Iz mog ugla 2018

„Light me up” iz mog ugla (Poljska)

Poljsku će na 63. Pesmi Evrovizije predstavljati kompozicija Light me up s kojom su na nacionalnom takmičenju Krajowe Eliminacje 2018 pobedili Gromi i Lukas Mejer. Oni su 21. predstavnici Poljske, a svoju pesmu izvešće u drugom polufinalu 10. maja.

Nacionalna televizija Poljske TVP je imala otvoren konkurs, na koji su mogli da se prijave svi zainteresovani autori i izvođači. Svima je ulaz bio otvoren – bez ograničenja! Nije poznato koliko su Poljaci dobili prijava (kazali su „rekordan broj”, pa hajde da im verujemo na reč), ali je poznato da je o 10 finalista „diskrecionim pravom” odlučivala selekciona komisija sastavljena od najmanje tri, a najviše devet članova. Ne zna se ni ko su bili ti ljudi, a ni po kojim kriterijumima se odlučivalo.

Kako bilo, pobednička pesma je u finalu Krajowe Eliminacje 2018 prikupila najviše poena publike i petočlanog stručnog žirija, osvojivši 20 poena (8 od žirija i 12 od publike).

Poljska | Ko su Gromi i Lukas Mejer?

Light me up

A part of me is feeling weak
I took a chance
But now it feels so hard to breathe
A lip of faith
Haunting me
What happen to the word
That’s only you and me
I wanna feel alive
When I’m running through my life
So help me to ignite
This spark I feel inside
So help me now
Light Me Up
Light Me Up
My baby
Light Me Up
Tell me where to go
Light Me Up
Light Me Up
My baby
Light Me Up
And tell me where to go
Tell me where to go
And tell me where to go
Tell me where to go
Tell me where to go

Reka Visla

Mnogo ljudi je najverovatnije čulo za jednu od najvećih reka Evrope, biser Poljske — veličanstvenu reku Vislu. Visla (polj. Wisła) se prostire duž čitave Poljske, preseca je na pola i istinski je simbol ove srednjeevropske države. Izvire u planini Baraniji Gori, na jugu države, a uliva se u Baltičko more na severu.

Prelepa Visla krasi najveće poljske gradove, poput prestonice Varšave, Krakova i Gdanjska. Ostatak reke otiče i prostire se kroz komšijsku Belorusiju, Ukrajinu i Slovačku. Etimologija govori da je naziv reke potekao iz drevnog indoevropskog jezika i označava „spori tok”.

Most Svetog krsta (polj. Most Świętokrzyski) preko Visle u Varšavi

Zapadnoslovenska poljska plemena su nastanila oblasti Visle negde u osmom veku. Tu se oformilo najveće pleme Vislana, kojima su centri zbivanja bili gradovi Krakov i Vislica.

Popularni istoričar Jan Dlugoš govori legendi o princezi Vandi, koja nakon smrti svog oca postaje poljska kraljica. Prema legendi, Vanda je odbila da se uda za nemačkog princa Ridigera koji se zbog toga razjario i napao Poljsku. Na sreću, Poljaci su uspešno odbili njegov napad, a prelepa Vanda je počinila samoubistvo tako što se bacila u reku Vislu da bi obezbedila večnu odbranu od napada na njenu zemlju.

Iz našeg ugla: Marko Vujinović i Tanja Mandić

Tanja: Svaki put kad sam htela da kažem neki svoj utisak ,omeo me dečko koji izgleda kao Sale Tropiko. 😁U svakom slučaju. ovo je tipični letnji hit. Pesma kao pesma nije loša, ali mi je spot u velikoj meri odvlačio pažnju, mada na pozitivan način. Leto, sunce, dobro društvo, stvarno podiže raspoloženje. Da i na sceni imaju takvu tematiku. mislim da bi se mnogima svidelo baš iz tog razloga što šalje neke dobre vibracije i budi pozitivnu energiju. Sad je pitanje da li je pesma toliko dobra, ako spot uspe (bar u mom slučaju) da je zaseni, pa makar i na tako lep način…

