Iz mog ugla 2018

„Qami” iz mog ugla (Jermenija)

Sevak Hanagjan dobio je „zlatnu kartu” da predstavi svoju državu na Evrosongu u Lisabonu, nakon što je pobedio na takmičenju Depi Evratesil s pesmom u celosti otpevanom na jermenskom jeziku Qami (Vetar).

Jermenska nacionalna televizija je drugu sezonu zaredom organizovala otvoreno izborno takmičenje za Pesmu Evrovizije, na kojem je učestvovalo 20 takmičara raspodeljenih u dva polufinala. Sevakova numera Qami već je tada proglašena favoritom, što se u finalu i pokazalo istinitim. Zadobio je poverenje ne samo publike već i međunarodnog stručnog žirija, osvojivši maksimalan broj poena i od jednih i drugih.

Sevak je tako postao 12. evrovizijski predstavnik svoje zemlje, a prvi koji će se takmičiti s pesmom na maternjem jeziku. I ono što je naročito vredno pažnje i pomena — celokupan evrovizijski paket ima jermenski nacionalni predznak, budući da su i autori kompozicije Jermeni: Sevak je kompozitor, a Ana Danijeljan i Viktorija Malojan napisale su tekst.

Jermenija | Ko je Sevak Hanagjan?

Qami

Khul u hamr yen k’aminery,
Yerb hogu khork’um andund e,
Im ynkery menut’yunn e darrnum.

«I՞nch’ arzhek’ uni k’vo sery»,-
Na talis e parz ayd harts’y
Amperin, vor k’vo kerparn yen arrnum.

I՞nch’ arzhen khent’i verk’ery,
Vor bats’el e k’vo ayd sery՝
Goyut’yuns p’akelov irenum.

K’ami, k’ami
Ayd vo՞wr yes tarel tak’ im hushery,
K’ami, k’ami
Du to՛wr indz t’ever, vor hetevem k’ez
K’ami

The winds are silent, the winds are deaf,
When the soul is filled with emptiness
Loneliness becomes my friend.

What’s the cost of your love?
It asks this simple question
To the skies that take your shape.

What’s the cost of a madman’s wounds
Your love has opened,
Imprisoning my existence within.

Qami, qami,
Where have you taken my warm memories?
Qami, qami,
Give me your wings, and I will follow,
Qami…

Jezero Sevan

Kavkaz je region poznat po raskošnim prirodnim predelima. Gledajući područje Jermenije, svako ko ode u ovu zemlju ne može da ne propusti najveće slatkovodno jezero ovo zemlje i ujedno najveće jezero na Kavkazu — Sevan.

Sa visinom od 1900 m nadmorske visine, Sevan predstavlja jedno od najviših jezera na svetu. Zajedno sa jezerima Van i Urmija predstavlja jedno od tri velika jezera istorijske Jermenije. Površina mu je 940 km² i duboko je do 83 metara. Ima 28 pritoka i otoku Hradzan, kanalima spojenu sa Araksom.

Manastir Sevanavank iz VIII veka na obali jezera

Veliki projekat delimičnog isušivanja jezera su započele sovjetske vlasti 1933, po planovima iz 1910. Nivo jezera je snižen za 19 metara, što mu je značajno smanjilo zapreminu i površinu. Ovaj projekat je obustavljen 1956. Vlasti su od tada izgradnjom tunela za dovod vode pokušavale da destabilizuju nivo jezera koji je danas 20 metara ispod prvobitnog nivoa.

Iz našeg ugla: Đorđe Vesković i Miloš Starčević

Đorđe: Šta misliš o jermenskoj pesmi?

Miloš: Hmm… Sviđa mi se što peva na maternjem, to prvo, i interesantno mi je što su izabrali muškarca da izvodi ovako sporu pesmu, što inače poslednjih godina nije praksa. Ne razumem reči, ali po muzici bih rekao da je emotivan tekst i muzika dodaje tome. Sviđa mi se što je refren naglašen, za razliku od litvanske pesme, i ima akcenat na toj reči pogotovo u poslednjem minutu.

