ono što je zanimljivo pomenuti jesu i svima poznata evrovizijska lica koja će sada imati prilike da ocenjuju svoje kolege: Emili de Forest (pobednica Evrovizije 2013. i predstavnica Danske), Nijam Kavanag (pobednica Evrovizije i predstavnica Irske 1993. i 2010), Bob Savenberg (član grupe „Clouseau” koja je predstavljala Belgiju 1991), Hane Haugsand (članica grupe „Charmed” koja je predstavljala Norvešku 2000), Tom Dajs (pedstavnik Belgije 2010), Kristina Skarlat (predstavnica Moldavije 2014), Aminata Savadogo (predstavnica Letonije 2015), Amber (predstavnica Malte 2015) i Laura Tesoro (predstavnica Belgije 2016).

Kada je reč o ovogodišnjem sastavu žirija evo i nekoliko drugih zanimljivih podataka:

  • najmlađi član žirija ima 16 godina i član je estonskog žirija, dok je najstariji član sa 74 godine deo hrvatskog žirija;
  • prosečna starost članova žirija je 40,8 godina;
  • 102 člana žirija su žene, a 113 muškarci;
  • Gruzija, Litvanija i Crna Gora su za članove svog žirija pozvali profesore.

Ukoliko dođe do bilo kakvih nepravilnosti u glasanju bilo kog člana žirija, glasovi tog žirija biće diskvalifikovani. Članovi žirija ne mogu biti: oni koji su već bili u ovom evrovizijskom žiriju prethodne dve godine, mlađi od šesnaest godina, zaposleni na nacionalnoj televiziji u svojoj zemlji, oni koji nemaju veze sa muzičkom industrijom, oni koji nemaju državljanstvo zemlje koju predstavljaju i oni koji su na bilo koji način povezani s pesmama i izvođačima na Evroviziji.

Kompletan spisak članova žirija iz sve 43 zemlje učesnice Evrovizije možete videti OVDE >>.

Pre nekoliko dana su objavljene i promene u načinu glasanja žirija, a više detalja o tome možete pročitati u donjem linku.

Suptilno ali značajno: EBU menja sistem rangiranja pesama kod žirija

Oznake