Evrovizija 2018

„Monsters” je Sarina pesma za Lisabon

Internacionalni žiri i publika su odlučili da će Sara Alto predstavljati Finsku na Pesmi Evrovizije s pesmom Monsters.

Nije tajna da je izabrana pesma od samog starta bila veliki favorit fanova, a ni naša redakcija nije ostala imuna na nju, te smo je stoga označili kao prvog favorita u rubrici „Iščekujući pobednika”.

Finski javni servis YLE je prvobitno hteo da sedmo izdanje tradicionalnog takmičenja Uuden Musiikin Kilpailu organizuje u formi nacionalnog finala sa više izvođača i pesama. Zbog nezadovoljstva kvalitetom prijava, finska televizija je rešila da internim putem izabere Saru Alto za svoju 52. predstavnicu, a nacionalno finale je preoblikovano u formi odabira idealne pesme. Odluku o najboljoj su donosili glasovi internacionalnog žirija i publike u omeru 50/50.

Tokom šoua voditelji su razgovarali sa Sarom i njenim menadžerom u šminkernici i sa autorima pesama u bekstejdžu. Takođe, bili su emitovani i brojni duhoviti segmenti, kako oni unapred snimani, tako i oni realizovani na sceni Arene u Espou.

Ponuđene kompozicije je Sara izvodila po sledećem redosledu:

  1. Monsters
  2. Domino
  3. Queens

U internacionalnom žiriju su se našli „stručnjaci” iz Ujedinjenog Kraljevstva, sa Islanda, iz Francuske, Estonije, Italije, Švajcarske, Norveške i Portugalije. Pesme su ocenjivali po bodovnom sistemu 8-10-12, a prezenteri iz svih osam zemalja su pri davanju poena javno saopštili samo pesmu koja je dobila najveći broj bodova (12).

Glasanje je od samog starta bilo neizvesno zbog ujednačenog kvaliteta pesama. Žiriji iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Italije i Norveške su maksimalnih 12 poena dali pesmi Monsters, dok je preostala polovina zemalja 12 poena dala pesmi Domino. Na samom kraju dramatičnog glasanja kompozicija Monsters je ipak osvojila prvo mesto kod međunarodnog žirija, Domino je zauzela drugo mesto, a Queens treće.

Poredak publike je bio isti kao kod žirija: Monsters je zauzela prvo, Domino drugo, a Queens treće mesto. Na kraju je za sveukupnog pobednika proglašena pesma Monsters.

Voditelji šoua su bili Krista Sigfrids, Miko Silvenoinen i Kristofer Strendberg. Bez Kriste nije mogao da se zamisli ni netakmičarski deo programa, i to tako što je šou otvorila šaljivom pesmom o ovogodišnjem učešću Finske na Evroviziji. Krista je, naravno, pevala i pred samo saopštavanje glasova publike u pratnji finskih predstavnica iz 1994, grupe „CatCat”.

Specijalni gost šoua je bila poznata britanska pevačica Melani Si. Ona je pred saopštavanje glasova međunarodnog žirija otpevala svoj veliki hit iz 2000. godine I turn to you.

Redakcija sajta ESC Serbia čestita Fincima na izboru i želi sreću u Lisabonu!

Kako ocenjujete Sarinu pesmu?
  • Kataklizma
  • Teško će u finale
  • Ništa posebno
  • Odlična pesma
  • Pobeđuje
Sending
User Review
4.23 (30 votes)
Oznake