Iz mog ugla 2018

„Mercy” iz mog ugla (Francuska)

Duo „Madame Monsieur” predstavljaće Francusku u Lisabonu na finalnoj večeri takmičenja 12. maja s kompozicijom Mercy društveno-odgovorne i angažovane tematike.

Francuzi su svog predstavnika ove godine birali preko televizijskog šou-programa Destination Eurovision. Finalnoj večeri šoua su prethodila dva polufinala na kojima je nastupilo 18 izvođača izabranih među 1500 prijava. Pesma Mercy, iako trećeplasirana kog međunarodnog žirija, izvojevala je pobedu zahvaljujući glasovima francuske publike.

Predstavnička pesma inspirisana je istinitim događajem i govori o devojčici „Mercy” koja je rođena 21. marta 2017, i to na imigrantskom brodu u Sredozemnom moru. Spasena je bukvalno u poslednji čas zajedno s majkom i ostalih 943 putnika. Ipak, autori ističu da, uprkos tome, pesma ima pozitivnu poruku, da uvek postoji nada, čak i kad nam se čini da je sve izgubljeno.

Francuska | Ko je „Madame Monsieur”?

Mercy

Je suis née ce matin
Je m’appelle Mercy
On m’a tendu la main
Et je suis en vie
Je suis tous ces enfants
Que la mer a pris
Je vivrai cent mille ans
Je m’appelle Mercy
Here is where I was born
With the name Mercy
Someone held out a hand
Giving life to me
For all the children lost
To the cold, cold sea
I’ll live ten thousand years
With the name Mercy

Reka Sena

Francuska je izuzetno bogata vodama; pre svega tu su Atlantski okean i Sredozemno more, kao i Ženevsko jezero. Ipak, sada ćemo imati priliku da se upoznamo sa najdužom rekom u Francuskoj.

Sena (franc. La Seine) je reka u Francuskoj duga 777 km. Izvor Sene se nalazi na 470 metara nadmorske visine u mestu Sen Žermen na Seni, u departmanu Zlatna obala. Tok reke uglavnom prati pravac jugoistok-severozapad. Uliva se u Lamanš u blizini grada Avra. Njen sliv ima površinu od 78.650 km².

Pogled na Senu i Ajfelov toranj, Pariz

Od 855. Vikinzi su počeli da plove Senom, opljačkali su Normandiju i opseli Pariz. Vikinzi su se za stalno naselili na ušću Sene oko 896. Posle potpisivanja sporazuma 911. vojvodstvo Normandija je priznato od strane francuskog kralja Šarla III.

Od sredine 16. pa sve do početka 20. veka snadbevanje Pariza drvom za ogrev odvijalo se Senom. Godine 1684. kralj Luj XIV je otvorio Marlijevu mašinu, koja je služila da crpe vodu iz reke za fontane i bazene u Versaju. Početkom XIX veka, 1830. godine, počelo je sređivanje Sene izgradnjom brana. U noći između 19. i 20. avgusta 1944. prve američke trupe su prešle Senu.

Iz našeg ugla: Svetlana Jukić i Katarina Pijevac

Svetlana: Kako ti se čini francuska evrovizijska pesma?

Katarina: Zanimljiva mi je pre svega tema pesme. Jedna moderna pop pesma je na zanimljiv način skopčana sa više nego ozbiljnom tematikom.

Svetlana: Da, slažem se sa tobom. Lepo je to upakovano. Pre svega, moram da kažem da je ovo jedan od najboljih ovogodišnjih tekstova pesama. Dopada mi se način na koji se poigravaju sa rečju merci.

Katarina: Moram primetiti da je muzički deo veoma jednostavan, da nema nekakvih dinamičkih preokreta, sve je ravno, ali ipak nosi posebnu notu emocionalnosti.

Svetlana: Sasvim se slažem. Ponekad je genijalnost u jednostavnosti. Inače, vokal zaista verno  dočarava emociju pesme, kao i samu ideju.

