Iz mog ugla 2018

„Our choice” iz mog ugla (Island)

Predstavnik Islanda na predstojećem Evrosongu 2018. u Lisabonu je mladi Ari Oulafson s kompoziciom Our choice (Naš izbor). On je u finalu nacionalnog takmičenja Söngvakeppnin uspeo da se plasira u superfinale zajedno s kompozicijom Í stormi Dagira Sigirdarsona, koja je u prvom krugu glasanja imala drastično više glasova, ali je u „1 na 1” okršaju pomalo neočekivano uspeo da pridobije simpatije publike i osvoji predstavničku čast ove godine.

Islandska nacionalna televizija RÚV je ove sezone primenila isti model izbora evrovizijskog predstavnika putem javnog konkursa i tradicionalnog festivala Söngvakeppnin. Pesme su isključivo morale da budu napisane na maternjem, islandskom jeziku, i kao takve morale su biti izvedene u polufinalima. U finalu im je, pak, dozvoljeno da pevaju na kom jeziku žele. Konačno, za festival je izabrano 12 pesama koje su organizatori raspodelili u dva polufinala. Polovina ih se našla u samo završnici.

Ari je 31. predstavnik Islanda na Evrosongu, a svoju numeru izvešće u prvom polufinalu, 8. maja.

Island | Ko je Ari Oulafson?

Our choice

All the faces you see on your way
Have a story they could tell
Tiny traces of life’s joy and sorrow
Why can’t we treat each other well
We all have a choice we can make
There’s always a choice we can make
To help and to heal in different ways
Too many are dying in vain
Together we could ease the pain
If somehow we could ease the pain

Gejzir Strokur

Čim neko spomene Island, prva asocijacija mu bude velika količina vulkana i termalnih voda kojom ta zemlja raspolaže. O vulkanima se gotovo sve zna, a postoji još nešto što bi turisti trebalo da imaju na umu, kada je reč o ovoj polarnoj državi — u pitanju je gejzir Strokur.

Strokur je smešten u geotermalnoj oblasti uz reku Hvitu, u jugozapadnom delu zemlje i istočno od glavnog grada Rejkjavika. Više puta je proglašvan za najlepši gejzir na Islandu (i to nezvanično!). Pojavljuje se na svakih četiri do osam minuta i izbacuje stub vode visok 15-20 metara. Visina vodenog stuba ponekad doseže i 40 metara.

Trenutak erupcije Strokura

Smatra se da je gejzir formiran krajem 13. veka, kada je serija jakih zemljotresa i erupcija vulkana Hekle pogodila dolinu Haukadalur na Islandu, gde je gejzir lociran.

Cela geotermalna oblast je kao na vrhu lonca koji ključa, sa sumpornim blatnim uvalama neobičnih boja, vrućim i hladnim izvorima, parom koja šišti i primitivnim biljnim pokrivačem koji se ovde može naći.

Iz našeg ugla: Đorđe Vesković i Nikola Delić

Nikola: Ova pesma na prvo slušanje deluje dosta slično hitovima iz 80-ih godina. Ritam je nekako zarazan, ali isto tako izvođenje ovog momka je dosta skromno, jer se često čini kao da meša lokalni jezik i engleski.

Đorđe: Slažem se da bi morao da poradi na izgovoru engleskog, kao i da liči na hitove koji su vladali top-listama krajem 80-ih i početkom 90-ih godina, a nešto malo i krajem 90-ih. Čak je moj prvi komentar bio: „Ovako nešto može da stane u rang većine numera sa ovogodišnje Beovizije. Da je ovakva kompozicija bila izvedena tamo, ‘ladno bi pobedila.”

Nikola: Slažemo se, to izvođenje mora da bude bolje jer pesma stvarno nije loša i mogla bi da bude fina, mada je stvarno činjenica da bi bila u vrhu Beovizije sa velikim šansama za pobedu.

