Iz mog ugla 2018

„Higher ground” iz mog ugla (Danska)

Danska će se ovog maja u portugalskoj prestonici predstaviti 47. put na Pesmi Evrovizije, priliku i čast da zavijori zastavu svoje zemlje imaće Rasmusen s pesmom Higher ground u drugom polufinalu 10. maja.

Danski javni servis DR je i ove godine evrovizijskog predstavnika birao preko tradicionalnog festivala Dansk Melodi Grand Prix. U konkurenciji je bilo 10 izvođača, a odluku o pobedniku su u jednakom iznosu (50/50) donosili glasovi publike i žirija evrovizijskih fanova.

U spektakularnom šouu, održanom u Olborgu, ubedljivo je pobedio momak sa vikinškom energijom Jonas Flodager Rasmusen, i to kroz dva kruga glasanja, s takođe pesmom u vikinškom maniru, kakva se odavno nije čula na Evrosongu.

Danska | Ko je Rasmusen?

Higher ground

Ships in the making
Bound for a distant shore
A world for the taking
Men gone forever more
Boarding and setting sail
Yet victory won´t prevail
Freeze the arrow in the air
Make your mark and leave it hanging there
Be the first to turn around
Take the leap to land on Higher Ground
(Taka stökk til hærri jörð)

Severno more

Dansku obalu zapljuskuju Severno i Baltičko more, ali ovoga puta ćemo saznati nešto više o Severnom moru.

Severno more je ivično more Atlantskog okeana smešteno u basenu između ostrva Velike Britanije na jugozapadu i zapadu, južnog dela Skandinavskog poluostrva na istoku, te obala Danske, Nemačke, Holandije i Belgije na jugoistoku. Sa Atlantskim okeanom je na severu povezano preko Norveškog mora, a na jugu preko Lamanša, dok je preko moreuza Skagerak i Kategat povezano sa Baltičkim morem na istoku.

Zbog uticaja tople golfske struje njegove obale se nikada ne mrznu.

Istočne i zapadne obale su dosta razuđene, dok se u skandinavskom delu obale planine naglo spuštaju ka moru i formiraju brojne fjordove i arhipelage, a slično je i na obalama Škotske. Zapadnoevropski deo obale je dosta nizak i močvaran uz brojne peščane dine koje se protežu duž obala.

Najveće reke koje se ulivaju u Severno more su: Laba, Vezer, Rajna, Meza, Temza.

Pogled na najveću pokretnu peščanu dinu Rabjerg Mile u Danskoj, na obali Severnog mora, koja je „progutala” i crkvu i svetionik

Od davnina Severno more je imalo veliki privredni značaj za stanovništvo sa njegovih obala, počev od Vikinga, preko Hanzeatske lige, do trgovačkih i osvajačkih baza Britanije, Holandije, Nemačke.

Severno more danas karakteriše izrazito gust brodski saobraćaj. Početkom šezdesetih godina prošlog veka u Severnom moru su otkrivene rezerve nafte i gasa sa čijom eksploatacijom se krenulo početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Godine 2001. dnevno je vađeno 6 miliona barela (oko milion tona) nafte i 280.000.000 m³ prirodnog gasa.

Iz našeg ugla: Svetlana Jukić i Katarina Pijevac

Svetlana: Kako ti se dopada danska pesma?

Katarina: Veoma je interesantna. Vizuelno sve zaista savršeno izgleda.

Svetlana: Moram se složiti sa tobom, zaista izgleda odlično. Verovatno i najbolje osmišljen ovogodišnji nastup na nacionalnim takmičenjima. Verovatno će ga zadržati i na samoj Evroviziji.

Katarina: Da, trebalo bi da zadrže nastup. Pesma svakako moćno zvuči. Dopada mi se ta gotovo filmska atmosfera u pesmi.

Svetlana: Da, zaista zvuči kao nekakva filmska numera iz filmova o Vikinzima. I sama tema pesme je veoma zanimljiva. Dopada mi se kako zvuče prateći vokali, ali mi glavni vokal zvuči premekano za ovu numeru. Rasmusenova boja glasa mi se ne uklapa u samu numeru, iako on sasvim dobro zvuči.

