Iz mog ugla 2018

Estonija | Ko je Elina Nečajeva?

Elina Nečajeva, estonska operska pevačica, predstavljaće Estoniju na Evrosongu u Lisabonu sa operskom arijom La forza, na italijanskom jeziku.

Elina je rođena 1991. godine kao Elina Netšajeva, ali je svoje prezime prilagodila engleskom izgovoru pa je tako od decembra 2017. godine, uoči takmičenja na izbornom takmičenju Eesti Laul postala „Nečajeva”. Završila je Estonsku akademiju za muziku i pozorište, na smeru klasičnog pevanja. Javnost ju je bliže upoznala 2009. godine u estonskom Idolu, gde je eliminisana pre finala. Zapaženiji rezultat postigla je u još jednom takmičenju, ovog puta za pevače klasične muzike Klassikatähed 2014, koje je priredila nacionalna televizija.

Estonska predstavnica je pevala i u horu „Raduga” s kojim je osvojila prvu nagradu na takmičenju koje nosi ime po čuvenom kompozitoru Đuzepeu Verdiju, a u saradnji s pijanistkinjom Helin Kapten nastupa na koncertima u svojoj zemlji i u regionu.

Ima nekoliko zanimljivih činjenica o Elini po kojoj će je šira javnost više upamtiti. Recimo, ima rusko, estonsko i čuvaško poreklo. Čuvaši su turkijski narod koji pretežno živi u Rusiji, odnosno u autonomnoj republici Čuvašiji, i imaju svoj specifičan jezik i kulturu. Takođe, Elina govori pet jezika: estonski, ruski, engleski, francuski i italijanski. Umesto kafe voli da pojede kockicu crne čokolade, voli šetnje, jogu, džoging, Mocarta i Čajkovskog, te klasične Diznijeve crtaće i japanske animirane filmove.

Kad je bila mala maštala je o tome da bude astronaut i da leti među zvezdama, i upravo je taj detalj bio inspiracija za njenu evrovizijsku pesmu, čiji je tekst napisala u saradnji sa Ksenijom Kučukovom. Muziku su uradili Mikel Matisen i Timo Vent, obojica sa evrovizijskim iskustvom. Mikel je jedan od autora evrovizijske pesme Et uus saaks alguse iz 2013, a Timo numere Amazing 2014.

Oznake