Katarina: Da, pevačica odlično zvuči. Nadam se da će tako zvučati i uživo.

Svetlana: Što se nastupa tiče očekujem minimalizam na sceni. I mislim da im nikakve dodatne kerefeke na sceni i nisu potrebne. Zaista se nadam da na samom takmičenju neće potonuti.

Katarina: Ne bi trebalo. Mislim da se pesma za sada lepo primila kod publike.

Svetlana: A prognoza?

Katarina: Verovatno negde između petog i desetog mesta. Šta ti kažeš?

Svetlana: Verovatno top 10. A ocena?

Katarina: Od mene 5.

Svetlana: I od mene 5, takođe. Jedna od tri najbolje pesme ove godine, po mom mišljenju.

Slobodan
Čudan osećaj imam. Jasno je svima da je ova numera napisana sa svrhom, nije „pesma radi pesme”, i to je upravo ono što razdvaja muzičare umetnike od muzičara. Dakle, ovi ljudi se bave muzikom da bi stvarali, a takvi su retki, ali srećom, na Evroviziji se prepoznaju. Tako i ja verujem da će žiri i publika prepoznati misiju ovih umetnika. Kada je reč o melodiji, dopada mi se minimalistički pristup koji uspeva da pobuđuje naša čula. Vrlo prefinjeno, čak! Sve u svemu, odličan „francuski paket”.
Ocena — 5-
Marko
Zaista intrigantno. Pesma koja veoma neposredno i indirektno podržava jedan od najvećih problema današnjice — migranti u nepoznatoj zemlji. Mercy je jedinstveni primer kako je pre svega u fokusu pesma. Ovo oduzima dah, prenosi poruku, baca vas u milion dilema i čini da se zapitate. To se zove umetnost! Niko ne bi mogao da otpeva pesmu kao ova devojka, čiji glas omađija već na prvo slušanje. Čitav lirski tekst propraćen je nepretencioznim, nenapadnim elektro-pop prizvukom koji na moje uši deluje vrlo prijatno i na neki način nostalgično. Fantazija.
Ocena — 5+
Đorđe
Zadivljen sam time koliko se Francuska od 2016. godine potrudila da pošalje sve bolje i bolje pesme! Još veću zadivljenost imam pri tome što je delegacija odlučila da pesma sa nacionalnog finala ostane na maternjem jeziku. Ima li veće lepote od promocije svog jezika? Naravno da ima. Isto tako verujem u to da će Francuzi i ovaj put zabeležiti još jedan TOP 15 plasman. Naravno, pohvalio bih i tekst pesme koji nije isklišeiziran i ima svoju priču.
Ocena — 5

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 5,00
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 1. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

Oznake

25 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Moram pohvaliti Francuze sto ove godine nisu ubacili nimalo engleskog u tekst pesme. Pesma sa tematikom iz ratnih vremena, ali obradjena na interesantan nacin, gde se vise paznje poklanja ljudskoj sudbini i istrajnosti. Stil pesme je odlican, imam vrlo male zamerke (suvisan mi je deo kad se ponavlja mercy, mercy i takve neke detalje), ali da ne kvarim ovu divnu prosecnu ocenu, dajem ocenu 5

 • Jednostavno i opuštajuće – to je bio moj prvi utisak. I naravno, francuski jezik me je osvojio, kao i uvijek 😀
  Posle sam saznao kako je ova pjesma nastala, što je Francusku uvrstilo u moje ovogodišnje favorite (nije top 2 kao u prethodne dvije godine, ali je pri vrhu).
  5

 • Od samog pocetka jos kad su tek tizeri za francusko nacionalno finale izasli navijao sam za ovu pesmu…sve najbolje o njoj zaista! Ocena:5

 • Lepa lagana pesma. Mozda previse lagana, volela bih da ima barem malu promenu ritma ili pevacica da vise radi sa glasom jer ovako to su 3 minute istog ritma i istih emocija. Emocije mi najvise fali u ovoj pesmi kada su odabrali takvu temu.