Katarina: Pa, šta znam, meni to i ne smeta. Meni se celokupan paket, kada je ova pesma u pitanju dopada.

Svetlana: Htela bih da dodam da mi se strofe dopadaju više od refrena. Refren mi deluje nekako obično i istrošeno.

Katarina: Dobro, refren jeste malo slabiji, ali se lepo uklapa u celokupnu priču u pesmi. Svakako jedna od boljih ovogodišnjih pesama.

Svetlana: Da, nije loša. Šta misliš kako će proći na takmičenju?

Katarina: Finale je zagarantovano, verovatno TOP 10.

Svetlana: I ja takođe mislim da će Danci ove godine imati dobar plasman. I konačna ocena je?

Katarina: Ocena je 5.

Svetlana: Od mene ipak 4.

Đorđe
Kad sam čuo prvi put ovu pesmu, pomislio sam: „Ma, ovo je sablasno za Lisabon!” Međutim, sa svakim narednim slušanjem je sve više počela da mi se dopada i tada sam pomislio: „Ovo je pobednik!”. Već ovu pesmu vidim među šest potencijalnih pobedničkih. U slučaju da ne osvoji prvo mesto, sasvim sigurno će osvojiti jedno od preostala prva četiri.
Ocena — 5
Marko
Konačno i Skandinavci da pošalju nešto što ima veze sa njihovim folklorom i kulturom! Činjenica da je ova pesma odbijena za švedski Melodifestivalen samo govori koliko se kvalitet takmičarskih numera u Švedskoj srozao. No, ovde je reč o Danskoj. Rasmusen je kvalitetan pop vokal, poseduje razoran i iznenađujuć glas. Čitav nastup i „viking” priča zvuče i izgledaju drevno, sirovo i pobednički. Sve je to zajedno sa izuzetno poetičnim tekstom stavljeno u jedan moderni kalup koji je pesmu formirao takvu kakva jeste. Danci dolaze sa teškom artiljerijom u Lisabon i treba ih se čuvati!
Ocena — 5
Slobodan
Ovo je pesma o kojoj mi je utisak najviše opao. Od euforije nakon pobede, do jednog sasvim mlakog dojma. Kao da su je naknadno izabrane pesme „pojele”. Stoga mislim da će vrlo važna biti pozicija nastupanja u polufinalu i eventualno finalu. Higher ground jeste drugačija pesma od svih ostalih takmičarskih, ima autentičan zvuk, atmosferu, na kraju i pevača, i verujem da će nastup biti dovoljno atraktivan. Međutim, ako je reč samo o pesmi, bojim se da publika ima više izbora za glasanje. Kako bilo, kudikamo bolje od onog što su Danci slali ranijih godina i konačno nešto što ima veze s nacionalnim i kulturnim identitetom Danaca.
Ocena — 4

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 4,60
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 27. marta do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

Oznake

26 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Jako se radujem da se Danska vraca na Evroviziju sa konacno kvalitetna stvar! Higher Ground je iznimno vrhunska pjesma, pjesma koja je bliza svoje zemlje i tradicije. Podsjeca nam na Vikinske serije koje gledamo, pjevac kao da je ispao sa Igra Tronova. Necu se uopce zaliti ako ovo pobijedi, jer za razliku od Only Teardrops ovo bi bilo zasluzeni pobjednik.

  Ocjena: 4+
  Trenutno na moja top lista: 11. mjesto

 • Pa iskreno ne znam sta da kazem. Obozavam GOT i Vikings ali to nema veze da li mi se pesma svidja. Pesma se vidi da predstavlja svoju zemlju kao i kod jos nekih. Glas mu je dobar. Nastup ocekujem slican ovom na MGP. I bitno je da je sve uklopljeno kako treba i da mi se pesma veom dopada. MSM da je 13. mesto u finalu sasvim OK za ovo. Ocena: Odlicno petica 🙂 (5).

