Evrovizija 2018

Drugačije, autentično — poslušajte pesmu za Izrael

Ovogodišnja izraelska predstavnica Neta Barzilaj konačno je objavila pesmu Toy sa kojom će predstavljati ovu mediteransku državu u prvom lisabonskom polufinalu 8. maja.

Biće ovo četvrti put zaredom da Izrael pošalje pesmu kompletno otpevanu na engleskom. Pesmu je komponovao Doron Medali koji je evrovizijskoj publici poznat kao kompozitor prethodnih izraelskih pesama Golden boy iz 2015. i Made of stars iz 2016. godine.

Proces odabira izraelskog predstavnika je bio isti kao i prošlogodišnji – odvojen odabir izvođača i pesme. Izvođač je četvrti put zaredom izabran preko popularnog muzičkog rijaliti-šoua HaKochav Haba (Sledeća zvezda) koji se odvijao u periodu između 7. novembra prethodne i 13. februara ove godine. U velikom finalu je Neta iza sebe ostavila konkurente Hena Aharonija, Riki Ben Arija i Džonatana Merguija.

Naredni korak se odnosio na interni odabir pesme koji se odvijao preko javnog konkursa u periodu između 3. i 19. februara. Uslovi konkursa su se oslonili na opšta evrovizijska pravila, ali je konkurs bio zanimljiv po činjenici da su tekstovi pesama trebali biti na hebrejskom, engleskom ili u kombinaciji oba jezika. Posle završetka konkursa je selekciona komisija preslušala pesme, bez znanja o tome ko su autori, te u potpunoj anonimnosti izabrala evrovizijsku.

Izbor je upravo pao na spomenutu pesmu Toy.

Neta je rođena 22. januara 1993. u Hod Hašaronu. Njeni performansi u spomenutom šou „Sledeća zvezda“ su ostali upamćeni po upotrebi vokalne filter pedale u pesmama koje je izvodila, npr. tokom izvođenja pobedničke pesme iz 1978. A Ba Ni Bi; za tu interpretaciju je dobila sve pohvale od originalnog izvođača pesme Išara Koena. Svoj muzički stil je opisala kao jedinstven.

Kako ocenjujete Netinu pesmu?
  • Kataklizma
  • Bez veze
  • Samo OK
  • Simpa
  • Strava
Sending
User Review
4.4 (55 votes)
Oznake

4 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Vrlo originalno. Opet jos jedna pesma koja ce se slusati posle takmicenja. Da ju je neko poznatiji otpevao, pesma bi bila realno na svim top listama. Napravili su bas dobru foru sa ovim kokodakanjem, meni se barem svidja. Samo mogu da pozelim uspeh Izraelu. Top 5 sigurno.

  • pesma je kidalica, jedino što Netti nedostaje harizma (barem mi tako deluje na prvi pogled). sigurno finale i visok plasman.

  • Ako je ovo favorit za pobedu onda ova Eurovizija nema smisla..kokodakanje na pocetku i svi oni zvukovi u toku pesme, tolika ekspresija..previse je. Nazalost daleko mi je ovo od favorita.