Đorđe: Moj drugi komentar bi bio „Srećna Nova 1998. godina!“. Dakle, za lansiranje ove pesme na Evrosong je autor zakasnio tačno 20 godina! Možda se pokajao što nije našao dobrog izvođača za svoju numeru u to vreme, ali sada se u isto vreme i kaje zbog toga što ju je u pogrešno vreme lansirao u javnost.

Nikola: Pa da, ova pesma kasni 20 do 30 godina i to je jako primetno, mada sama po sebi je sasvim ok i ništa više. Ne vidim da može da ostvari neki visok plasman.

Đorđe: Kakav bi nastup zamislio?

Nikola: Ovaj njegov nastup je baš u skladu sa pesmom. Prosto uz tako neki stari stil pesme mora da ide i neki staromodan nastup, lično mislim da ne bi lepo izgledalo da sve to deluje super moderno.

Đorđe: Moje mišljenje je da nastup ne treba da bude kompletno svirački, već da u sredini pesme mora da se pojavi neka plesačica, kao recimo u nastupu Turske iz 2010. i 2011. Međutim, ni takav nastup ne bi doprineo plasmanu u finale. Islanđani su na prethodna tri Evrosonga ispadali u polufinalu zbog kopiranja recepta prethodnih učesnika, stoga me ne bi čudilo da i četvrti put zaredom ostanu bez finala.

Nikola: Meni je sasvim izgledno da oni u finale neće proći. Razloge za to smo već utvrdili, sama pesma nije loša, ali ne može ovde nešto nešto preterano da se radi na napredovanju i ušminkavanju da se dokopaju finala.

Đorđe: Iako bih ovoj pesmi radije dao jedinicu, ipak ću dati jaku dvojku zbog malog osveženja u ponudi. Tvoja ocena?

Nikola: Mislim da ova pesma i po meni zaslužuje dvojku, ali slabu.

Marko
Joj ne… Šta se dešava na Islandu? Svake godine se pravi tradicionalni (tobože „kvalitetni”) nacionalni izbor, a već četvrtu godinu zaredom neće videti finale. Jeste da je naša Beovizija bila haos, ali ništa nije bilo gore od islandskog izbora ove godine. Our choice je kvazi-ozbiljan pop pesmuljak, koji sa svojom „mega ozbiljnošću” može da posluži samo kao muzička špica za kraj nekog jeftinog, američkog tinejdž-serijala. Džabe lep vokal i pristojan izvođač, kada ovo spada u red drevnih pesama na Pesmi Evrovizije. Gde nestadoše mistika i inovativnost koje toliko volim u muzici Islanda? Posle nepravedno izbačene Svale prošle godine, Arijeva pesma i dalje ostavlja gorak ukus i totalno je dotukla svaku moju nadu da vidim Island u finalu. Plusić je za prateće vokale.
Ocena — 1+
Svetlana
Prijatna baladica očekivane tematike, teksta i muzičke podloge. Dobar i prijatan vokal. I to bi bilo to što se tiče pohvala na račun ove pesme. Sve je ovo već toliko puta viđeno, opevano i pevano da zaista ne znam šta dalje da kažem. Islanđani kao da su birali idealnu pesmu za Evrosong devedesetih godina, a ne za 2018. Od zemlje koja je slala moćne, mračne i mistične balade, definitivno su se pogubili. Sve ovo je istovremeno prijatno, ali i veoma mlako i neinventivno. Ni scenski nastup ovde ne može pomoći. Još jedno učešće u polufinalu, pa potom povratak kući za islandske predstavnike.
Ocena — 3
Slobodan
Ne znam kako ih sve ove iznenadne erupcije gejzira malo ne razdrmaju, ne probude? Islandu pod hitno treba „muzička erupcija”, neko otrežnjenje. Istina, nije Island imao bog zna kakvu kvalitetnu ponudu pesama ove sezone, ali mislim da je Arijev izbor pre svega rezultat glasanja za izvođača, a ne za pesmu. Danak glasanja publike za učesnike kojekakvih šou-programa za talente je i ovde plaćen. Osim doze prijatnosti, ova pesma nema ništa po čemu bih je zapamtio, osim po još jednoj bezidejnosti, bezenergičnosti, bez poruke, bez simbolike…
Ocena — 2