 • Ne mogu da shvatim toliki hype oko ovoga. Kao što su svi već rekli, zaista zvuči kao filmska muzika. Ali na stranu to. Jako mi je nezanimljiva pjesma, ono što mi je najbolje ovdje jesu prateći vokali. Tekst mi je nekako čudan, čitav sastav pjesme jednostavno nema to nešto, baš se osjeti da nešto fali. Ali sasvim je izvijesno da će ući u finale iako ima i boljih pjesama od ove ¯\_(ツ)_/¯. Ocjena 2

 • Da ostavim po strani što meni ovo dobro gazi po živcima, kao i na neotuđivo pravo da se bude subjektivan, pokušaću da opišem kako ja ovo čujem. Do refrena potpuna žanrovska neopredeljenost i neizvesnost da li će koketiranje metalca sa etnom da se konačno kanališe, a refren totalni propad. Kao vežbica, ali baš vežbica iz solfeđa u početnim razredima niže muzičke škole, na žalost dobro obojena onim nečim što pripada evrovizijskoj prošlosti, ostatak je kamuflaža. Uz veliku nadu da neće nekome ukrasti mesto u finalu (možda baš nama) –
  ocena: 2-

 • Danska ove godine šalje pesmu sa odličnim vokalom,energičnu i ritmičku. Sigurno prolazi u finale,gde se na mojoj listi Danska nalazi na 8.mestu od 26 država. Ocena:5- Možda ove godine Danska i pobedi prvi put nakon 2013.,ko zna,bilo bi lepo

 • Vjerojatno više nikad nećemo imati prilike čuti danski jezik na Eurosongu, ali drago mi je što Danci ovaj put barem šalju nešto što se oslanja na njihovu tradiciju. Međutim pjesma jest moćna, ali i suviše monotona da bih je ubrojio u svoje ovogodišnje favorite. Ocjena – 4.

 • Na momente je premoćna, predobra, naježi čoveka, a opet u nekim drugim momentima dosadi. Možda ta nekonstantnost utiska je razlog zašto mi nije Danska ni udarni favorit (zasad), nit mi je među najslušanijim esc pesmama ove godine! Svojom autentičnošću me je kupila, kao i odvažnošću da se konačno neko iz Skandinavije prikaže u etno ruhu! To se zato mora nagraditi!
  Danska će zato dobiti za ocenu – zasluženu peticu (5).

 • Ovo ima kvalitet i zaista odskace od ostalih pesmica. Meni je njegov glas taman po meri nit gore nit dole. Verovatno najbolji performans u Lisabonu ove godine i top 10 se smesi. Ocena 5+

 • Možda sam malo dosadan ali može li neka pomoć od redakcije oko toga po kojim redosledom ide ocenjivanje pesama?? 😀
  Mislim da niko još nije skontao a ako nam makar ne nagovestite mislim da nikada niko ni neće 😀

 • Atmosfera i zvuk pesme me podcesaju na nemacku grupu Santiano. Samo ovo je takva neznija verzija. Rasmussen mozna izgleda kao Viking ali ne Viking osvajac. On jeste miran Viking a tako i peva. Ne izraci tu „auru straha“ koju bi prema pesme imao.
  Kad ga covek ne gleda cuje lepu epsku pesmu kao iz nekog filma. Cak ne smeta ni to da ima malo visi i nezniji glas za Vikinga kojeg glumi na bini.

  Ocena: 4

 • Huh, meni se ovo svidja, pa mi se ne svidja, pa mi se opet svidja 😀
  Cela tema nastupa i pesme je veoma interesantna i dobro uklopljena. Meni fali malo više energije od pevača ali na tome se radi. Krivo mi je što u Portugalu neće biti LED ekrana jer mislim da bi ovo sa LED ekranima izgledalo fenomenalno.
  Ocena : 4

 • Na prvo slusanje nisam prometio nista zanimljivo, ali kasnije mi se toliko pocelo svidjati! Ta moc i misticnost, scena i izgled izvodjaca, odlicno.
  Ocena-5

