Evrovizija 2018

Poljska 2018: Iščekujući predstavnika

Poljska će u subotu 3. marta izabrati 21. evrovizijskog predstavnika na tradicionalnom festivalu Krajowe Eliminacje, na kojem će 10 učesnika tražiti pažnju gledalaca i stručnog žirija.

Evrovizijska renesansa započeta 2014. godine, nakon dvogodišnjeg odsustva, u Poljskoj i dalje traje, ako se uzmu u obzir svi zapaženi nastupi na raznim takmičenjima u organizaciji EBU. Poljaci su od 2014. godine redovni učesnici finala na Evrosongu, što je pre toga bila gotovo naučna fantastika; vratili su se na Dečju pesmu Evrovizije, učestvuju na Evrovizijskom takmičenju mladih muzičara, a dva puta zaredom pobeđuju i na Evrovizijskom takmičenju mladih plesača.

Sve to dokazuje rešenost nacionalnog emitera Telewizja Polska da bude zastupljen u svim važnim događajima u organizaciji EBU, pa se sporadičnih povlačenja, kakva su viđena u prošlosti, sada niko ne pribojava.

Međutim, i u Poljskoj, poput Srbije, ne važi puna transparentnost evrovizijske selekcije, ali su razlozi za to nešto drugačiji. Na političkom planu Poljska je sve više naklonjena desničarskoj opciji, a to se odražava i na događaje unutar javnog servisa, u kojem se na uređivačka mesta postavljaju samo politički podobni. Efekti takvog rada projektuju se delom i na Krajowe Eliminacje — evidentna je manja zainteresovanost domaćih autora i izvođača, pravila se menjaju u toku samog konkursa, prijavljeni učesnici jesu delom afirmisani, ali su daleko od popularnosti, i tako redom…

Kako je sve počelo?

Ove sezone prilično kasno. TVP je raspisao konkurs 22. decembra, a trajao je do 1. februara. Ukinuto je pravilo da samo poljski autori, kompozitori i pevači mogu da se prijave na takmičenje. Dakle, svima je ulaz bio otvoren – bez ograničenja!

Nije poznato koliko su Poljaci dobili prijava (kazali su „rekordan broj”, pa hajde da im verujemo na reč), ali je poznato da je o 10 finalista „diskrecionim pravom” odlučivala selekciona komisija sastavljena od najmanje tri, a najviše devet članova. Ne zna se ni ko su bili ti ljudi, a ni po kojim kriterijumima se odlučivalo. Tako su ulaznicu za Krajowe Eliminacje dobili sledeći izvođači:

Zanimljiva je činjenica da su svoje prijave poslale i nekadašnje predstavnice Poljske – Magdalena Tul i Lidija Kopanija, ali obe nisu uspele da se kvalifikuju među prvih deset.
  • Sašan | Nie chcę ciebie mniej
  • Monika Urlik | Momentum
  • Izabel Otrembus | Delirium
  • Ifi Ude | Love is stronger
  • grupa „Future Folk” | Krakowiacy i gorale
  • Gromee i Lukas Mejer | Light me up
  • Marta Galuševska | Why don’t we go?
  • Pablosson | Sunflower
  • Maja Hiži | Skin
  • duo „Happy Prince” | Don’t let go

A ko su učesnici?

Svakako ne crème de la crème muzičke scene u Poljskoj. Istina je da Krajowe Eliminacje ove godine nemaju nijednu istinsku zvezdu – jedan deo izvođača jeste tek afirmisan, dok za drugi deo Poljaci gotovo i da nisu čuli.

Najzvučnije ime je definitivno Gromee — poznati DJ i producent koji ima uspešne saradnje s poljskim i inostranim pevačima, poput Mahan Moin iz Švedske. Pesmu Light me up je komponovao zajedno s Lukasom Meijerom iz Švedske i upravo će taj Šveđanin otpevati pesmu na bini. Gromee 16. marta izdaje prvi album, a za izbor se prijavio posle mnogo poruka evrovizijskih fanova. On ujedno važi i za najvećeg favorita za pobedu. Na upravo okončanoj velikoj anketi najpoznatijeg poljskog evrovizijskog sajta „Evrovizijski dnevnik” (Dziennik-eurowizyjny.pl), Gromee je izglasan za ubedljivog pobednika.

Sašan, odn. Roksana Pindor, rođena je 1994; pevačica je, tekstopisac i bloger, a nama je posebno zanimljivo to što je osnivač fan-kluba našeg evrovizijskog predstavnika Milana Stankovića u Poljskoj. Veliki je fan Evrosonga i muzike Gorana Bregovića i veoma je popularna na društvenim mrežama.

Monika Urlik je učesnica različitih talent-šou emisija i muzičkih festivala u Poljskoj (The Voice of Poland ili „Put do zvezda”). Kaže da se već peti ili šesti put prijavila za poljski izbor i evo – konačno je uspela da se plasira u TOP 10. Pesmu su napisale sestre Pešon iz Švedske.

Duo „Happy Prince” čine Tomaš i Jakub. Oni su započeli svoju saradnju pre nekoliko godina i sad spremaju pesme za svoj prvi album. Kao duo nisu poznati u Poljskoj, a nastup 3. marta biće prava prilika da se pokažu. Pesmu Don’t let go napisali su pre dve godine.

Grupa „Future Folk” je u stvari trio koji predvodi pevač Stanislav Karpjel-Bulecka. On potiče iz porodice muzičara — njegov rođak je Sebastijan, lider poznatog benda „Zakopower”. Stanislav dolazi s područja planina Tatre, govori specifičnim dijalektom, a njegova muzika je mešavina folka, diska i elektra. Bio je učesnik rijaliti-šoua „Azja Express”.