Marko: Sve to stoji (društvo, cveće, drveće), ali ovo nije ni T od takmičarske numere. Tako neki prolazni hitić, u Avićijevom stilu, baš nekako nemaštovit i neoriginalan… Mada, ne mogu slagati da ne bih voleo da se ovo zavrti u nekom klubu, prvi bih skakao uz ovu stvar. U domenu zabave potpuno ispunjava ulogu, ali u domenu takmičarske pesme nikako. Vokal dečka je veoma prijatan, ali uz ovakav diskać aranžman teško da će nešto postići. Nadam se dobrom nastupu, jer to je jedina svetla tačka koja ih može spasiti ispadanja iz polufinala. Pomalo razočaravajuća pesma iz Poljske…

Tanja: To je baš ono na šta sam mislila kad sam rekla letnji hit. Letnji hitovi su popularni jedno leto i onda se izgube, a evrovizijski hitovi su ipak oni koji nastavljaju da se slušaju i godinama kasnije. I ja sam sebe zamislila dok sam je slušala kako igram, skačem, ali verovatno se ne bih setila ove pesme sledeće godine pre Evrovizije kad bih u euforiji slušala sve one bolje predstavnike koji su nastupali prethodnih godina.

Marko: Upravo tako, netakmičarski, prolazno, ne privlači pažnju, „fast food” muzika. Ja dajem 2-, ipak ne mogu čist kec zbog prijatnog vokala. Ti šta daješ? 😁

Tanja: Hahahhahaha, baš si ljut na ovu pesmu! 😂 Pa ajde nek bude 2+, ipak mi je uticala malo na raspoloženje, mada bi i ovo bila trojka ali i samoj sebi sam se smučila s trojkama.

Đorđe
Nakon odabira ove pesme, mogu da zaključim da će Poljaci i peti put zaredom proći u finale. Zahvaljujući glasačima iz dijaspore će zabeležiti i visok plasman, ali kod žirija neće biti najbolje rangirani onoliko koliko će ih rangirati publika. Dakle, mogu da pretpostavim da će se ponoviti situacija iz 2016. Međutim, da bi ostvarili neki visok plasman u finalu, moraće dobro da osmisle nastup prilagođen lisabonskoj sceni. Ako ne osmisle dovoljno dobro, pogubiće se oni bez LED ekrana. To ne bih nikako voleo, ali mora se ozbiljno raditi na tome da bi bili među prvih 10 u finalu.
Ocena — 5
Slobodan
Pre svega, ovo nije pesma striktno pisana za Evroviziju, pa u tom smislu mogu da pohvalim pokušaj autora da se takmiči s nečim što inače stvara. Međutim, ovaj tip „raspevanih” i durskih klupskih dens pesama ja jednostavno ne volim, bar kad je reč o klupskom žanru. Volim jake basove, bitove, malo teksta, dramatičniju atmosferu, volim molsku muzičku lestvicu… Dakle, sve to ova pesma nema. Nisam siguran u plasman u finale. Lukasovo pevanje je vrlo loše i nesigurno — na nacionalnom izboru je baš lepo falširao, a potencijala za neki dobar scenski nastup, koji bi je kako-tako izvukao, baš i ne vidim.
Ocena — 2
Svetlana
Ovo mi zvuči kao devedeset posto pesama koje imate prilike da čujete svakodnevno na radio-stanicama u poslednjih nekoliko godina. Možete da birate na koga vam ovo liči — Avići, Kigo ili neko treći, ali naravno da je u pitanju bleda kopija svega toga. Tekst je krajnje banalan, a sam vokal i nije dobio nekakve velike prilike da se iskaže. Ne sumnjam da će ovo postati veliki letnji hit u Poljskoj, a možda i još negde. Međutim, ne znam kako će se sve ovo uklopiti u evrovizijsku priču. Ne sumnjam da će Poljska ponovo stići do finala, ali ne očekujem neki visok plasman za ovu pesmu.
Ocena — 2