 • Vikinzi! Prejako. Doneli su duh slavnih vikinga i na evrovizijsku scenu. Zao mi je samo sto Rasmusen nije bolji pevac. Tanko mu je njegovo pevanje. Bila bi petica ovako,
  Ocena: 4

 • Takodje mi se jako svidja sto je ovde dosta prisutna danska tradicija i njihova muzicka prepoznatljivost,pesma stvarno zvuci maestralno,filmski,i svetski.Kod mene je obrnuta situacija, mnogo mi je dominantniji i ubedljiviji refren nego same strofe al pesma je generalno fenomenalno uklopljena.i ja takodje ocekujem identican ako ne i isti nastup sa nacinalnog finala.Nece pogresiti ako ga ostave samo bi mogli eventualno malo kostimski da ga unaprede.Cela ova pesma i nastup me tako podsecaju na filmove poput Gospodara Prstenova,seriju Game Of Trones i tome slično.Priželjkivao sam jako da pošalju ovu pesmu jer je ubedljivo najbolja bila u njihovom izboru,ne znam kako bi podneo da su poslali dečiju pesmicu “Starlight” umesto ovoga.No, šta je tu je,imamo još jednu jako dobru stvar (Nažalost u našem polufinalu i naša konkurencija al Bože moj),moćna,dinamična,mistična,uzbudljiva pesma.Moram reći da mi je i naslov vrlo upečatljiv. Ocena: 4+

 • Danska – 5
  Ovo je pravi primer kako jedan celokupan paket za ESC treba da izgleda. Pesma, glas, prateći vokali, nastup, garderoba, izgled, tematika, veza između pesme i zemlje iz koje dolazi, energija… sve se uklopilo na najbolji način.
  Takođe, mislim da je i dobar tajming za ovu pesmu jer podseća na mega popularne serije Game of Thrones i Vikings pa glasači mogu da se pronađu u nečemu što već vole. Čak se i tekst pesme savršeno uklapa u lisabonski koncept voda, moreplovaca i osvajača.
  I Rasmusenov look je aktuelan. Duga brada i duga kosa su prepoznatljivi i vrlo “in”. Dodatni plus i zbog toga što ovako nešto nismo imali dugo na Eurosongu. Drugačija je ostalih pesama te se i vizuelno i muzički izdvaja od konkurencije.
  Jedan od mojih top favorita. Srećno!

 • Mocno, energicno, spektakularno, ma bre skroz vikingski! Moj favorit ove godine! Ocena: 5

 • Moje sedmo mesto za sada! Odlična pesma, super vokal, puno sreće u Lisabonu!
  I konacno pesma ovakvog tipa, ovo zelim da cujem od danske svedske i norveske a ne jeftine izlizane bljutave pesme kao sto su navedene zemlje poslale
  Nego da se vratimo na Dansku, ocena:5!

 • Au, au ( opet istim slovima otpočinjem svoje impresije 🙂 ). Naravno da mi uvek nedostaje da čujem nešto ovako “haunting” i snažno, pa čak i onda kada mi je samo pre nekoliko minuta album ovog žanra bio u plejeru.
  Sviđa mi se što je nekako cela kompozicija obavijena gustom maglom i samo se kroz retke bistre pukotine čuje izvođač. Dakle, cela stvar te prvo opkoli, pa ti onda izvođač saopštava da “će te zalediti u vazduhu” i ostaviti tako sve dok ne čuješ energične prateće vokale ( trebalo bi ih semplovati i upotrebiti za bar još jednu pesmu 🙂 ), koji će ti preneti muzičku mistiku na “higher grounds”. Ona izdržavanja vokala i uzlaznost prema visinama pri kraju kompozicije naravno da upotpunjuju efekat, jer je boja glasa izvođača nekako istovremeno i “divlja” i “smirena”. Možda je trebalo još malkice snažnije i dinamičnije ( da ne kažem “metalnije” 🙂 ). Doduše, možda zaista za Rasmusena “…victory won’t prevail…”, ali nije kao da ne zaslužuje da ova numera “…take the leap to land on…” first place. 🙂 Naravno, to nije nužno ( ili važno čak ), ali nešto ovako zasigurno ima funkciju promocionalnog singla takmičenja.
  Ocena: 5

