Iz mog ugla 2018

Belorusija | Ko je Aleksejev?

Mladi i talentovani pevač koji je profesionalno poznat pod imenom Aleksejev petnaesti je predstavnik Belorusije na Pesmi Evrovizije. S pesmom Forever pobedio je na nacionalnom takmičenju, a nastupiće u prvom polufinalu 8. maja.

Aleksejev je bez svake sumnje jedna od najintrigantnijih ličnosti ovogodišnjeg takmičenja. Pravo ime mu je Nikita Vladimirovič Aleksejev i po nacionalnosti je Ukrajinac. Rođen je 1993. godine, a iako mu je život do sada nametao neka druga zanimanja, uvek se vraćao muzici, shvativši da mu je to prirodno određenje.

Rodio se u Kijevu, biološki otac je napustio njegovu majku pre njegovog rođenja i do sada ga nikad nije upoznao. S majkom i „novim” ocem se preselio u Rusiju dok je bio beba, ali su se dve godine kasnije vratili u Ukrajinu. U početku su ga okupirali sportom — pre svega tenisom, ali kada je u svojoj desetoj godini krenuo na časove pevanja, stvari su se u njegovm životu izokrenule.

Nikita je već sa 13 godina pokušao da predstavlja Ukrajinu na dečjem Evrosongu, ali se nije kvalifikovao za finale. Nešto kasnije oformio je školski rok bend koji je na repertoaru imao uglavnom pesme grupe „Red Hot Chili Peppers”. Upisao je čak studije marketinga 2010. godine, ali ga je bavljenje muzikom i ljubav prema muzici vraćala njoj.

Prvi značajniji iskorak ka današnjoj karijeri napravio je 2012. godine. Prijavio se na popularno takmičenje „The Voice of Ukraine”, ali nije prošao audicije. To ga ipak nije obeshrabrilo, nastavio je da vredno radi na sebi i dve godine kasnije, 2014, ponovo pokušao. Tada mu je uspelo. Dospeo je u grupu pod mentorstvom Ani Lorak, a u toj četvrtoj sezoni šoua dogurao je do polufinala. Iako nije pobedio, bio je jedan od retkih takmičara koji se afirmisao već u toj fazi i kasnije postao najpopularniji učesnik te serije.

Od tada njegova karijera ide uzlaznom putanjom. Ostvario je saradnju s najboljim kompozitorima i producentima (Oleg Bodnarčuk, Ruslan Kvinta, Alan Badoev), da bi ga pesma Pijano sunce krajem 2015. vinula u superzvezde. Spot za tu numeru je do sredine 2017. godine pogledalo više od 35 miliona ljudi na Jutjubu! U decembru 2016. objavio je i svoj prvi album pod istim imenom — „Pijano sunce” — čiji uspeh mu je omogućio nastupe i koncerte u preko 20 zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, te brojne muzičke nagrade na istom prostoru.

Autori evrovizijske pesme Forever su Jevgenij Matjušenko i Kiril Pavlov, a mladi Aleksejev želi da preko nje podeli sa svetom svoje emocije.

Oznake