Evrovizija 2018

Norveška 2018: Iščekujući predstavnika

Pred nama je pedeset šesto izdanje takmičenja Melodi Grand Prix 2018, nacionalnog finala u Norveškoj. Ovaj sa dugačkom tradicijom će iznedriti novu norvešku evrovizijsku uzdanicu. Da li će Norveška uspeti da pronađe pesmu koja će se svideti evrovizijskoj publici i ponoviti dobre plasmane iz prethodnih sezona, saznaćemo 10. marta.

Kako je sve počelo?

NRK, nacionalni emiter Norveške, raspisao je konkurs u maju, koji je trajao sve do 10. septembra, za izvođače i tekstopisce. I ove godine je stranim autorima bilo omogućeno da učestvuju na konkursu. Pristiglo je 1200 prijava, a 15. januara su objavljena imena desetoro učesnika MGP 2018. Samo takmičenje sastoji se od jedne takmičarske, finalne večeri.

Ko je na kraju izabran?

Desetoro finalista Melodi Grand Prixa 2018  su:

  1. Stela Muangi i Aleksandra Rotan | You got me
  2. Aleksander Valman | Talk to the hand
  3. Ida Marija | Scandilove
  4. Nikolin | Light me up
  5. Tom Hugo | I like I like I like
  6. Charla K | Stop the music
  7. Alehandro Fuentes | Tengo otra
  8. Vidar Vila | Moren din
  9. Rebeka Torsen | Who we are
  10. Aleksander Ribak | That’s how you write a song

Možda ovogodišnje norveško nacionalno finale nije onakvo kako smo očekivali, ali treba istaći da se nekoliko dobro poznatih evrovizijskih lica ponovo nadmeće za predstavnika Norveške. Pre svega, tu je pobednik Pesme Evrovizije 2009. Aleksander Ribak, čija je pobeda sa pesmom Fairytale bila jedna od najzapaženijih u prethodnoj dekadi. Takođe, tu je i Aleksander Valman, koga smo prošle godine imali prilike da slušamo u Kijevu zajedno sa producentom JOWST-om (zauzeli su 10. mesto), ali ovoga puta nastupa samostalno. Tu je i Stela Muangi, predstavnica Norveške iz 2011, koja nažalost te godine nije stigla do finala.

Publici će se ponovo predstaviti i Ćetil Merland, norveški predstavnik na Evroviziji iz 2015, ali ovog puta u ulozi kompozitora pesme Who we are Rebeke Torsen.

Kako da pratite izbor?

MGP 2018 održaće se u dvorani „Oslo Spektrum”, a voditelji su Kore Magnus Berg i Silja Nimoen. Program možete pratiti onlajn od 20 časova na stranici: NRK.no >>

Iz mog ugla (Strahinja Malić Katanić)

Norveška je država koja, osim što je najviše puta do sada u istoriji bila rangirana kao poslednja, poslednjih godina servira vrlo kvalitetne pesme, uglavnom stilizovane u najsavremenijem maniru. Melodi Grand Prix obično odlikuje mnogo elektro-popa i jakih balada, pa hajde da vidimo kakvi su nam ovogodišnji favoriti i potencijalni naslednici prošlogodišnjeg predstavnika, grupe JOWST.

Vidar Vila | Moren din

O bože! Potrudiću se maksimalno da ne morališem i ne dajem predloge za alternativni srpski žargonski vulgarizam  koji bi mogao krasiti naslov ove pesme.

Ali da, ovo je onaj šok momenat o kome često govorimo. Kompozicija je naizgled obični nordijski popić. Međutim, ako se uključe titlovi, ona dobija potpuno novu dimenziju . Ukratko, pesma počinje kao klasična ljubavna, ali vrlo brzo saznajemo da ta ljubav i divljenja nisu namenjena osobi kojoj se obraća, već njegovoj/njenoj majci! Da,da.

Vrlo originalno, pa moram priznati i duhovito odrađeno. Sa sve „Izgleda poput tebe” i ostalog, da bi u jednom trenutku prešlo granicu sa „Bićeš stariji brat ponovo”. Možda je skroz troll act u pitanju, ali meni je ovo jako smešno i simpatično. Ima vremena od kako nema komičnih nastupa na Evrosongu.

Aleksander Valman | Talk to the hand

Lepa je poruka zataškana ovde u repetitivnom tekstu, ali ova savremena pop kompozicija nema baš evrovizijski momenat, niti veći potencijal za upečatljivi scenski nastup. Ovo je više nešto što se sluša na žurkama, u prvih sat vremena recimo. Ko voli pesme za đuskanje, neka izvoli.

Stela Muangi i Aleksandra Rotan | You got me

Steli definitivno drastično bolje ide repovanje nego „Haba haba-ovanje”. Ovo je jedna vesela up-beat pesma u potpuno pop aranžmanu. Mene personalno podseća na tip melodija koji se koristi za najavnu špicu neke tinejdž-serije, ali ne kažem da je to nužno loše. Vidi se da znaju za šta se prijavljuju, a budući da relativno slična Tajanina pesma nije pobedila na Vidbiru u Ukrajini, mogli bi nesmetano da uživamo u jednoj ovakvoj pesmi na Evroviziji.

Aleksander Ribak | That’s how you write a song

Ovo je vrlo dobro. Pričanje priče je ideja i tema koja najviše gura ovu pesmu. Ukoliko pristup performansu bude pozorišni ili u stilu mjuzikla, ovo može ići na vrlo daleke staze, a šareni muzički aranžman daje zeleno svetlo za ovakvu realizaciju.

Blago se ponavlja previše za moj ukus, ali to je verovatno metod da nam pesma brže uđe u glavu. Da se razumemo, ovo je potpuno drugačije od Fairytale pa nema neke potrebe porediti ih, a i prošlo je već devet godina od tad. Ali svejedno, ima nečeg autentičnog ovde i to mi se dopada, kao i originalna ideja, na osnovu koje predviđam potencijalnu pobedu na nacionalnom izboru.

Rebeka Torsen | Who we are

Kompozicija koja govori o teškim vremenima ljubavne veze. Nažalost, nemam preterano mnogo stvari da kažem o Who we are jer me prosto — ne inspiriše. A to baš i nije dobra osobina za evrovizijskog predstavnika. I to je problem sa ovom pesmom. Da nastupa prva ili nakon neke specifičnije pesme, bila bi kompletno zaboravljena. Jedini spas je da harizma izvođača spase ovaj uloženi rad i oboji ga personalitijem, ali to je prilično retka pojava.

Zaključak

Na osnovu preslušanih pesama i dalje analize pet favorita kladionica od 10 učesnika, uprkos kvotama, smatram da je za Norvešku najbolje da je ponovo predstavlja Aleksander Ribak sa That’s how you write a song. Simpatično je, originalno je i dopadljivao, a na stranu što je on već poznat evrovizijskoj publici već devet godina.

Nije u interesu samo ostvariti dobar plasman, već i predstaviti se kvalitetnom pesmom, što mislim da je u ovom slučaju dobar izbor. Who we are je vrlo bleda i neprimetna, You got me prosto manje originalna nego Ribakova pesma, Talk to the hand nedovoljno „evrovizična”, a Moren din previše riskantna da se izgubi komična preciznost u engleskom prevodu, ili da se prosto ne razume o čemu se radi u pesmi, ako ostane na norveškom jeziku.

Oznake