Iz mog ugla 2018

Island | Ko je Ari Oulafson?

Mala skandinavska država Island, poznata i kao „zemlja vatre i leda”, ove se godine evrovizijskoj publici predstavlja po 32. put. Njihov ovogodišnji predstavnik Ari Oulafson će s pesmom Our choice pokušati da Islanđane po prvi put posle četiri godine uvede u finale.

Ari je rođen 1998. godine. U srodstvu je sa pevačima Diduom i Paudlom Oskarom, islandskim predstavnikom iz 1997, tj. njegova baka Ara i očevi dvojice spomenutih pevača su bili braća i sestre.

Počeo je pevati u vrlo ranom dobu, a njegov anđeoski glas i pozorišni šarm su mu donele uloge u vodećim mjuziklima tamošnjeg Narodnog pozorišta. Prvu takvu ulogu je ostvario sa 11 godina u adaptaciji popularnog mjuzikla „Oliver” koji je režirala Selma Bjernsdoutir, islandska predstavnica iz 1999. i 2005. godine. Takođe je igrao i u islandskoj adaptaciji „Čarobnjaka iz Oza”.

Široj javnosti je postao poznat 2015. godine, nakon učešća u islandskom Glasu. Dve godine kasnije se prvi put pojavio na islandskom izbornom festivalu Söngvakeppnin kao prateći vokal. Bio je i specijalni gost na koncertima poznatih islandskih bendova i solista. Takođe, može da se pohvali i time što će ove jeseni početi da studira pevanje u prestižnoj Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu.

Ari je veliki fan Evrovizije i od malih nogu je priželjkivao učešće na ovoj prestižnoj muzičkoj smotri. Peva sve vrste muzike: od klasične do popa, roka i fanka, a uzor mu je Stivi Vonder. Ari je takođe plodan imitator i poznat je po tome što sa lakoćom savladava različite imitacije i jezike, i voli da improvizuje i u pozorištu i u muzici.

Pesmu Our choice je napisala Tourin Klausen, poznata glumica, pevačica, tekstopisac i rediteljka. Studirala je glumu u Londonu i muzičku pedagogiju u Kopenhagenu. Pojavila se na brojnim predavanjima, mjuziklima, filmovima i TV emisijama na Islandu i u SAD, a nedavno je glumila i u gledanoj humorističkoj seriji „Documentary now” zajedno sa Helen Miren, Džekom Blekom i Fredom Armisenom.

U mlađim danima je studirala klavir i u to vreme je počela da piše pesme za brojne poznate islandske pevače poput Sjonija Brinka, svog pokojnog supruga. Bila je autor islandske pesme iz 2011. Coming home, koju je originalno trebalo da izvede upravo Sjoni, ali ga je u domašaju ka evrovizijskoj sceni prekinula iznenadna smrt. Nakon njegove smrti u izvođenju te pesme zamenila ga je grupa prijatelja nazvana „Sjonni’s Friends” koji su na taj način ispunili njegovu poslednju želju. Tourin je od 2011. godine napisala dobar deo pesama izvedenih na Söngvakeppninu.

Oznake