Iz mog ugla 2018

Italija | Ko su Ermal Meta i Fabricio Moro?

Ermal Meta i Fabricio Moro su ovogodišnje evrovizijske uzdanice Italije. Nastupiće sa društveno angažovanom pesmom Non mi avete fatto niente (Ništa mi nisi uradio), a možda će upravo ova numera doneti Italiji pobedu koju očekuju još od 1990.

Ermal Meta je rođen u Fjeru u Albaniji 1980. Kada je imao trinaest godina, sa svojom porodicom se preselio u Bari u Italiji. Ma muzičkoj sceni je debitovao još 2006. na Sanremu kao gitarista benda „Ameba4”, koja je izvodila numeru Rido… forse mi sbaglio. Iste godine je bend izdao i svoj prvi album. Već naredne, 2007. godine, Meta je postao glavni vokal, frontmen i tekstopisac benda „La Fame di Camilla”, koji je postojao sve do 2013. godine. Bend je za to vreme izdao dva albuma – 2009. i 2012. godine.

Nakon toga Meta je pretežno stvarao pesme za druge izvođače poput Marka Mengonija, Eme, Kjare, Analise, Peti Pravo i Lorenca Fragola, da bi 2016. godine napokon otpočeo solo karijeru učešćem na Sanremu kao „nov” izvođač; naredne godine na istom festivalu je dobio nagradu „Mia Martini” za svoje izvođenje, a u ukupnom plasmanu je osvojio 3. mesto.

Do sada je izdao dva albuma: 2016. i 2017. godine. Od marta prošle godine je član žirija italijanskog talent-šoua Amici di Maria De Filippi.

Fabricio Mobrici, kako zvuči pravo ime Fabricija Mora, rođen je 1975. godine u Rimu. Muzički je aktivan još od 1996. godine. Svoj prvi nastup na Sanremu je zabeležio 2000. godine sa numerom Un giorno senza fine, a iste godine je izdao svoj prvi album. Takođe, 2004. godine je izdao i vrlo uspešan album za špansko govorno područje.

Fabricijev novi pokušaj na festivalu Sanremo 2007. godine mu konačno donosi sveopštu prepoznatljivost — njegova numera Pensa postaje veliki hit, a on dobija nagradu „Mia Martini”. Međutim, Fabricio se i naredne godine pojavljuje na Sanremu, izdaje svoj novi album koji je bio u deset najprodavanijih u Italiji. Moro ponovo nastupa na Sanremu 2010, a u međuvremenu sarađuje i sa poznatim italijanskim bendom „Stadio”.

Fabricio često piše pesme i za druge izdavače, a 2011. je čak bio i voditelj dokumentarne emisije o italijanskim zatvorima „Sbarre”. Naslovna numera ove emisije je čak bila i vodeća numera jednog njegovog albuma.

Oznake