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 2,60
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 16. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

Oznake

18 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Moderno snazno. Sjajan ritam. Izdvaja se od mora istih modernih balada ove godine. Top 10 na mojoj listi. Ocena 5

 • (Zurim da predam komentar do 19h) Ukratko: osvezavajuce i zarazno, verovatno ovu pesmu stavljam za tople letnje dane. Sve u svemu, prosecno, ali ipak neka bude ocena 4

 • Jedna od najispraznijih i najjeftinijih pesama godine! Gospodo Poljaci, ovaj zanr radio-house kojim ste se odusevili s ovom pesmom, bio je sirom Evrope popularan pre 10ak godina! Toliko je dosadna, predvidiva i otrcana, da to boli! Ko se s ovim takmici u 2018.oj,neće stići daleko! Kopija loših kopija!
  Ocena za Poljsku – sažaljiva dvojka (2).

 • Moje prvo slusanje ove pesme: aaaaa predobro, pesma koja te lako oraspolozi i uz koju mozes da igras to he tako sjajno
  Jos 2 slusanja:koji je ovo smor!
  Pesma bukvalno dosadi nakon par slusanja toliko je generična i obična, ne mozemo ni da kazemo da je kopija avicija jer avici ne pravi ovako obicne melodije…ulazi u finale samo zbog dijaspore inace ne bi ni finala videli
  Ocena:2

 • Ova pesma nije impresionirala nimalo, imam osecaj da sam je cuo vec dosta puta. Verovatno ce proci u finale a od mene ocena…2

 • Letnji hitić. Zanimljiva melodija i super je za djuskanje. Mogu da je slušam ali isto tako nisam oduševljen. Znači skoro pa ravnodušan kada mi dodje na playlisti.
  Ocena: 3

 • Pjesma je ispunila svoj zadatak – uživaš dok je slušaš i nema potrebe da razmišljaš šta je pisac htio da kaže. Nisam uvijek raspoložen za ovakav muzicki plićak, ali “Light Me Up” je odlična i zato dajem
  5

 • Pesma kao za reklame u toku novogodišnjih praznika. Evidentno je da je cilj da elektro-dens podloga prostruji publikom i to će se dogoditi. Lepo se igra uz ovo, ali pesma nije sadržajna, nema sada nekih elemenata zbog kojih bi neko hteo da sluša ovo iznova i iznova. Glas izvođača deluje zanosno i vidi se da uživa dok peva, a koliko je tehnički ispravno, to je druga tema. Iskreno se nadam da je ostala neka zrela dens-elektro-pop pesma koja zaista ime lice i koja zaista ima potencijala da bude hit. To nisu žanrovi koji dozvoljavaju da se snimi kakva god pesma, jer su sami po sebi bezličniji od drugih i onda se ovakve numere utapaju u red sličnih. Zato ovo sve treba atraktivnije, varijacije vokala, različiti načini ispevavanja, eho momenti, očiglednije emocije i strast, prosto želja da ta pesma bude dominantna, a ovde njima to nije bilo u toj meri značajno ili se bar tako čini.

  Ocena: 2

 • Sve što ja u ovoj pesmi čekam je da tip koji peva zaćuti. Nevokalni deo, da ga tako nazovem, ima neku vrstu vibracije koja mi prija i koja je skroz letnja i hitična. Dakle, ako bih na moru čuo ovu stvar, ne bih se mrštio. Ali, ovo nije more, pa uz zavidan potencijal pevača da falšira i sveukupnu pojavnost koja utisak dodatno čini konfuznim, ocena: 2+

 • Puno bolje od proslogodisnje po meni vrlo mracne pesme! Ocena: 4

 • Ne bih mnogo o ovoj pesmi, jer prosto nemam inspiraciju niti znam šta bih rekao osim da je pesma niti odlična niti užasna a za takve pesme koje me potpuno ostave ravnodušnim tralala pesmice obično dajem ocenu 3 ili u najgorem slučaju 2.
  Ocena:3

 • Kao sto neko rece dole u komentarima, bas ste ocrnili pesmu… Ima ih jos ali sta cemo sad 🙂 … Po meni ovo i nije toliko originalno ali po meni nije bitno da li je nekakav plagiat, kopija ili bilo sta vec, meni je bitno da je dobro, slusljivo i prijatno a to je sve sto ova pesma ima. Ocena: Odlicno, petica (5).

