Balkan, Balkan! Evrovizija 2018

„Balkanika” u Sarajevu: Predstavljamo ceo Balkan

Članovi grupe „Balkanika” posetili su Sarajevo, gde su predstavili svoju pesmu Nova deca s kojom će se boriti za pobedu na takmičenju za najbolju pesmu Evrope. Energična i vesela ekipa poručila je kako su spremni da dostojanstveno predstave ne samo svoju zemlju već i ceo Balkan.

Prepoznatljivi su po svom neobičnom stilu u kojem spajaju etno-muziku sa modernim zvukom. Postoje 15 godina, u sadašnjem sastavu rade već pet godina. Iako grupa predviđena osnivačem Sanjom Ilićem broji još 10 članova, prema propisima Evrosonga na sceni ih može biti samo šestoro. Među njima su i dve divne dame.

Spojila ih različitost

U razgovoru za popularni bh. portal Klix.ba Ilić kaže kako ih je upravo različitost svakog od njih spojila i učinila posebnim. Nadali su se pobedi na Beoviziji jer su znali da imaju odličnu i originalnu pjesmu.

— Pripremali smo se i uložili mnogo truda u pesmu da bude vrhunska. Uradili smo najbolje što smo mogli. Prezadovoljni smo reakcijama i pesma se sviđa čak i našim „neprijateljima”. Šta će dalje biti na Evrosongu ne znamo, ali daćemo sve od sebe. Kako kažu, ako ne pobediš, nebitno je na kojem si mestu završio — rekao je Ilić.

Za njihov stajling pobrinula se bh. dizajnerka Selma Berisalić kojoj su izrazili veliku zahvalnost, te se nadaju da će RTS dozvoliti i imati sredstava da ih ona stilizuje i za nastup u Portugaliji.

Beovizija je u Srbiji održana nakon devet godina pauze. Ilić kaže kako je to dobar šou za gledaoce, ali da je tokom godina imala više loših takmičara nego dobrih.

— Nije bitno da li je Beovizija ili neka televizija, bitno je da je kandidat kvalitetan. Međutim, dešavalo se da televizije biraju po nekom svom nahođenju, što je nekada bilo dobro, a nekada ne. Na sreću, imali smo najveći broj SMS glasova gledalaca, ali i bodova žirija, te smo ubedljivo pobedili — rekao je.

Fokus nastupa na pesmi

Za Evrosong se pripremaju „punom parom”. Pesmu promovišu po regiji, a nastup je već osmišljen.

— Želimo da pesma bude glavni fokus nastupa i sve će biti prilagođeno njoj. Osmislili smo koreografiju, imamo dobru pesmu, tri divna vokala i izvešćemo najbolje što možemo. Ako se ostvare naše želje, što opet zavisi i od finansija, bićemo fantastični — rekao je Aleksandar Radulović koji svira udaraljke.

Pevač Mladen Lukić kazao je kako je sada takmičenje više fer nego ranije, gde su finansije igrale veliku ulogu i pravile drastičnu razliku u nastupu predstavnika zemalja učesnica.

— Ranije ste mogli imati različite video-projekcije i efekte što je skupo i to su sebi mogle priuštiti zemlje npr. Skandinavije, dok neke druge nisu. Onda su i pesme koje nisu bile dobre mogle proći jer su imali odlične nastupe. Sada je naglasak Evrosonga na pesmi. Ona je važna poruka. Naša pesma poručuje da budemo srećni i da vlada mir u svetu. Pored svih političkih gluposti koje slušamo i gledamo na TV-u, zaboravimo jedni na druge. Zato se stalno moramo podsećati koliko je bitno zajedništvo i okrenuti se jedni drugima — rekao je Lukić.

Predstavljamo Balkan

Raduju se što će se družiti s predstavnicima ostalih balkanskih zemalja. Nastupaju druge polufinalne noći, zajedno s Crnom Gorom.

— „Balkanika” ne predstavlja samo Srbiju, ona predstavlja ceo Balkan, a poruka koju šaljemo novoj deci je da se volimo. Ona je univerzalna za ceo svet koji će evoluirati u onakav kakav treba da bude, bolji svet — rekao je Radulović.

Na pitanje da prokomentarišu to što BiH nema svog predstavnika, veseli članovi „Balkanike” kazali su:

— Kako nemate? Mi ćemo vas predstavljati. Predstavljamo ceo Balkan. Mi smo jedan narod. Još ako nam Selma bude pravila kostime, biće to vidljivo i na sceni.

