Evrovizija 2018

„Our choice” izbor Islanda za Evrosong

Predstavnik Islanda na predstojećem Evrosongu 2018. u Lisabonu biće mladi Ari Oulafson sa kompoziciom Our choice (Naš izbor). On je večeras u finalu Söngvakeppnina uspeo da se plasira u superfinale zajedno s kompozicijom Í stormi Dagira Sigirdarsona, koja je u prvom krugu glasanja imala drastično više glasova, ali je u „1 na 1” okršaju pomalo neočekivano uspeo da pridobije simpatije publike i osvoji predstavničku čast ove godine.

Söngvakeppnin 2018 održao se u prepunoj velikoj dvorani „Laugardalshöll” u Rejkjaviku. U velikom finalu nastupili su izvođači sledećim redosledom:

 1. grupa „Fókus hópurinn” | Battleline
 2. duo „Áttan” | Here for you
 3. Ari Oulafson | Our choice
 4. grupa „Heimilistónar” | Kúst og fæjó
 5. Aron Hanes | Gold digger
 6. Dagir Sigirdarson | Í stormi

Podsećamo, ovih šestoro finalista plasiralo se do ove runde takmičenja iz dva polufinala, koja su se održala 10. i 17. februara.

Panel žirija bio je sastavljen od nacionalnog dela koji su činili Svala, Hadldor Eldjarn i Hilda Geirsdoutir, kao i od internacionalnog žirija, čiji su članovi bili Robin Bengtson (Švedska), Emeli de Forest (Danska), Aleksander Radič (Slovenija) i Joana Levijeva-Sojer (Bugarska).

Šou je otvorio pomenuti Robin s prošlogodišnjim evrovizijskim hitom I cant go on, a kasnije je u kratkom intervjuu imao priliku da govori o razvoju svoje karijere, profesionalnim projektima, kao i anegdoti kako je baš u ovoj zemlji zaprosio devojku prošle godine.

Takmičarski nastupi su bili tek nešto nadograđeni u odnosu na polufinala, uglavnom u kostimografskom smislu.

Za vreme brojanja glasova perforamans je imala i prošlogodišnja predstavnica Svala koja je izvela islandsku verziju svoje evrovizijske kompozicije Paper u klavirskom aranžmanu. Nakon toga je usledio nastup pobednice Evrosonga 2013. godine Emeli de Forest koja je uz Only teardrops predstavila još jednu pesmu. U kratkom intervjuu koji je usledio uporedila je život posle Evrovizije, u kom upravo izdaje novi album, sa životom pre, kada je u pekari prodavala kroasane. Dodala je da nema planova da se vrati na Evroviziju kao predstavnik, ali bi se oprobala ponovo kao kompozitor, budući da je već pisala pesmu za Ujedninjeno Kraljevstvo prošle godine.

Nakon zbrajanja glasova publike i sedam članova žirija, u superfinale su produžile kompozicije Our choice i Í stormi, kao dve najbolje plasirane. No, kako je Í stormi imala dosta veću cifru prikupljenih glasova nego drugoplasirana, pobednik se mogao predvideti već od ove faze takmičenja.

Za vreme prebrojavanja pristiglih glasova u superfinalu imali smo priliku da se podsetimo Svaline pobede na Söngvakeppninu 2017 i njenog puta i nastupa na Evroviziji.

Publiku je zabavljao na Islandu popularni Dadi Frejr Pjetirson, koji ima višegodišnje takmičarsko iskustvo na ovom selekcionom festivalu, a i sam je bio superfinalista u prošlogodišnjoj ediciji sa kompozicijom Is this love?.

Međutim, tek kada je bio red da se dodeli nagrada, desio se neočekivani obrt — naime, iako je u prvom krugu glasanja drastičnu prednost imao Dagir Sigirdarson, pobedu u superfinalu odneo je zapravo Ari Oulafson sa pesmom Our choice! Ovakvi obrti se retko događaju, a i sam izvođač je bio evidentno iznenađen razvojem situacije, da nije mogao ni da dâ adekvatnu izjavu za kraj, a pale su i suze radosnice.

Domaćini i voditelji finala bili su Ragnhildir Stejnin Jounsdoutir, Joun Jounson i Bjerg Magnusdoutir.

Redakcija sajta ESC Serbia čestita Islanđanima na izboru pesme i želi mnogo sreće u Lisabonu!

Kako ocenjujete islandsku pesmu?
 • Kataklizma
 • Teško će u finale
 • Ništa posebno
 • Odlična pesma
 • Pobeđuje
Sending
User Review
2.17 (18 votes)
Oznake

1 komentar

Ovde napišite svoj komentar
 • Islanđani imaju fantastični jezik, ali ga ne koriste. Najverovatnije će se ponoviti prošla godina kao i prošle dve godine ili drugim rečima, bez finala.