 • Po redakciji ovog sajta sve pesme iz prvog i drugog polufinala ce proci u finale i imacemo finale od 43 pesme….za 95% pesama ljudi iz redakcije ne sumljaju da ce stici do finala…i kad vec kritikujem redakciju moram da demantujem Tanju, koji se to hitovi slusaju godinama posle Evrovizije?! 99% evrovizijskih pesama i jos zalije pevaca je popularno samo tokom evrovizijske sezone.Posle evrovizije blede i oni i njihove pesme,ne kazem ima nekih evrovizijskih pesama koje su usle u legendu pa se cuju povremeno al obicno su to pobednicke pesme..Ja znam BRDO ljudi koji slusaju kao i ja u velikoj meri pesme evrovizije samo dok je “sezona” do samog Eurosonga i eventualno malo posle toga, a nakon nekog vremena uopste se te pesme vise ne slusaju..ja prvi ne znam kad sam zadnji put cuo neku pesmu iz 2016 i 2017 a od ranije da ne pricam…no nebitno, sto se tice Poljske pesme meni se jako dopada, bas mi je falilo i nedostajalo klupskih dens pesama u nekom tehno brzom fazonu,tipa letnji hitovi i to..nemam nista protiv ove pesme,skroz mi je pozitivna zabavna vesela podize raspolozenje…meni je to skroz okej..Ocena 4.

 • Simpatična pesmica, ali ništa nešto više od toga. Opuštajuća je , kao stvorena za čiliranje i rekao bih lepo spakovana. To je taj moderan zvuk, prijemčiv i poznat publici , aktuelni dens ritam. Pesma je i prilično klasična evrovizijska što mi govori da Poljaci nisu pogrešili ove godine. Sve u svemu dvojac koji je nekako pozitivan ali i ne ostavlja neki vauu utisak. Sve u svemu Poljska je ove godine neka zlatna sredina, ja ću ih pamtiti najverovatnije, ali za većinu publike to ne mora da znači. Trebalo je da se potrude da budu nekako upečatljiviji. Ocena – 4

 • Poljska – 4
  Dobra klupska stvar. Lpo je da imamo i tako nešto na ESC. Zaista je širok dijapazon žanrova ove godine.
  Najviše mi se dopada muzička deonica, dobre vibracije koje podižu raspoloženje. Možda bi bilo bolje da je uvod malo kraći, al kapiram da ne mogu odmah da “uskoče” u pesmu. Sve u svemu, fina pesma iz Poljske ove godine.

 • Pristojna pesma, ali ništa više od toga… Elektro zvuk koji je već viđen od Norveške na Evroviziji (,,Grab the moment”). Ali umesto da ovo bude neki apgrejd na tu pesmu, dobili smo slabiju pesmu od pomenute. Znači, nemaštovitost i neoriginalnost na delu, pa će ova pesma možda kroz iglene uši da se nađe u finalu. Vokal je vrlo tanak… Ocena: 2+

 • Prilično energična dance pjesma zaraznog refrena koja se ipak ne uspijeva izdići iz okvira prosječnosti stoga i od mene jedna prosječna trojka (3).

 • Ala ste je ocrnili… Ali dobro. Meni je ova pesma bas super, trebalo bi da nastup bude “na nivou”, sto bi rekao Zika. Mislim da ne bi trebalo biti problema sto se tice prolaska u finale.

  Ocena: 5