Iz mog ugla 2018

„Storm” iz mog ugla (Ujedinjeno Kraljevstvo)

Šezdeset i prva evrovizijska pesma Ujedinjenog Kraljevstva zove se Storm (Oluja), a u finalu 12. maja pevaće je Suzana Mari Kork alias Suri. Ona je na nacionalnom izboru Eurovision: You Decide (srp. Evrovizija: Vi odlučujete) osvojila najviše poena žirija i publike te tako izborila put u Lisabon.

Velika Britanija je poslednje decenije jedna od zemalja koja ulaže najmanje napore u potrazi za najboljom evrovizijskom pesmom. Britanci su uglavnom s razlogom takmičenje završavali na dnu tabele, ali očigledno je da se u poslednje tri godine zaista trude da pronađu ono najbolje. Pre tri godine se na veliku scenu vratio pomenuti nacionalni izbor, što je bio samo početni korak u potrazi za potencijalnim pobednikom Evrovizije. Izuzetak nije bila ni ova godina — šest pažljivo odabranih kompozicija bilo je u trci za predstavnika Velike Britanije.

Ipak, veliko se pitanje nadvija nad Ostvom — kada će opravdati očekivanja javnosti i fanova jer izvesno ni ove godine to nisu?

Ujedinjeno Kraljevstvo | Ko je Suri?

Storm

Hey
Hey brother
Do you remember when we were kids with no fear
Hey
Hey sister
Do you believe in the things we dreamt we’d discover

I still have faith
I still believe in chasing rainbows

Storms don’t last
Forever.. forever..
Remember
We can hold our hands
Together..
Through this storm-oh-oh
Through this storm-oh-oh

Reka Severn

Severn je najduža reka Ujedinjenog Kraljevstva. Izvire u centralnom Velsu i teče kroz zapadnu Englesku. Duga je 354 km. Posebno je zanimljivo to što se završava estuarom koji se prazni u Bristolski zaliv, a ovaj je dalje povezan sa Atlantskim okeanom.

Po nekim navodima, reka je nazvana po nimfi Sabrini (ili Hafern), koja se po legendi udavila u reci.

Pogled na reku Severn i stari kameni most u Šruzberiju (Vels)

Reka Severn je poznata po istorijskim poplavama. Visina plime na njenom estuaru je do 15 metara, tako da se tu dešava fenomen da plimski talas potisne vodu unazad. Ova pojava je najčešća u proleće.

Čelični most preko reke Savern iz 1779. je bio prvi lučni most od livenog gvožđa na svetu.

Iz našeg ugla: Đorđe Vesković i Nikola Medojević

Đorđe: Engleska se uvek po svaku cenu bori da pobedi u bilo čemu, pa i na Evroviziji, gde je poslednji put pobedila davne 1997. E, pa sa ovakvim neinspirativnim pesmama teško da će pobediti. Neka se pomire sa tim da taj cilj više nikad neće ostvariti, ako na takav način budu razmišljali. Ovako, Bregzit je davno počeo da odvija u svim pravcima.

Nikola: Slažem se sa tobom, kao i svake godine Ujedinjeno Kraljevstvo pošalje nešto samo da bi bili tu, e sad, da li je njima bitno hoće li pobediti ili ne, to je na njima, ali sa ovakvom pesmom i ovakvim smešnim tekstom sumnjam da će išta uraditi na ovogodišnjoj Evroviziji. Samo mi ovo nije jasno — Ujedinjeno Kraljevstvo ima toliko dobrih izvođača koji bi mogli da urade nešto, ne razumem zašto njih ne pošalju, nego šalju neke nižerazredne soliste koji su tu samo da upotpune taj program. Tako da skratim, slažem se sa tobom.

Đorđe: Sajmon Kauel bi bio jedini spasilac po pitanju Evrovizije. Kroz njegov X Factor prođe sijaset odličnih izvođača svake godine i čak je izrazio želju da jednom organizuje nacionalni izbor. E sad, ne znam kakav problem BBC ima s njim, ali, očito je da su im popularne zvezde proistekle iz tog šoua abnormalno skupe.