Nova deca menjaju svet

Pesma je nastala zajedničkim radom Sanje Ilića i njegove supruge Tatjane Karajanov Ilić. Inspiracija su im promene u svetu koje se dešavaju i koje će se desiti, a na što ukazuju brojna istraživanja.

— Svet se menja, a psiholozi kažu da se poslednjih 20-30 godina rađaju mnogo inteligentnija deca. Ta nova deca će promeniti svet u kojem je nestalo empatije i doći će na mesto sadašnjih vlastodržaca, imaće više empatije. To su nadareni ljudi koji zaslužuju pažnju i svoje mesto u svetu. O njima se vodi više računa u svetu, kod nas je to malo drugačije. Poruka je da se volimo, da uđemo u stanje ljubavi jer jedino tada možemo promeniti sve — kazala je Karajanov Ilić.

Ove godine su jedina grupa ovakvog tipa na Evrosongu, a zemlje učesnice su većinom poslale pojedince da ih predstavljaju.

— Poslušali smo druge pesme. Na Evrosongu se većinom čuju slične pesme koje su copy-paste, na šta ukažu i fanovi posle takmičenja, kada montiraju videa s pesmama na osnovu kojih su nastale. „Balkanika” je jedinstvena i pravimo novi trend. Možda naredne godine budu nas kopirali. Mi smo lepi, mladi, talentovani, imamo odlične vokale, što da ne — rekao je Radulović.

Muzika koja „dira” dušu

Članovi „Balkanike” prepoznatljivi su i po stilu odevanja za koji kažu da podseća na gotiku. Osmišljen je pre pet godina, kada je došlo do promena u sastavu benda. Za njih zna skoro ceo svet jer su imali nastupe u mnogim zemljama. Svugde su bili dobro prihvaćeni.

— Iznenadili smo se kada smo bili u Meksiku, Šangaju, Poljskoj i Indiji, gde smo dobili dugotrajne ovacije. Publika je aplaudirala na nogama. Kada smo išli za Meksiko, prijatelj koji živi tamo rekao mi je da ponesem pet hiljada CD-ova, uveren da će se sve raspodeliti. Rekao sam mu kako nemam prostor za to i poneli smo oko petsto. Nakon koncerta svi su bili podeljeni. Nisam mogao da verujem. Bili su oduševljeni, naša muzika ih je dirnula bez obzira što ne razumeju jezik — rekao je Ilić.

Ističe kako je poenta upravo u tome — dirnuti dušu ljudi, jer u protivnom, ako nema reakcije, nema smisla baviti se muzikom.

— Mi smo balkanska disfunkcionalna porodica u kojoj se sve svodi na ljubav. Idemo da promovišemo Balkan u svetu – poručio je Ilić.

Izvor: Klix.ba
Oznake

4 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Od ovog pateticnog intervjua mi se povraca. O kom oni tekstu pesme pricaju? Pa mi nemamo tekst pesme. Na kladionicama smo 34-ti. O kojoj pobedi prica ovaj deda Sanja. Strasno.

  • Milsim da je Balknanika imala lepu zamisao pre pobede na Beoviziji, ali onda su pali u šake RTS-a. Žao mi je jer ni 50% onoga što su planirali neće ostvariti, jer RTS to neće dozvoliti ili neće imati novca. A priča o tome kako je takmičenje ove godine više fer nego ranije jer nema LED ekrana je zaista presmešna. Delegacije koje imaju sredstava da plate i ponesu svoje ekrane će to i uraditi. Šteta, Balkanika ima potencijala ali – RTS 🙁

  • Balkanika će se mislim ipak plasirati u finale iako nisu bili najbolji na beoviziji.
    Bivše ex-yu zemlje glasaće za ovu grupu,zatim dijaspora a možda čak zemlje poput Grčke,Bugarske zbog etno motiva ,koji preovladava i u ovim balkanskim zemljama.
    Ukoliko se plasira u finale Srbija će verovatno završiti kao Milan Stanković ili kao Sanja Vučić recimo, dakle od 10. do 20. mesta,ne verujem da ćemo biti baš na samom dnu u finalu jer ćemo po sms glasovima biti sigurno makar između 10. i 15. mesta.

  • Balkanika je sjajna grupa, šteta što su za ovu priliku imali malo vremena da naprave pesmu pa je to sve onako sklepano samo da nekako zvuči i da stane u 3 minuta. Moglo je to mnogo bolje ali šta je tu je, možda ih vidimo za par godina ponovo na ESC sa nekom kvalitetnijom pesmom.