Đorđe: I ja ću se složiti sa tim da je pametno to što su izabrali pesmu na maternjem, bila mi je najubedljivija pesma za pobedu na njihovom izboru. Slažeš li se sa mnom po pitanju toga da će Jermeni ubosti još jedno finale?

Miloš: Mislim da hoće. Ako ubodu dobru koreografiju, biće lagano finale za njih.

Đorđe: Jermenija je sa dobrim pesmama i performansima dobro prolazila i prethodnih godina, najbolje performanse su mi imali Sirušo u Beogradu i Iveta u Stokholmu pre dve godine.

Miloš: Da, Beograd je bio odličan.

Đorđe: Što se tiče plasmana, već mogu da predvidim i TOP 10 plasman u finalu, u parnim godinama uvek ubodu dobru pesmu za bolji plasman.

Miloš: Isto mislim da će biti visoko plasirani, ali videćemo. Svašta može da nas iznenadi.

Đorđe: Pre nego što te budem pitao za ocenu, za kraj bih rekao da živim za dan kada će na Evrosong biti vraćeno pravilo obaveznog pevanja pesama na maternjem. Ne znam da li znaš za istoriju takmičenja pre 2004, ali moram ti reći da je do 1998. godine bilo prisutno pravilo obaveznog izvođenja pesama na maternjem, i te godine je orkestar poslednji put bio prisutan.

Miloš: Pa, to sam ti rekao i kad smo pričali za Litvaniju.

Đorđe: Zaboravio sam, ali nije bitno. Ocena od 1 do 5?

Miloš: 5.

Đorđe: Slažem se sa tobom. Neka bude i kod mene 5.

Slobodan
Za mene je ova numera sasvim korektna, ali sam ipak naučio da od Jermena dobijem nešto posebnije. Ovo je tek prijatna pop balada — i to je to. Osim te nedostajuće inovativnosti, nemam joj šta mnogo zameriti, iako bih je svrstao u neki baladični evrovizijski kliše ili blaže rečeno — igru na sigurnom tlu. Dakle, nema mnogo ljudi koji će reći da je loša, a niti mnogo onih koje je ostavila bez daha. Pohvalio bih ipak tekst i činjenicu da su se odvažili, kao susedi Gruzijanci, da pevaju na svom jeziku.
Ocena — 3+
Marko
Jermenska pesma zvuči kao nešto što bi prošlo zapaženo samo na Sunčanim skalama nekada davno. Ničega ovde inovativnog nema, sem to da je numera otpevana na egzotičnom jermenskom jeziku. Sviđa mi se izuzetna poetičnost teksta i Sevakova vokalna umešnost – zaista ume da „izvuče” visoke note. I ako izuzmemo evrovizijski kliše od pesme, ostaje nam samo dobar pevač i izvođenje na maternjem jeziku. Nedovoljno dobro, ali mislim da će se uvući u finale. Nakon pesama poput Not alone, LoveWave i Fly with me, ovo je definitivno korak nazad. Nemaštovito i pomalo razočaravajuće.
Ocena — 2+
Svetlana
Prijatna pop balada. Pohvalno je to što imamo priliku da čujemo i jermenski jezik koji ovoj pesmi daje određen procenat originalnosti. Takođe, treba pohvaliti i zaista odličan vokal koji je i u nacionalnom finalu zvučao odlično. Međutim, sama pesma kao pesma u muzičkom smislu i nije preterano originalna. Iskreno mi nedostaje nekakva naglašenija dramatika ili neki instrumental u kome dominira neki neuobičajen instrument da bi ova numera dobila na dodatnoj osobenosti. Očekujem još jedno finale za Jermeniju i plasman na sredini tabele.
Ocena — 4

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 3,80
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 14. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

Oznake

18 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Nažalost, ova jermenska pesma iako na maternjem jeziku,nije u rangu Qele qele i LoveWave (ipak su to bile moje lične najbolje pesme u svojim godina za ceo Eurosong). Ali Jermeni pokazuju svoju dušu i temperament, zbog kojih i jesu jedna od mojih omiljenih esc država, i u ovoj pesmi u završnom delu pesme, kada je osećaj fantastičan dok se sluša! Pesma te tada zgrabi i ne pušta, i da napomenem da mi se vremenom utisak o pesmi poboljšava! Sve to ipak nije dovoljno da kažem da mi je pesma u celosti jedan od favorita.
  Ocena za Jermeniju – dostojanstvena četvorka (4).