  Ocena: 4

 • Pesma je bombona! Emotivna je jako, elegantna, šarmantna,neusiljena, simoatična,na predivnom jeziku, njihov stajling i izraz su tako izbalansirani i jednostavni,lepa poruka, a sve to urađeno s merom da se ne patetiše. Jedino bih zamerio to što pesma nema neku kulminaciju,malo,malo,malo efektniji kraj bih želeo,ali šta je, tu je! Možda mi zato nije u samom vrh, već se šunja u okolini,pa sam pre njih čak želeo da ode na Eurosong Lisandro Cuxi sa Evom (predobar je bio)! I da, svaka čast Francuzima za naaaaaajbolji predizbor cele evrovizijske sezone!!!! Samo tako nastavite!!!
  Ocena za Francuska – mila petica (5).

 • Francuzi opet ne greše. Top 10 sigurno. Ja sam malo razočaran jer su Francuzi imali Lisandra koji bi pobedio u ovoj konkurenciji.
  Pesma je jednostavna, catchy, simpaticna.
  Ocena:4+

 • Pristojno, to je ono što mi prvo padne na pamet kada pomislim na francusku pesmu. S druge strane, životno iskustvo govori da takvu kvalifikaciju koristimo onda kada bez nečega ili nekoga možemo, da ne smeta kada je tu, ali da strast ne postoji, da je želja samo relativna, da je bolje od nečega drugog, čak od mnogo toga bolje, ali opet, ne smeta ni ako ne postoji. To je za mene francuska pesma ove godine. Ocena: 3

 • Mislim da je dovoljno reci da je perfektno i da mi je u top 5. Ne bih se zalio ako bi Francuska pobedila iako imam jos 15-ak favorita i jednog najveceg 🙂 !!! Ocena: Odlicno, od mene cista petica (5).

 • ono što mi se dopada: aranžman. melodija. interpretacija. njena boja glasa. to što pevaju na francuskom.
  ono što mi se ne dopada: hvataju na patetiku.
  znači, gle.. razumem da ESC odavno nije samo festival lakih nota i da je do sada nebrojeno puta bio poligon za promovisanje kako političkih stavova, tako i za skretanje pažnje na aktuelnu društvenu situaciju. ali ovo mi je baš fazon “hvatanja glasova na mrtve imigrantske bebe”. neću da kažem da je morbidno, i svakako neću ni da kažem da nije neophodno, samo mislim da ovo nije način. šta, kao glasaćemo za njih i evo kolektivnog pranja savesti, ne razumem?
  zbog toga i samo zbog toga, pesma koja je inače ok će od mene dobiti 2.

 • Lepa lagana opustajuca pesma sa jednom lepom porukom nade, tolerancije I ljubavi prema ljudima.. ocena: 4

 • Francuska – 5
  Lepo, emotivno, originalno. Njih dvoje su zanimljivi i dobro idu uz ovu pesmu, uverljivi su. U početku mi je bila među favoritima a sad je tu negde na granici oko top 10. Malo mi ipak nedostaje ritma i dinamike u muzici, mada ona svojim pevanjem izvlači stvar. U svakom slučaju sve pohvale i petica od mene.