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 2,00
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 22. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

Oznake

19 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Jako dosadna pjesma, a tekst je mogao ostati na islandskom (nikome nije potrebno da po 12946. put cuje poruku mira na Evroviziji)
  1

 • Lepa pesma za relax i odmor. Islandska verzija mi je bolja od engleske i kad ju slusam, svidja mi se. Ari ima dobar glas ali pesma je nekako ledena.

  Ocena 4-

 • E, da mi neko objasni kako ovo nastaje, u današenje vreme…u bilo koje vreme, pa još da sakupi neki broj glasova, pa da još pobedi negde?!?
  Nema ovde šta da se priča, odavno nismo imali ovako jasnog autsajdera. Ocena: 1

 • Ah, zasto se vrteti u krug sa kliseima? Ariju ne stoji ova pesma, sa nekom drugom bi se mnogo bolje pokazao, a zbog vokalnih deonica dajem ocenu 2

 • Nedostojna polufinala, nedostojna Evrovizije, nedostojna jedinica! Potpuno bezlična, staromodna, anemična, prevaziđena balada sa Islanda! A onaj bucko kako je pevao u finalu, kolko mi je bilo žao što nije pobedio! Beše Storm pesma?! Ljudi, ono je bila pesma za topljenje santi leda, a ovo bih tako rado menjao za bilo šta drugo jer bezveze zauzima mesto nekome. Ali mora svaka Evrovizija da bude s nekim apsolutnim promašajem…
  Ocena za Island – nedostojna jedinica (1).

 • Dosadno, neinovativno, prazno, da ne kazem nebitno…mislim da se ljudo nakon 19 nastupa nece ni secati da je on ikada izasao na scenu
  Ari je dobar i zasluzio je bolju pesmu definitivno
  Ocena:1+

 • Najslabije izdanje Islanda jos od 2008 godine. Boja glasa je okej ali pesma je bleda I nepamtljiva I najslabija balada ove godine. Ocena: 2

 • Island – 2
  Postoje ovakave pesme koje iako su već nebrojeno puta ispevane, uvek će nastajati iznova i iznova. Ne razumem kako neki autor uradi ovakvu stvar a de se ne zapita “ček, pa ja sam ovo već čuo, koji talenat i inovativnost iskazujem ovim, šta poručujem, kome se obraćam”. Kako god, verujem da ovaj tip pesama ima neku konstantnu publiku, pogotovo na festivalima. Nije to toliko loše, ali je daleko od dobrog.
  Žao mi je što ovaj fini, iskreni dečko nije dobio bolju pesmu. On je sasvim simpatičan i daje celog sebe u nastupu ulivajući neopodnu dozu emocije i uverljivosti što pesmu podiže na viši nivo.

 • Meni je dosta krivo za ovog mladica koji vidi se da je talentovan a steta sto ima ovakvu pesmu. Deluje skromno i kulturno ali slozio bih se da izvodjenje mora biti bolje. Prvi utisak mi je bio veoma zadovoljavajuc ali svaki naredni los. Ocena 3 ( znam da vredi manje ali ne mogu da mu dam 🙁 )

 • Ne mogu da shvatim da neko 3 godine ne prolazi u finale i onda posalje ovako nesto?! Nesto ovako sto tek nema sanse za finale,znaci dosadno,zastarelo,staromodno prosto jako jako slabo..jedina pesma sa kojom su mogli da se iole vrate u zivot bila je “Battleline” sa ovim zaista samo formalno ucestvuju na ovogodisnjem Eurosongu..Razumem da je Island zemlja sa malim brojem stanovnika pa samim tim i sa realno skromnim muzickim mogucnostima ali bez obzira na to sve pokazali su ranijih godina da mogu da se nose oni dobro na Eurosongu…medjutim poslednjih par godina a narocito ove….jako jako slabo..Ocena 2

