Evrovizija 2018

Estonija 2018: Iščekujući predstavnika

Na redu je završnica jubilarnog desetog izdanja takmičenja Eesti Laul, nacionalnog finala u Estoniji. Ovaj festival tradicionalno pokušava da očuva autentičniji zvuk svojstven estonskoj muzičkoj sceni, mada se uvek potkradu i pesme koje liče na svetsku pop produkciju… Da li će Estonija uspeti da pronađe pesmu koja će se svideti evrovizijskoj publici posle neuspeha u prethodne dve sezone, saznaćemo 3. marta.

Kako je sve počelo?

ERR, nacionalni emiter Estonije, raspisao je konkurs za izvođače i tekstopisce u septembru, koji je trajao sve do 1. novembra. I ove sezone je i stranim autorima bilo omogućeno da učestvuju na konkursu, ali u saradnji sa nekim estonskim autorom. Na konkurs su pristigle 258 prijave, a 19. i 20. decembra su objavljena imena dvadesetoro učesnika Eesti Laula 2018.

Samo takmičenje sastojalo se od dva polufinala i finala. Polufinala su održana 10. i 17. februara, a iz polufinala u finale se plasiralo po pet najbolje plasiranih takmičara po kombinovanom glasanju publike i žirija — najpre su publika i žiri (50/50) odredili četvoro za finale, a potom je samo publika glasala za još jednog od preostalih izvođača.

Finale će biti održano 3. marta, a pobednik će biti izabran takođe kroz dve runde glasanja. U prvoj rundi će kombinacijom glasova publike i žirija biti izabrane tri pesme koje će ući u superfinale. Nakon toga publika svojim glasovima bira pobednika između troje superfinalista.

Ko je na kraju izabran?

Desetoro finalista Eesti Laula 2018 su:

  1. Karl Kristijan i Karl Kiling (feat. Watewa) | Young
  2. Elis Parna i Gerli Padar | Sky
  3. Nika | Knock knock
  4. grupa „Sybil Vane“ | Thousand words
  5. Stig Resta | Home
  6. duo „Vajé“ | Laura (walk with me)
  7. Elina Nečajeva | La forza
  8. grupa „Frankie Animal“ | (Can’t keep calling) Misty
  9. Iris i Agoh | Drop that boogie
  10. grupa „Evestus“ | Welcome to my world

Ovih desetoro izvođača nadmetaće se za laskavu titulu predstavnika Estonije. Eesti Laul je svake godine iznedrio veoma interesantnog predstavnika, ali nisu svi bili podjednako uspešni, a već dve godine Estonija nije uspela da stigne ni do finala. No, ipak to nije obeshrabrilo estonsku javnost koja nestrpljivo očekuje sada već tradicionalni festival. Nadajmo se da će tako i naša Beovizija zaživeti.

Treba istaći da ponovo na Evroviziju žele da odu dve dobro poznate ličnosti evrovizijskoj publici – Gerli Padar (Estonija 2007) i Stig Resta (Estonija 2015. sa Elinom Born).

Iz mog ugla (Svetlana Jukić)

Kvalitet takmičarskih pesama je sasvim zadovoljavajući, tako da mogu da istaknem čak četiri favorita za pobedu koje bih volela da vidim u Lisabonu. Nažalost nema ni jedne pesme na estonskom jeziku, a i većina autora nije želela previše da eksperimentiše, na šta smo navikli nekih prethodnih godina kada je Esti Laul u pitanju.

No, kao što rekoh, ima tu šta da se probere. Pre, svega istakla bih ponovni pokušaj Stiga Reste da se domogne evrovizijske pozornice. Pesma Home nije baš u istoj klasi kao Goodbye to yesterday, ali je to jedna šarmantna i topla pop pesma. Stig vokalno odlično zvuči, a tu je i akustična gitara koja nadopunjuje priču. Čini mi se da samoj Evroviziji nedostaje ovakvih veselih i jednostavnih pesama.

Zanimljiva numera je i pesma Knock knock koju izvodi Nika, a koja odiše energičnošću i modernim zvukom. Tekst pesme je takođe zanimljiv.

Iako nisam veliki obožavatelj opera na Evroviziji, budući da su mi te pesme zvučale nekako nakaradno, numera La forza Eline Nečajeve mi zvuči odlično – i moćno, i vokalno, i zvučno, a interesantno je što je ova numera na italijanskom.

Ali, moj najveći favorit je grupa „Frenkie Animal”  i pesma (Can’t keep calling) Misty. Alternativni zvuk je uvek dobrodošao na Evroviziju, što se mene tiče. Mistično, pomalo mračno, vokalno odlično, interesantno i veoma atraktivno. Ostale pesme su uglavnom radio-pop hitići ili pak, pomalo staromodne baladice. Pa neka najbolji pobedi i prekine ovaj niz estonskih evrovizijskih neuspeha.

Kako da pratite izbor?

Eesti Laul će biti održan 3. februara od 20.35 h, a prenos će putem lajv-striminga obezbediti nacionalna televizija ETV, na stranici: Otsee.err.ee >>

Takmičenje se ponovo održava u areni „Saku” u Talinu, a voditelji programa biće glumac Ot Sep i mađioničar Melis Kubo.

Oznake