 • Ja mislim da ga vecina vas preterujete a primetio sam da i Vlogeri mnogo hvale ovu pesmu kao i u Kik grupi Eurovision 2018. A pesma realno nista posebno, vise za neko jutarnje uzivanje uz kaficu. U finalu tesko do Top10.
  Ocena: 3+/4-

 • Odličan primer za “Less is more”. Jednostavno, magično, opuštajuće. Uz pravi stejdžing ovo će daleko da dogura, možda nas čak i iznenade nekim fenomenalnim plasmanom.
  Ocena : 5

 • Druga godina za redom kad Francuska salje odlicnu pesmu! Melodija i tekst su odlicni, pojava njih dvoje je veoma efektivna! Top 5 za mene, i dugo broj 1!
  Ocena: 5+

 • Koliko se nekad osjećam loše jer ne poznajem riječi kojima bih iskazala svoje divljenje prema nečemu. Ovaj put to nešto je ova pjesma. Tekst je predivan, ima onu poetsku notu, a to me oduševljava. Nije kliše pjesma o miru i slično, ne, ova pjesma je mnogo više. Zvuči kao himna, poziva na borbu i istrajnost i uliva nadu. Poziva na čovjekoljublje i samilost, saosjećanje. Sviđa mi se pjesma jer je tekst kao pripovjedački, a najviše mi se sviđa i najviše me pogađa dio kad kaže: ja sam sva ona djeca koju su mora uzela, živjeću hiljadu godina, zovem se Mersi (Samilost). Igra riječi je ovdje fascinantna. Od trenutka kad je objavljena ova pjesma nalazi se na mom telefonu i nikad mi neće dosaditi, osjećam neku borbenost kad je slušam. Muzika je, naravno, jako zanimljiva i moderna, obožavam onaj elektro prizvuk. Moj pobjednik od prvog trena, kome su se poslije pridruživale neke države ali je nikad nisu nadmašile, ocjena 5+ ❤

 • Po meni je ova pesma previse PRECENJENA. Okej nije losa zaista, uz taj specificni glas pevacice zvuci dosta nezno,blago,umirujuce,relaksirajuce iako doduse ima dosta ozbiljnu temu mada je i ta tema dosta isforsirana vise (2016 godine dosta pesama je bilo o migrantima), takodje mi se svidja francuski jezik u ovoj pesmi, njih dvoje su stvarno ozbiljni i maestralni i to pohvaljujem.Sto se tice same pesme opet napominjem nije losa,al nije sad ni nesto Bog zna sta,po meni ima dosta dosta boljih pesama ovih godina..Dosta mi ova pesma zvuci ravno nekako,nema ni neke energije, emocije s druge strane moram priznati da ima – oseca se u pesmi,al opet sta znam sve mi je to neka sredina.Nije lose interesatno skroz i prihvatljivo al opet nista specijalno da bi pao na dupe od odusevljena i opet ne znam sta znaci to kao nije ova pesma dobra ona je posebna..Bogami ne,po meni je dosta precenjena ova pesma ove godine..a moja ocena je 3.

 • Simpaticno i jako lepo! Vidi se da se Francuzi istinsji trude oko ESCa poslednjih nekoliko godina. Mene ova pesma na neki nacin i opusta, a francuski jezik cini ovu pesmu jos simpaticnijom. Refren je najjaca karika u ovoj pesmi, a ni simpaticna pevacica nije daleko od najjace karike ovde.

  Ocena: 5

 • Konacno Francuska u punom sjaju. Nikada bolja pesma od njih. Apsolutni favoriti moji ove godine. Sve sve sve ima. Uzivam u svakoj sekundi ove pesme. I ples mi se svidja. Preslatki su. Ocena 5 KAO KUCA

 • Svakako uz Italiju,Madjarsku i recimo Dansku najbolji tekst ove godine,možda sam nekoga zaboravio,ali uglavnom to je to po mom mišljenju.
  Meni se sve dopada u pesmi “Mercy” i tema pesme, i uživo nastup sa nacionalnog izbora i njen vokal i tako opuštena muzika i atmosfera kao i oni sami na sceni.
  Najteže je komentarisati pesmu u kojoj ti se baš sve dopada i ne možeš naći nijednu manu.
  Jedna od 3 najbolje pesme ove godine.
  Ne zvuči kao pobednik svakako i neće ja mislim pobediti,ali je svakako jedna od zanimljivijih i melodičnijih numera.
  Ocena:5

