Balkan, Balkan! Evrovizija 2018

Franka objavila evrovizijsku pesmu „Crazy”

Pre osam dana (26. februara) objavljen je deo pesme, a sada je konačno u celosti postala dostupna hrvatskoj i evropskoj javnosti — u pitanju je pesma Crazy hrvatske predstavnice Franke Batelić.

Pesma je prezentovana u okviru centralnog Dnevnika Hrvatske radio-televizije uz prateći spot rađenog u režiji Sandre Mihaljević i Igora Ivanovića. Kao što je i najavljeno, pesma je neobična, neočekivana, moćna, emocionalna, snažna i moderna.

Batelićeva je sama napisala tekst za pesmu, dok je muziku radio Branimir Mihaljević. U nastajanju pesme je veliku ulogu odigrao i mladi Denis Mevlja, a miks pesme je rađen u londonskom studiju „Metropolis” u kom su svoje pesme miksali Adel, Ejmi Vajnhaus, Lana del Rej i mnogi drugi. Završna obrada pesme je rađena opet u Londonu, u čuvenom studiju „Abbey Road”.

Franka je muzičku karijeru započela 2007. godine sa svojih 15 godina pobedom u talent-šou formatu Showtime. Najveće uspehe na muzičkoj sceni je zabeležila u eri između 2008. i 2010. godine – tada je imala pretpoznatljive pesme Ruža u kamenu i Možda volim te s kojima se takmičila na Hrvatskom radijskom festivalu i OGAE Song Contestu. Upravo je numera Ruža u kamenu pobedila na OGAE Song Contestu 2008. godine, nakon čega je upala u žižu evrovizijske javnosti i fanova.

U tom periodu karijere, naravno, nije zaobišla ni „Doru”. Na tom festivalu je učestvovala dva puta – 2009. godine s numerom Pjesma za kraj i godinu dana kasnije s kompozicijom Na tvojim rukama – oba puta je učešće na finalnim večerima završila kao sedmoplasirana.

Franka u svojoj karijeri naročito ističe nastup na koncertu Bijonse u Areni Zagreb 2013. godine, u svojstvu „predgrupe”, posle čega je zbog veze s fudbalerom Vedranom Ćorlukom rešila da ostavi na kratko svoju karijeru. Da ne bi zaboravila svoju primarnu profesiju, krajem prošle godine je snimila singl S tobom i sada je na putu obnavljanja svoje nekadašnje popularnosti, za šta će joj Evrosong nesumnjivo pomoći.

Dosad je izdala dvanaest samostalnih singlova, dok je na tri objavljena bila gostujući izvođač.

Kako ocenjujete Frankinu pesmu?
  • Kataklizma
  • Bez veze
  • Samo OK
  • Simpa
  • Pobeđuje
Sending
User Review
3.83 (59 votes)
Oznake

2 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Da je otpevala Lady Gaga, bio bi još jedan hit, ali kod evrovizijske publike teško će to ići. Nešto mi govori da će da prođe isto kao i Tijana prošle godine nakon live nastupa.