Evrovizija 2018

Počelo postavljanje i montiranje evrovizijske bine

Nacionalna televizija Portugalije RTP od ponedeljka je i službeno preuzela Arenu „Altice”, mesto gde će se održavati Evrovzija, kako bi na vreme otpočela s pripremama za takmičenje.

Kako su ranije već najavili organizatori, očekuje nas Evrovizija bez popularnih LED ekrana, a kako će to izgledati moraćemo se još malo strpiti dok nam ne otkriju sve detalje. Paralelno s pozornicom, u areni se postavlja i bekstejdž, koji će se nalaziti ispred pozornice.

Bina kao trup broda

Postavka evrovizijske bine i čitava scenografija za Lisabon 2018. imaće izgled trupa broda, objavili su organizatori i njen kreator Austrijanac Florijan Vider.

Izgled pozornice na kojoj će nastupiti predstavnici iz 43 zemlje inspirisan je portugalskom istorijom i kulturom, u čijem su fokusu četiri ključne tačke: plovidba, more, brodovi i mape.

Plovidba
Na zastavi Portugalije centralni motiv je tzv. armilarna sfera, odn. model nebeske sfere, koja se pojavljuje i u portugalskoj heraldici i u vezi je s portugalskim otkrićima tokom Doba istraživanja. Iz tog razloga je upravo ta sfera ključni vizuelni motiv u konceptu dizajna.

More
More pruža osećaj slobode i jasnoće, što ga čini jednim od najmirnijih mesta na svetu. Dizajn bine pokazuje moderno tumačenje snažnog talasa i njegovog organskog oblika.

Brodovi
Portugalci su od davnina bili majstori u izradi brodova. Zbog te izvanredne veštine, istražili su čitav svet. Struktura bine inspirisana je delima brodogradnje.

Mape
Mapa je dijagramska prezentacija kopna i mora. Radijalne linije na mapama se prostiru u različitim smerovima i povezuju mesta na kopnu i vodi. U tački gde se sve te linije spajaju nalazi se Lisabon, grad domaćin Pesme Evrovizije.

Kreator scenografije Florijan Vider istakao je da bogata istorija Portugalije kao pomorske nacije odslikava sve vrednosti koje danas oličavaju Pesmu Evrovizije. On je glavni grad doživeo kao mesto u koje su se kroz istorije „slivale” razne kulture, najviše zahvaljući moreplovcima koji su ih donosili vraćajući se u svoju matičnu luku – u Lisabon.

Takmičenje za pesmu Evrovizije 2018. godine će vas provesti kroz mnoge različite kulture u Evropi i širom sveta. Putovanje kroz „muzičko more” koje planiramo da otkrijemo, povezaće i konačno ujediniti nacije, njihove kulture, a Portugalija ponovo postati navigator i kompas – pojasnio je Vider.

Florijan Vider je uvaženi dizajner koji je sa svojom kompanijom bio zadužen za izradu grandioznih bina i scenografija. Na listi njegovih veličanstvenih i gotovo nadrealnih, naučnofantastičnih uradaka, nalaze se evrovizijske pozornice u Diseldorfu (2011), Bakuu (2012), Beču (2015) i Kijevu (2017). Takođe, bio je i „glavni čovek” scene talent-emisije X Factor u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD.

Spreman i evrovizijski trofej

U emisiji „Chevaleres” švedske televizije TV6, koja je bila posvećena Pesmi Evrovizije, gostovao je i bivši evrovizijski pobednik Mons Selmerlev. On je posetio fabriku koja se bavi izradadom staklenih predmeta, a u kojoj je napravljen ovogodišnji evrovizijski trofej — evrovizijski mikrofon.

Podsećanja radi, ovaj trofej prvi put dodeljen je 2008. godine, kada je Beograd bio domaćin ovog takmičenja, a autor mikrofona je švedski dizajner Ćel Engman.

Oznake