 • Dosadna i nebitna pjesma koju izvlaci samo to sto ima tekst na jermenskom.
  2

 • I kad nisam nista razumela vec na prvo slusanje sam ovu pesmu zavolela. Je to lepa ljubavna balada koja počinje lagano ali emocije u Sevakovom glasu (koji u celoj pesmi dominira i muziku oslavlja malo u pozadini) se pojacavaju sa svakom recom i u zadnjoj minuti sve eksplodira. Odlicno uradjeno.

  Ocena: 4+

 • Meni je ovo dosadno. Ne znam, nemam nikakav utisak dok slusam. Boja glasa prija ali nije mi jermenski blizak i slusljiv. Ocena 3

 • Emotivno i snazno. Iako ne razumem ni rec pesme oseca se emocija. Snazan glas. Od pesme moze da se napravi odlican nastup. Bravo za Jermeniju. I ove godine su na mojoj listi u vrhu.
  Ocena 5

 • Divno sto je na jermenskom. Pesma je puna moci i energije, narocito u refrenu i bas zbog toga upecatljiva. Ima puno potencijala u njoj, a posto nisu sve iskoristili dacu ocenu 4

 • Slušajući ovu pesmu, svaki put mislim na Ivetu, Arama, Arcvik, pa opet Ivetu…sa nostalgijom. A kada mislim na druge, znači da me ova pesma ne dotiče. U zoni je klišea, refren ima jedan prepoznatljivo bezidejni segment, gde mi svaka nada prestaje da bi do kraja pesme moglo da se desi nešto što nije šablon. Kao i uvek, veliki plus za pevanje na maternjem jeziku, ali bez uticaja na ukupan utisak. Ocena: 2+

 • Jermenija – 4
  Jako lepa i prijatna pesma. Školska. Nema šta da se zameri osim da nije preterano inovativna i da nema ono nešto što bi izazvalo potpuno oduševljenje, ali nema veze, korektno i fino je ovo.
  Sevak izgledom i stilom podseća na Jalu Brata.

 • Vokalne sposobnosti – svaka cast. Ali pesma kao pesma ne znam bas, na momente usiljeno, na momente solidno, svaka cast za jermenski jezik! Ocena: 3

 • Ja prosto ne mogu da verujem da su Rumunija i Azerbejdzan dobili manje ocene od ovoga… 0_0 Postujem svacije misljenje ali nije realno… A pesma? Prosecna onako pesmica. Dobar je ovaj sporiji deo ali ovaj brzi po meni uzasno kvari pesmu… Pesma mi je bila savrsena u pocetku ali kasnije mi je vec dosadila. Veliki plus jer pevaju na svom jeziku. Nastup… Ne ocekujem nista posebno ali ocekujem dosta vatre kao sto Jermeni obicno i rade 🙂 . Jak vokal. Ocena: Joj, bolje to treba, trojka (3).

 • Jermenija ove godine uopšte nije loša. Štaviše, ozbiljna je. I numera i izvođač. Pesma koja ima potencijal ali koja treba više puta da se sluša kako bi malo ušla u uši i kako bi se bolje shvatila. Zaista jedna odmerena izvedba (nešto što me uvek oduševi jer je ESC prepuna raznoraznih stvari koje su sve samo nisu odmerene, ako me razumete). Nešto na fazon Sergeja Ćetkovića iz 2014. godine. Lep posao su odradili Jermeni (kao i skoro svake godine) , sviđa mi se pesma , ima jačinu, nosi i određenu dozu emocije koja je taman onolika kolika treba da bude. Kapa dole za maternji jezik- i da, i ja živim za trenutak kada će biti obavezno pevanje na svom maternjem jeziku ! Jermeni mi ostaju jedna od najgotivnijih ESC nacija a Sevaku želim svaku sreću zaista i da bude u TOP 10 što po meni zaista zaslužuje. Ocena – 4

 • Ovo je prva pesma na celosnom maternjem jeziku za ovu državu na Evroviziji. Pesma je više pristojna i otkriva mentalitet jednog naroda.