 • Pomalo razočaravajuće od Islanda za mene. Kada se setim npr Euroband-a , Eg a lif, o poslednje dve godine neću ni da pričam, ovo mi nekako deluje nedoraslo. Vokal je nesporan ali je pesma nekako mrtva i previše klasična. Ovo je neka skandinavsko- zaoadnoevropska balada koja se često javlja a ne ostavlja neki utisak. Jednostavno smatram da se ovo ne pamti i to je to. Melodija u nekoliko navrata nije loša međutim Island je znao da bude mnogo, mnogo bolji i relano očekivao sam mnogo više. Previše prosečno, nenametljivo i nešto što se ne pamti. Ocena – 2

 • Dobra pesma ali za 2000-tu godinu. Simpaticno ali dosadno. Ne verujem da ce uci u finale. Ocena 2

 • Ne znam šta bih pametno mogao reći vezano za pesmu Islanda….
  Ni ove godine kao ni prethodnih mislim da Island nema nikakve šanse za finale.
  Plasman iz 2009. godine ostaće još uvek njihov ubedljivo najbolji plasman to je sigurno.
  Ovo je jako dosadno,bezidejno,staromodno i prosto nekako neprimetno i nebitno.
  Više sreće naredne godine.
  Ocena:1

 • Lose, lose, lose, lose… Nije da je najgora od svih ali jedna od njih jeste. Nit’ mi se svidja pesma, nit’ njegovo pevanje. Nemam vise nista da kazem. Ocena: Cista jedinica (1).

 • i nakon Svale oni pošalju nešto ovako? Islande, razumem te i zato što te toliko volim, ovo ću protumačiti kao tvoj srednji prst celoj Evropi zato što nije umela da ceni kvalitet prošle godine.
  pesmu ne bih da komentarišem jer ovde stvarno nema šta da se komentariše. ovo nije takmičarski entry, već statement. šalju pesmu pobeglu iz 1987. godine sa tekstom pisanim za mis sveta. trolovanje level pro, i sasvim zaslužena jedinica. pusa. (1)

 • Ijaoj, koja smorcina. Znaci, posle tri po meni nepravedna njihova ispadanja u polufinalu, ovaj put ce i vise nego zasluzeno ispasti. Nisam dalje nesto inspirisan za komentarisanje ove pesme, a posto vidim da nastupa pod rednim brojem 2 u prvom polufinalu, utopice se samo tako.

  Ocena: 1

 • Ne smeta mi to što ova pjesma zvuči staromodno, već to koliko je neupečatljiva i lišena svake inspiracije. Island se ove godine nema čemu nadati, osim tek da popuni jedno mjesto u polufinalu. Ali barem ne mogu reći da mi je pjesma iritantna i da mi predstavlja problem odslušati je od početka do kraja. Ocjena – 2.

 • Melodijski ( primarno ) – ne funkcioniše za mene…
  Tekstualno – ne funkcioniše za mene…
  Vokalno – ne funkcioniše za mene…

  Our Choice ne ostavlja izbora da se odabere kao jedan od izbora za pobedničku poziciju ili za bilo šta drugo.
  Slušajući ovo, shvatam kako konstantno postoji određen broj pesama, koje kao da se snimaju verno po krilatici Evrovizije. Svake godine ta radosna i sveobuhvatna rečenica okupi nekoliko pesama koje joj čuvaju leđa.
  Stil laganih baladica i easy listening treba da postoje, ali zašto u ovom ruhu?
  “It is impossible to understand why anyone would cut an E+ record”, Christgau’s Record Guide: Rock Albums of the ’70s

  Ocena: 1+