Nikola: Ja mislim da se on uopšte ne pita, da se gosn. Kauel pita, tu bi trebala prvo da se prođe jedna velika audicija zato što je dobro poznato da je u žiriju poznatog šoua i ima svoje kriterijume. Sigurno bi bolje prošli da se on pita, nego da se pitaju država i dubok džep.

Đorđe: To je još jedan dokaz po pitanju toga da javni servisi više nisu u stanju da organizuju Evroviziju. Kao i u nekim sportskim takmičenjima, i Evrovizija bi trebalo da prođe kroz neki vid strateškog partnerstva (50% EBU, 50% privatne televizije). Na taj način bi UK animirala poznate pevače da šalju pesme, ne kao izvođači, već kao autori.

Nikola: Upravo to, pa evo – slično stanje je i kod nas. Davali su neki pevači interevjue u vezi sa Evrovizijom. Pitali su ih: „Da li biste predstavljali svoju zemlju na tom takmičenju?”. Većina njih je odgovorilo da ne bi, zato što ili nemaju podršku od države (putni troškovi, reklama, promocija) ili zato što misle da je to više za ljude koji tek počinju sa pevanjem. Pa, Marija Šerifović je sama rekla da više nikad ne bi išla na Evrosong, sad izađe pesma za Evroviziju, nju pitaju za mišljenje. A i usput, politika je mnogo uplela prste između zemalja tako da, dok se politika i muzika spajaju, nema tu pravog takmičenja. To je to.

Đorđe: Ocena 2

Nikola: Ocena 3

Marko
U ovu naciju polako prestajem da polažem velike nade da bi mogla nekad nešto veliko da učini na Pesmi Evrovizije. Imali su jedan sasvim pristojan nacionalni izbor sa bar tri pesme koje su za nekoliko klasa bolje od ove. O pesmuljku Storm mogu reći da je radijski hit, onaj bezvezni, kojeg možeš da slušaš i ne moraš. Daleko od toga da nije milozvučno, ali je tolikooo puta viđeno i ispričano. Zaista svi znamo kako završavaju ovakve kompozicije… O čemu ona ovo peva? O olujama koje će da prođu? Ma daaaaaaaj više! Stvoreno za jedno od poslednjih mesta. Britanci, više sreće u drugom univerzumu.
Ocena — 1+
Svetlana
Najiritantnija pesma ovogodišnjeg takmičenja. Gotovo nijedan evrovizijski kliše nije izostao u ovoj pesmi. Još jedna u moru ovogodišnjih radio-pop numera koja će završiti na nekom od poslednjih mesta u finalu. Ni dorada nije poboljšala ovu pesmu. Britanci ponovo šalju neku bezveze pesmičicu i ukoliko ne žele da pošalju nešto ozbiljno, mogli bi i da se odmore od Evrosonga.
Ocena — 2
Slobodan
Dakle — stra’ota! Tuga, čemer, jad! Stvarno, ljudi, kakve vi to pesme birate, da li ste u toku svetskih događaja, živimo mi li u nekim paralelnim svetovima, šta je ovo bokte čoveče?! Dođe mi da lepo uhvatim za glavu i nju, i kompozitora, i one sa Bi-Bi-Sija, da malo pod rukama osetim mrda li se tu šta!
Ocena — 1

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 1,80
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 21. marta do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

31 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Za razliku od vecine ljudi kojima se pesma ne svidja, meni je sasvim prihvatljiva. Snazan vokal, energija. Uz efekte moze biti bum na sceni. Doduse tekst je oskudan al Boze moj.
  Ocena: 4

 • Mislim da sam shvatio po kom principu ide redosled ovogodisnjeg ocenjivanja zemalja,čak i dve varijante imam,ali ne znam da li sam u pravu.
  Svakako definitivno ove godine je najteze odrediti po kom redosledu vaša redakcija predstavlja i ocenjuje ovogodišnje pesme,videćemo na kraju.