Maja Hiži je bila učesnica poljskog X-Factora, a u žižu javnosti dospela je kao bivša žena poznatog pevača Gžegoža Hižija, koji ju je ostavio s decom posle razvoda. Maja za sebe kaže da je pevačica, ali malo ko poznaje neke njene pesme; više se govori o njoj zbog tabloidnih tračeva, a ne zbog muzičke karijere.

Marta Galuševska je pobednica najnovije sezone šoua The Voice of Poland, a mentor joj je bio niko drugi do Mihal Špak, predstavnik Poljske 2016. Svoju pesmu je prvo izdala na poljskom jeziku, ali je za Evrosong odlučila da peva isključivo na engleskom. Govorilo se čak da je trebalo da se takmiči s pesmom Don’t poison your heart zajedno sa Špakom, ali izdavačke kuće ovog para nisu stigle da naprave dogovor.

Izabel Otrembus je poljska pevačica koja već godinama živi u Švedskoj. Učestvovala je u poljskoj verziji šoua „Ja imam talenat”, a prošle godine na nacionalnom evrovizijskom takmičenju zauzela je 4. mesto s numerom Voiceless. Ovogodišnju pesmu Delirium napisali su Šveđani (Elize Rid).

Ifi Ude je egzotična pevačica koja dolazi iz Nigerije, ali od detinjstva živi u Poljskoj. Takmičila se u šouu Must Be the Music. Posle evrovizijskog izbora treba da vodi jedan muzički šou na TVP. U njenoj pesmi Love is stronger čuje se i jezik iz Nigerije.

Pablosson, pravog imena Pavel Stasjak, pevač je nekad poznatog dens sastava „Papa Dance”. Napravio je novi muzički projekat „Pablosson” s jednim gitaristom iz Švedske, a njihova prva zajednička pesma je upravo Sunflower.

Kad je izbor?

Kako je već istaknuto, 3. marta uz prenos od 21.30 na prvom kanalu poljske televizije; takođe i na internetu, na stranici: TVP.pl >>

O pobedničkoj pesmi i ovaj put odlučivaće publika i petočlani stručni žiri (50 : 50). Poeni tokom glasanja biće prikazani u evrovizijskom formatu. U slučaju izjednačenja, stručni žiri će odlučiti koja pesma će predstavljati Poljsku na lisabonskoj Pesmi Evrovizije.

Članovi žirija biće: Kasja Moš (prošlogodišnja pobednica i predstavnica), Marila Rodovič (pevačica), „Tabb” (muzički producent), Stefano Teracino (plesač, pevač i koreograf) i Jan Borisevič (gitarista i vođa popularnog rok benda „Lady Pank”).

Najavljeni su i specijalni gosti u revijalnom delu programa. Pored Kasje Moš, nastupiće i sastav „Blue Cafe” (predstavnici Poljske 2004) i, kao najveća zvezda, Mons Selmerlev, evrovizijski pobednik 2015.

Iz mog ugla (Slobodan Todorović)

Sasvim nevoljno moram da priznam sebi da su me Poljaci veoma razočarali ovogodišnjom ponudom. Iako sam veliki zaljubljenik u ovu državu, kulturu i jezik, očekivao sam više — bolje rečeno, nešto autentičnije.

Čini mi se da je TVP, otvorišvi vrata svima bez ikakvih ograničenja, zapravo skočio sam sebi za vrat. Dobili smo pesme vrlo generičkog karaktera, neprepoznatljive, sa izraženom jakom težnjom da se dopadnu zapadnjačkoj kuturi kojem njihovo celokupno društvo stremi. Dokaz je osam od 10 pesama otpevanih na engleskom jeziku.

Sve skupa, ne mogu izbor da smatram lošim, ali mislim da bi morali da se što pre okrenu sebi — svojem stvaralaštvu, svojim umetnicima. Da budem jasan — nemam ništa protiv toga da čak i sve pesme budu „zapadnjačke”, ali neka to onda budu „pesmetine”, a ne osrednje instant radijske melodije.

Čak i nakon više preslušavanja ovogodišnjih pesama, nisam uspeo da ih upamtim, da s prvim taktovima razlučim o kome je reč. Imam utisak da sam pustio neku radio-stanicu kroz koju su „proletele” neke note — znam, čuo sam ih, ali mi se nijedna nije zadenula za uvo. Takoreći, nijedna nema evrovizijski potencijal. Stoga se pitam čime li se rukovodila uvažena neimenovana gospoda u selekcionoj komisiji i na kakvu misiju su se uputili?

Kako bilo, nešto ipak mora pobediti, nešto će se kako-tako izdvojiti, pa nešto i ja moram istaknuti. Definitivno pobednike treba tražiti među Ifi Ude, Sašan, Izabel Otrembus i DJ Gromee.

Sašan i DJ Gromee imaju fine, moderne klupske pesme za koje bi se mlađa populacija mogla fino „zakačiti”. Ipak, nešto angažovanije, ozbiljnije pesme, nude Ifi Ude i Izabel Otrembus.

httpv://youtu.be/hQLmYaSCDYw
httpv://youtu.be/6mlsSF9uWoU
httpv://youtu.be/Y3L3jRvvtzM
httpv://youtu.be/uTMq7HyW14Q

Veoma sam znatiželjan da saznam kako će glasati publika, a kako žiri, ali mislim da nekog većeg iznenađenja ovde neće biti.

Na koje pesme vi tipujete?

Oznake