Iz mog ugla 2018

Holandija | Ko je Vejlon?

Viljem Bajkerk alijas Vejlon je već dobro poznato lice evrovizijske scene. Sa pesmom Outlaw in ’em će pokušati ono što mu je zamalo promaklo 2014, a to je da pobedi na Evroviziji. A i Holandija čeka na evrovizijsku pobedu još od 1975.

Vejlon je holandski pop pevač koji je oduvek bio inspirisan kantri muzikom, ali njegove pesme imaju i soul prizvuk. Rođen je 1980. godine, a muzički je aktivan još od 1997. godine.

Umetničko ime Vejlon je zapravo ime Vejlona Dženingsa, poznatog američkog kantri pevača koji je preminuo 2002. godine. Interesantno je da je imao prilike da sarađuje sa svojim idolom Dženingsom, ali nakon što je on smešten u bolnicu zbog dijabetesa (nakon čega je i preminuo), Viljem se vratio u Holandiju i prestao da se bavi muzikom, sve do emisije „Holandija ima talenat” 2008. godine. Iako nije pobedio, osvojio je 2. mesto i tako postao poznat široj populaciji. Nakon takmičenja, na svom debitantskom albumu „Wicked Ways” imao je istoimeni hit koji se odlično kotirao na holandskim top-listama.

I drugi album je prošao vrlo zapaženo, a 2012. godine proglašen je za najboljeg muškog izvođača na prestižnim nagradama 3FM Awards. Njegova popularnost ne jenjava, pa je 2014. godine u duetu „The Common Linnets” sa Ilse de Lange predstavljao svoju zemlju u Kopenhagenu, zauzevši visoko 2. mesto, a pesma Calm after the storm doživela je veliki komercijalni uspeh, veći i od tada pobedničke numere Rise like a Phoenix.

Vejlon je trenutno jedan od članova žirija u popularnom talent-šou programu The Voice of Holland. Izdao je pet vrlo uspešnih studijskih albuma i jedan je od najpopularnijih pevača u Holandiji.

Oznake