  Ocena: 5

 • Meni se ovo ne svidja uopste,ali uopste…Neko sam ko propagira i pozdravlja pevanje na maternjem na Eurosongu al ovde je to specificni slucaj da mi ne odgovara maternji jezik koji je ovu ionako tunjavu pesmu dodatno razorio..Preteska mi je ova pesma bukvalno kao da mi neko na pocetku ove pesme stavi lance i stene oko vrata i na ledja i na kraju pesme mi ih skine..tako se ja osecam po pitanju ove pesme..Nemam uopste zelju da je slusam jer stvarno mi je mucna nekako…prosto mi se ne dopada…ocena 2.

 • Kao prvo naravno da pohvalim pevanje na maternjem jeziku, ali ipak Jermeni su već pevali na svom jeziku u nekim pesmama do duše jako malo ali setimo se sada već davne 2008. godine ili 2009.
  Ovu pesmu kao i bilo koju drugu iz ove zemlje jako je teško porediti sa pesmom iz 2008. godine jer je sve izvesnije da nijedna pesma neće prići ni blizu a kamoli postati takav hit.
  Ova pesma sama po sebi je dobra ,ali samo studijska verzija.
  Ne dopada mi se uživo njegov vokal kako zvuči niti sam nastup.
  Slažem se čak i da pesma nije nimalo inovativna,ali opet jeste dobra i bolja od većine drugih ove godine.
  Melodična je,ima dobar ritam i solidnu muziku.
  Plasman bi trebalo da bude solidan.
  Ocena:5

 • Svakako nije u pitanju spektakularna kompozicija i na ivici je brzog zaboravljanja nakon slušanja. Elementi koji čuvaju tu graničnu ivicu su: njegova topla boja glasa ( osećam se kao da sedim pored kamina i slušam ovo, a napolju besni mećava ); onomatopejski prizvuk vetra ( što se uklapa sa nazivom pesme i uopšte sa tom olujnom atmosferom) i oni “dingl” prizvuci od druge strofe na kojima se nižu stihovi poput biserne ogrlice ( svaki stih kao da odskače na tim momentima kao na trambolini ) i naravno poslednjih 60-ak sekundi sa pratećim vokalima i njegovim gorostasnim oslobađanjem glasa ( naravno, ništa što nije moglo da se ne predvidi, ali pojačava buru u pesmu i utisak ). Na stranu svi ti manji ili veći detalji, on ubedljivo donosi pesmu, iskazuje dovoljno emocije i sloma da može da angažuje slušaoca. Međutim da bi ovo zaista bilo efektivno do kraja, trebalo je da i prvih 120 sekundi bude kao poslednjih 60. Motiv vetra je tekstualno dovoljno upotrebljen, ali taj tornado svakako se nije u potpunosti preneo na mene i smatram da je ovo trebalo da bude daleko dinamičnija, ritmična balada. U ovom slučaju, ostaje nekako u zapećku i kao pokisla ( o, opet vremenska nepogoda 🙂 ).

  Ocena: 4-

 • Ovako ja zamišljam tipičnu pjesmu koja bi trebala sudjelovati na Eurosongu – na materinjim jeziku i da barem donekle odražava glazbenu produkciju zemlje koju predstavlja. Ipak s ovom pjesmom mi nešto ne štima. Zaista nije trebalo mnogo inspiracije ni mašte da bi se komponiralo ovako jednostavan refren. Za razliku od prošlogodišnje armenske pjesme koja je bila intrigantnija i kulminirala prema kraju, ova mi je nekako suviše ravna. Ocjena – 3.

 • Jermenci nastavljaju sa dobrim pesmama. Meni ova pesma bas odgovara uhu, volim da je poslusam. Naravno plus za jermenski jezik, izgleda da je ovo prvi put da cujemo jermenski jezik u celoj pesmi, a ne samo u jednom delu pesme, ako se ne varam. Finale sigurno nije upitno za njih.

  Ocena: 5-