 • Uzasna je pjesma, tekst je prebezvezan i jos se cudim kako je ova pjesma ispala najbolja od ovaj nacionalni izbor. Nije da su ostale pjesme bile nesto wow, ali bilo ih je boljih. Zeleo sam da pjesma “You” ide jer tvrdim da bi se plasirala bolje nego ovo. Baska je i pjevacica malo cudna, ne dovoljno ozbiljna za Evrovizijsku scenu. Sve u svemu, nemam nade u UK, malo su se podobrili ali nije to nisto znacajno. Jos mi je krivo kako je “Children of the Universe” tako spusila, ako nisu pobijedili s njom, nece sigurno uskoro…

  Ocjena: 1+
  Trenutno na moja top lista: 34. mjesto

 • Tipicna radijska pop pesma. Muzika je standardno jednostavna za ovakve pesme. SuRie ima velike probleme kad peva uzivo, ali studijska tehnika joj jako pomaze i njen glas zvuci prijatno. Vec od Loreenine Euphorie ne volim kad je u pesmi umesto jedne ili dva recenica teksta puno o-o, e-e zvukova. Ali sa ovako losim tekstom je mozda bolje da umesto bake ili tetke cujemo o-o.

  Ocena: 3+

 • E sad mislim da ste prestrogi po pitanju ove pesme. Ova pesma ima pevljiv refren to je jedino dobro. Ostalo je već vidjeno. Jedini je plus što će biti na radiju neko vreme, što mi, po vašim komentarima, nije jasno zašto je minus. Upravo je problem evrovizijskih numera što ih niko ne sluša posle takmičenja. Suri će bar u Britaniji biti slušana.
  Ocena: 3

 • Ovo mi lici na nesto sto bismo mi poslali nakon Oluje, ali dobro. Sve mi je tu nekako slabo i u neku ruku dosadno, osim Surinog glasa, te dajem ocenu 2

 • Od kada pasionirano pratim Pesmu Evrovizije ,a to je od kada se tadašnja Srbija i Crna Gora vratila na takmičenje, predstavnike Ujedinjenog Kraljevstva bih mogao poedilitu u dve grupe. Prvu grupu od 2004. do 2011. koji su stvarno vređali inteligenciju nas gledalaca i svih Britanaca i kada se videlo da Britance ovo apsolutno ne interesuje (dobro malo su prejake reči ali razumemo se ). Od 2011. ja vidim pomak u odabiru izvođača i numera kada je Bi-Bi-Si u pitanju. Smatram da ova pesma nastavlja taj trend. Vidim da joj komentari i kladionice nisu naklonjene i definitivno neće vratiti Ujedinjeno Kraljevstvo na staze stare slave ali bez obzira na sve to mojim ušim je ova pesma prijemčiva . Delim mišljenje većine učesnika debate da se ne bi plasirala ni u finale da ne učestvuje direktno, no meni se sviđa pesmica. Pevačica ima divan glas , lepo uklopoljen u numeru. Pesma je lagana, opuštajuća, vesela , nekako relaksirajuća i meni prija i zato će stati u red britanskih predstavnika koje ću slušati i rado ih se setiti. Mislim da je Ujedinjeno Kraljestvo na dobrom putu da se vrati u vrh ,ali mora još puno da radi i da proba da razume evropsku publiku. Ocena – 4