 • Divna pesma, zaista divna i to po svim parametrima nam ove godine dolazi iz Francuske. Pod broj jedan sasvim zaslužena pobeda na francuskom izboru nakon kojeg mi je odmah zaokupirala pažnju. Divna poruka, strašno dobra tema , još bolja muzika i tekst , vrlo dobri vokali. Odavno Francuzi ozbiljniju numeru nisu poslali na Evrosong, a sa ovom mogu da se nadaju i samom vrhu, što da ne i borbi za pobedu. Veoma je dobro što ovako inspirisani tekstovi dolaze na naše omiljeni takmičenje jer time nastavlja da živi osnovni duh i temelj Pesme Evrovizije. U ovoj pesmi se oseća emocija i upravo ono što je tekstopisac i želeo da proizvede kod publike. Ovakve pesme su potrebne Evroviziji i Evrovizija je potrebna ovakvim pesmama. Zaista želim da francuski duo uspe na ovogodišnjem nadmetanju.Pesma slavi lepotu života, rađanja, jednakosti,slobode , mira , tolerancije , sve one vrednosti koje su nam potrebni kao čovečanstvu i planeti i nadam se da će to Evropa i Australija da prepoznaju. Ocena -5

 • Vrlo dobar izbor Francuza ove godine. Pesma ima ozbiljnu temu,na maternjem je jeziku,sto je kod mene dodatan plus. Po mojoj proceni,Francuska ce ove godine biti u TOP 15. Na mojoj listi od 26 pesama u velikom finalu,Francuska se nalazi na 14.mestu. Drago mi je da je francuska publika u nacionalnom finalu glasala za ovu numeru. Ocena:4

 • dirljiva, intrigantna tema + prijatan, upečatljiv refren + prelijep francuski jezik = odličan (5)

 • Viktor Igo bi slušao ovo kada bi danas bio živ i pisao novu verziju Jadnika. Dok sada pokušavam da sumiram utiske, sve me ovo vuče sve više i više na razmišljanje o maloj Kozeti i tragičnoj sudbini njene majke Fantine.
  Ono što je prvo usaglašeno u ovoj kompoziciji jeste pitka, nenametljiva melodija sa minimalnom dozom tropical house uticaja u tačno određenim, sinusoidnim momentima i dosta jači tekst. Dakle, lepa simbioza ta dva osnovna elementa. Sledeća dobra stvar je što nam priča priču ( PRIČU! ), odnosno samo jedan mali segment nekog događaja i to radi manje ili više slikovito. Onda zatim veliki plus za to što je upravo ta priča protkana veoma dirljvim, emotivnim motivima. Primer za to je bebin prvi plač tek nakon što se našla u bezbednijem okruženju – na brodu ( poznata je činjenica da je pozitivna i poželjna stvar da beba zaplače na rođenju, to je ipak taj primordijalni znak života, a u celoj ovoj oluji je taj znak bio inhibiran strahom ). Nakon što je izbegla strahote ratnih igara i beskonačno ogromne vodene površine, sasvim je legitimno da se oseća kao da će živeti hiljadu godina. Naravno, nameće se sumnja nad slušaocem da li će i ova kompozicija imati takvu vrstu dugovečnosti. Odgovor je najverovatnije odričan ( nažalost ili ne, to nije ni važno ),jer će ljudi gubiti vreme komentarišući sve druge, irelevantne stvari iza same numere, aposlutno se ne obazirući na nju samu. Sa druge strane, možda i sama pesma nije dovoljno kompetitivna i dramatična ( da li su sad to prave reči? ) i onda ne ostavlja dovoljno dubok trag, ali ne mogu negirati činjenicu da je pevačica tako pažljivo i graciozno dozirala svoj vokal taman toliko da želiš da čuješ pesmu još nekoliko puta da bi se zaista osetila prava jačina.

  Ocena: 5-