Iz mog ugla 2018

Norveška | Ko je Aleksander Ribak?

Norvešku će po drugi put predstavljati najpoznatiji evropski violinista — Aleksander Ribak. Mladi umetnik je već jednom osvojio zlato na ovom takmičenju, ali je izgleda ostao gladan, te se vratio po još jednu. Da li mu se smeši još jedna pobeda?

Aleksander Ribak je rođen u Minsku, glavnom gradu Belorusije. Rođen je 13. maja 1986. godine, ali se četiri godine kasnije preselio sa roditeljima u Norvešku. Odrastao je u blizini Osla, a na muziku su ga „navukli” majka i otac, takođe muzičari. Aleksander se odlučio za violinu, koju je diplomirao na Norveškom muzičkom koledžu. Popularni violinista se usavršavao u Njujorku i Berumu i učestvovao je na mnogim muzičkim festivalima gde je sarađivao sa umetnicima poput Arvea Telefsena, Mortena Harketa i Hane Krog.

Ribak je 2005. učestvovao u norveškom Idolu, gde je došao do polufinala. Iduće godine je osvojio takmičenje Kjempesjansen sa pesmom koju je on sam napisao. Pre tačno devet godina odneo je pobedu na norveškom nacionalnom finalu sa već sada legendarnom pesmom Fairytale. Svi se sećaju njegove maestralne pobede u Moskvi, gde je ostao upamćen kao pobednik sa najviše osvojenih poena do tada. Naravno, ta statistika se promenila 2016. godine, kada je uveden nov način glasanja. Njegova „bajka” ga je vinula u sam vrh norveške pop scene, a punio je arene i u Rusiji, Finskoj i Švedskoj.

Njegova popularnost je enormno porasla, te je učestvovao i gostovao u mnogim skandinavskim, ruskim i beloruskim emisijama, televizijskim takmičenjima i slično. Nije tajna da ga voli narod i iz ovog dela Evrope, pa je tako njegova najpoznatija kolaboracija sa Marijom Šerifović u njenoj pesmi Gorka hrabrost.

Zanimljivo je da je Aleksandar posle evrovizijske pobede pokušao još četiri puta da se probije na ovo takmičenje, ali kao autor. Prvi put je udružio snage sa pevačicom Ansofi Petešen u pesmi I’m with you, sa kojom je osvojio četvrto mesto na Melodi Grand Prixu 2013. Naredne godine je osvojio peto mesto sa Frenklinom Kalejom i pesmom Still here na malteškom izboru. Intrigantni ženski kvintet MILKI je sa pesmom Accent osvojio četvrto mesto na beloruskom izboru. Pesmu je takođe radio Aleksander Ribak.

Četvrti pokušaj mu je bio srećan. Po drugi put je pobedio na norveškom Melodi Grand Prixu i tako obezbedio sebi još jedan nastup na najvećoj muzičkoj sceni Evrope. Njegova kompozicija That’s how you write a song (Tako se piše pesma) je veoma vedrog karaktera i daje simpatične savete o tome na koji način se komponuje pesma.

Oznake