 • Zao mi je sto se Ujedinjeno Kraljevstvo nakon proslogodisnje iole solidne pesme ubrzo ove godine vraca na stare staze i na dno Evrovizijske tabele.Pesma je isuviše u rangu proslogodinje Nemačke a i velike su šanse da tako i završi,možda je pregrubo rečeno al smatram da ova pesma ne zaslužuje ni top 20. Žao mi je što takva moćna i velika zemlja po svakom pitanju pa i muzičkom neozbiljno i jako neizainteresovano shvata Eurosong. Kao što su mnogi gore rekli to i ja mislim,oni kao da samo formalno učestvuju da bi eto učestvovali,daleko su oni od nekog konkretnog plasmana bar ne sa ovakvim pesmama,okej da ne preterujemo bilo je tu par nekih solidnih pesama prethodnih godina kao sto su My Time,I Can, Belive in Me …ali generalno se drze staromodnog,nezanimljivog,prosecnog,dosadnog,slabog,neperspektivnog,prosto ova pesma nema ama bas nikakav potencijal na ovogodisnjem Eurosongu a i generalno,ako nista nije mi bar poslednja već pretposlednja 42. jer uvek može gore pa tako ima i jedna pesma ove godine koja je zamislite po meni slabija čak i od ove,al doćićemo i to toga polako. Ocena: 1+

 • Ahhhh, Britanijo… Vi stvarno ne zelite da pobedite?! Ova pesma je najobicnija fastfood kopija bez svog identiteta. Surin glas je dobar ali dzabe sve kad je pesma jedna velika nula.
  Ocena: 1+

 • @Alek

  Mislim da u redakciji uživaju što još nismo provalili sistem po kome se pesme prezentuju 🙂
  Ako, ako, zadatak za naše vijuge. Teško mi je da poverujem da je redosled slučajan (neki žreb), tako da se odgonetanje nastavlja.
  🙂

 • Jao Boze me sacuvaj. Mnogo mi je krivo sto ovi idu direktno u finale, kad bi samo mogli da budu u polufinalu jer pesma koja je 14. u smf je bolja npr od nekih pesama koje su direktno u finalu. Ovo je toliko glupo, bezvredno i izlizano bez iceg originalnog. Da sam na mestu izvodjaca i da moram da ovo odpevam, odustao bih. Ocena – 2

 • Neobicna pesma vrlo, zanimljiv Surin stajling, pogotovo frizura meni je ovo super ne razumem zasto toliko negativnih ocena.. Nadam se da ce UK proci malo bolje nego proslih godina! Ocena: 5

 • Mogu li ljudi iz redakcije da nam objasne po kom redosledu idu ove zemlje pošto očigledno nije niti po abecedi,niti azbuci, niti od poslednje slova abecede do prvog itd itd??

 • Ujedinjeno Kraljevstvo – 2
  Jako dosadno i neinspirativno. Početak tj. prva stofa još i nekako ali već pred refern oluja odnese sve bestraga u nepovrat. 🙂
  Jedini plusić je donekle u pevačici jer ima dobar glas i stage presence zahvaljujući kom je uostalom i pobedila one devojčice koje su imale popularnije pesme ali su ih uživo izvele očajno. Mada ne verujem da će joj to uz ovako lošu pesmu mnogo pomoći u ovogodišnjoj jakoj konkurenciji.

 • Najiskrenije se pitam da li oni to sve nas malo …. u zdrav mozak…. Možda u BBC-u sede mrzitelji Pesme Evrovizije koji se ludo zabavljaju i šegače sa svima nama i sprdaju sa samim takmičenjem. Pokušavam da racionalizujem problem, da bi mi bilo lakše. Oni mogu da pošalju bilo šta, bez trunke truda, baš bilo šta i bilo koga, a uspevaju da pronađu OVO. Kako bre, odakle se ovo vadi?? Neke pesme ne zaslužuju analizu, ovo je jedna od takvih. Ocena: 1

 • Ako se nešto Britancima mora priznati,to je da zaista umeju da naprave revamp svojih pesama. Kako su pesmu od Lusi popravili,evo sad i ovaj promašaj od pesme uobličiše kolko-tolko u celinu! Banalizuj meeeee, to vrišti iz ove pesme, ali dosta interesantan aranžman me tera da joj povisim ocenu za jednu više u odnosu na Australijanku!
  Tako da je ocena za Ujedinjeno Kraljevstvo – prozirna trojka (3)

  P.S.
  Da se ne redjaju ove godine države po procentnom udelu voda u teritoriji te zemlje, ili po ukupnoj površini voda koje pripadaju nekoj zemlji?