 • Ovo je jedna divna skandinavska balada sa vikinškim motivima. Atmosfera je opuštajuća i tokom cele pesme se oseća umetnost. Rasmusenov stav i glas još više upotpunjuju pesmu. Sve je ovde perfektno upakovano i sve deonice su odlično uklopljene. Šteta za Švedsku koja je ovu pemsu odbacila, a predlažem da se ovo stavi kao himna serijala Game of thrones. Ocena je naravno 5 (kao i za Austriju koju sam zaboravio da prokomentarisem)

 • Poštovana ekipo iz ESC Serbia, vi i ja kao da smo u nekoj telepatskoj vezi. Ovih dana sam u Švedskoj (i ovogodišnje praćenje omiljene nam rubrike započeo sam u toj zemlji) a danas sam bio u poseti Stokholmu. Vozeći se vozom iz prestonice ove kraljevine do mesta gde sam stacioniran , slušao sam Rasmusena i odmarajući oči posmatrajući skandinavske predele prkerivene snegom razmišljao sam o tome kada će Rasmusen doći ovde na naš i vaš red i kako ću ga nahvaliti. Kad evo, sedoh sad da odmorim umorne noge od obilaska Stokholma i da vidim šta ste nam to lepo spremili kad ono – danski viking ! Danska spada u red ozbiljnijih evrovizijskih zemalja. To su opravdali i ovogodišnjim predstavnikom. Rasmusen ima strašnu pesmu. Ozbiljnu,energičnu, snažnu , mogu samo da je zamislim kako će izgledati na lisabonskoj areni kada se osmisli nastup u koji ne sumnjam da će biti dobar (sam može da još pojača utisak ). Ova pesma ima moć! Rasmusen spada u red ozbiljnijih učesnika ove godine,a Danska je pravi predstavnik skandinavske kulture u Portugaliji 2018. Duh vikinga koji nosi ova pesma donosi bez ikakvih problema finale a smatram da je zaslužila lagano TOP 10. Meni jedna od pesama koja će stati u red najboljih ove godine a smatram da će je i evropska publika nagraditi lepim plasmanom a tu mislim TOP 7. Ocena – 5

 • Nisam očekivao da će se ovakva pjesma uopšte pojaviti na danskom izboru, a kamoli pobijediti i predstavljati Dansku 😀 Napokon nešto što “ima dušu”, za razliku od većine danskih evrovizijskih pjesama…
  Nastup je fantastičan – “viking”, mračna i hladna atmosfera (uz snijeg i vjetar na kraju). Cjelokupan “paket” mi je za čistu peticu i mislim da će odlično proći. Ipak, nešto mi fali u pjesmi i zato dajem
  4+

 • Konačno jedna prava vikingška pesma iz Danske!
  Zaista pesma kao da je rađena za neki film ili recimo seriju “Vikinzi”,ali bukvalno…
  Odličan nastup,njegov izgled,pesma muzika sve bukvalno sve se uklapa ovde i apsolutno je pesma Danske drugačija od svega što imamo u ponudi ove godine.
  Jedina zamerka što je neko i spomenuo je njegov nekako ipak tanan vokal, za ovu pesmu zaista treba i drugačiji ali i snažniji vokal, mora to mnogo mnogoo sigurnije zaista..
  Sve u svemu, ovo je jedna od boljih pesama na ovogodišnjem takmičenju i očekujem dobar plasman.
  Ocena:5

 • Prateci vokali mi zvuce jezivo, stavise malo me i plase. Secam se da sam citao komentare u vreme kad je ova pesma bila izabrana kako je ovo pobednicka pesma. Kad sam konacno cuo pesmu, utisak mi je bio samo ok, malo mi je precenjena. Medjutim, svakim novim slusanjem, sve vise bledi. Finale ne propusta sigurno, a da li ovu pesmu vidim kao pobednika? Nikako.

  Ocena: 3