 • joj, bože.
  to je jedini način na koji mogu da počnem svoj komentar.
  ne znam, meni je prilično drsko kada Englezi bacaju hejt što ih niko ne voli na ESC i tradicionalno loše prolaze, a onda pošalju ovo. izvini, SuRie, ništa lično.
  ovaj “uradak” ide u isti folder kao mučeni Josh Dubovie 2010. a naziv tog foldera je “Are You F**** Kiddin Me?” toliko zastarelo, čak i nakon ovog “izmenjenog i dopunjenog izdanja” koje je za promil bolje od originala. i nekako mi se fino nadovezuje na jučerašnju pesmu iz Australije. u smislu teksta i tematike, to je to, ali Australijanci su to toliko bolje odradili, kao da govorimo o “bubi” i “Poršeu”…
  i nije toliko stvar izvođača. ova pesma će realno zauzeti jedno od poslednja 2-3 mesta. taman da je peva Adele, bila bi nešto bolje plasirana (neka sredina). a da SuRie otpeva recimo “Set Fire to the Rain”, imali bi pobednika. svakako da harizma pevača dosta doprinosi svemu, ali sam kvalitet pesme je bitan. Jade je sa “My time” imala sjajan plasman. normalno, kada su se te godine uozbiljili.
  ovo sad? ovo je… ok, nije naporno za slušanje, ona fino peva, ali ne vidim po čemu bi se izdvojila iz mase sa ovako apaurinskom pesmom bez imalo emocija? a i kako da ih ima uz ovakav tekst?
  od mene 2 poena, jer ima i lošijih pesama, ali brt, ovo stvarno loše. dakle, 2.

 • Ovo je već ( mogao biti! ) potencijal za eksplozivnu pesmu, za nešto što bi ljudi puštali skoro svakog dana da čuju, ali zašto bi puštali pesmu koja poručuje da oluje ne traju večno (?) Ko do sada nije shvatio da će sve biti u redu ( za one koji su u redu 🙂 ), onda nije iz ove dimenzije. Doduše, ideja o obraćanju u strofama je dobrodošla, ali ne i da se realizuje tako ispranim rečima.
  Melodijska linija je slušljiva ( mistična ) i ti tropical-house prizvuci u refrenu, koji se mogu čuti kod autora kao što je Kygo, pažljivo su dozirani. Sa druge strane, nije mi dobro koliko je ovaj bridž mogao da bude dobar zapravo. Suri bi tu trebalo da pokorava slušaoca vokalom, ali efekta nema ( bukvalno mi je pre 24 sata bila ( australijska ) pesma u ušima sa maltene identičnim slogovima! )
  Bar ne nedostaje dinamike i energije.

  Ocena: 2+

 • Generično i dosadno. Ova dorađena (ili razblažena 😀 ) verzija je lošija od one koju smo čuli na izboru… Suri ima lijep glas, ali ipak to nije dovoljno za veću ocjenu od
  1+

 • Niko u Britaniji odavno ne zanima šta se dešava na Evroviziji, tako da pesme su katastrofa. Čak i da Britanija pobedi, niko u Britaniji ne bi ni znao da je pobedila. Britanci mogu da pevaju i na škotski, velški i irski što se to nije desilo. Njihov izbor pesme je bio katastrofa, moja ocena bi bila 0 ali pravila su pravila.

  Ocena: 1-

 • Lusi vrati se!!!
  Ujedinjeno Kraljevstvo defintivno ima bolje talente, kompozitore, tekstopisce. Kada bi se stvarno posvetili mislim da bi rezultat bio fenomenalan. Neki bledi pokušaj Nacionalnog izbora sa prosečnim pesmama treba da prestane.
  Takva je i ova pesma, prosečna. Mislim da je provobitnija verzija bila dosta bolja. Vidi se da su ovde ciljali na još moderniji zvuk pa po receptu “stavi svega u jednu pesmu” dobili smo jedan pravi Evrovizijski kliše. Refren jeste catchy i ništa drugo ne mogu izdovjiti.
  Ocena : 2+

 • Pa da krenem. Ne slazem se za ovo sto imaju toliko poznatih pa da njih salju ( Video sam i ovo “Ne kao izvodjace vec kao autore” )… Znaci to bi bukvalno izgledalo da oni posalju Adele pa da pobedi jer je previse popularna. Ne bi bila fora. Ali to vazi i za Svedsku, Rumuniju… Nije bitno da li je neko poznat ili ne. ESC nije takmicenje izvodjaca nego pesama ( I vi iz redakcije, jos neki citaoci i ja smo to rekli bezbroj puta. ) A sto se tice pesme, klasicna neka radio pesmica. Svidja mi se njen glas. Nakon revamp-a pesma mi se jos vise svidja. Mozda i moze nesto da se uradi sa nastupom ali tesko. Svidja mi se ritam pesme i sve ali nekako je previse genericna. Vise mi je nekako za JESC. Zvuci cudno ali svidja mi se. U mom finalu deli 23. mesto sa San Marinom. Ocena: Joj, joj neka jaka cetvroka 🙂 (4+).

 • Iako Britanci imaju šou You decide,mislim da im to ove godine nije mnogo pomoglo. Britanska pesma iz 2017.je bila mnogo bolja i kvalitetnija i modernija. Ovogodišnja engleska pesma bi mogla da se pusti 2,3 puta na radiju,no,na jedno uho uđe,na drugo izađe. Po meni,UK bi trebalo da na ESC pošalju neku veliku zvezdu. Na mojoj listi od 26 učesnika velikog finala,UK se nalazi na 19.mestu. Ocena:2

 • U moru dosadnih pesama, ova se istakla kao zabavna, evrovizijska i iako je kliše, opet mi prija i dospela je u top 20 kod mene. Ocena 5

 • Svidjaju mi se njeno pevanje i glas.Ono sto mi se ne svidja jeste to sto ova zemlja koja ima direktan prolaz u finale-na takmicenje salje deciju pesmicu.Vec vidjeno i slusano,dosadno,na momente zanimljivo,ali samo na tome ostaje.Nema potrebe da se u melodiju ubacuje violina samo zbog “podizanja atmosfere”,kad vec nije pesma u tom stilu.Ima kvalitet ali relativna ocena je 2.

 • Jako jednolična i dosadna pesma moram priznati. Izgleda da Englizi idu na to da svake godine zauzmu poslednje mesto. Nervira me što nešto ovakvo odmah ide u finale a neke pesme koje su bolje ne dobiju priliku da odu u finale. Poentu ove pesme ne vidim, ne bi bio ni problem da ne postoji.
  Ocena: -2

 • Nikakva dorada pesme ovde ne pomaže, ovo samo još deluje gore čini mi se sada,ako je to ikako moguće.
  Monotono,neoriginalno,iritantno,vokal neupečatljiv i dosadan,tekst bezvezan.
  Ocena:1

 • Jedna prilično staromodna pjesma, školski primjer pjesme tipične eurovizijske strukture, ali s onih tamo nekih Eurovizija prije 20-30 godina. I da se tada pojavila mogla bi računati na jako dobar plasman. Ali ne mogu si pomoći, ova pjesma u meni budi nostalgiju za onim nekim dobrim starim vremenima kad je na Eurosongu vjerojatno najbitnija stvar bila da pjesma ima refren koji ostaje u uhu već nakon prvog slušanja. Nikako se ne slažem s ocjenama redakcije, ako je neku pjesmu pregazilo vrijeme, to nikako ne znači da je pjesma sama po sebi loša. Od mene čista petica (5).

 • Nakon odlicne proslogodisnje pesme, ove godine dobismo jako slabu i zaboravnu pesmu. Pesma zvuci kao za nastup u revijalnom delu, a ne kao za takmicenje. Ne vidim ovo iznad 20. mesta nikako.

  Ocena: 1+