Evrovizija 2018

Island 2018: Iščekujući predstavnika

Dobro došli u još jedno izdanje rubrike „Iščekujući predstavnika”! U ovoj epizodi analiziraćemo šta jedna nordijska država nudi u svojoj popularnoj selekciji za predstojeću evrovizijsku sezonu. Islandska selekcija je jedna od najkonciznijih u Evropi, jer se relativno manji broj mogućih predstavnika takmiči u polufinalima, bar u poređenju s drugim državama.

Ova država nije stranac na Evrosongu, budući da je na njemu prisutna još od 1986. godine. Tačno je da Island još uvek čeka svoju prvu pobedu, no ima dve vicešampionske titule – 1999. i 2009.

Od kada su uvedena polufinala, Island nije prošao u uži finalni izbor šest puta do sada, uključujući i prošlogodišnji nastup s kompozicijom Paper u izvođenju popularne Svale.

Još od 1986. godine, kada su debitovali, pa sve do danas, Island drži tradiciju biranja predstavnika kroz javnu nacionalnu selekciju, uz izuzetak 1995–1999, 2002, 2004. i 2005. godine.

Format je popularni Söngvakeppnin (nekada Söngvakeppni Sjónvarpsins), čije finale ćemo moći da pratimo ove subote.

Ono što je karakteristično za ovu selekciju jeste da mali broj kompozicija bude odabran za scensku prezentaciju – ove godine ukupno 12, podeljenih tako da u svakom polufinalu nastupa po šest. Odatle se po troje najboljih, i to samo glasovima publike, plasira u finale, gde ponovo imamo priliku da čujemo šest najboljih kompozicija.

Söngvakeppnin odlikuje i doza finalne dramatičnosti – naime, u velikom finalu dva najbolja izvođača prema glasovima žirija i publike idu u superfinale, a onda publika ima konačnu reč, pa ovo takmičenje bude uvek uzbudljivo do samog kraja.

A kako je ove sezone?

Ni ove nije bilo drugačije. Pravo na učešće imali su samo autori islandskog državljanstva ili oni sa stalnim prebivalištem na ostrvu. Stranim autorima je bilo dozvoljeno učešće u komponovanju pesama, ali sve dok dve trećine pesme komponuje Islanđanin i sve dok je jednu polovinu teksta pesme napisao neki Islanđanin. Pesme su isključivo morale da budu predate na maternjem, islandskom jeziku, i kao takve morale su biti izvedene u polufinalima. U finalu im je, pak, dozvoljeno da pevaju na kom jeziku žele.

Producenti su takođe obezbedili i novčanu nagradu za pobednika Söngvakeppnina. Ali, nagrada je sa jednog miliona povećana na čak tri miliona islandskih kruna.

Dvanaest učesnika predstavljeno je javnosti 19. januara, polufinala su održana 10. i 17. februara, a za finale se, glasovima publike, kvalifikovalo njih šestoro. Oni su:

  • Ari Oulafson | Our choice
  • grupa „Heimilistónar” | Kúst og fæjó
  • grupa „Fókus hópurinn” | Battleline
  • Aron Hanes | Gold digger
  • duo „Áttan” | Here for you
  • Dagir Sigirdarson | Í stormi

Kakvo nas finale očekuje?

Sudeći po prethodnim godinama, ne baš mnogo uzbudljivo, ali sasvim lepo i pristojno. Činjenica jeste da ova zemlja čitav niz godina unazad mnogo ulaže u selekciju, a dokaz za to je i što je javni servis RÚV takmičenje izmestio iz svog studija u veće dvorane. Polufinala su održana u koncertno-kongresnom centru „Háskólabíói”, dok će finale biti priređeno u velikoj dvorani „Laugardalshöll”.

Takođe, gostovanja bivših evrovizijskih učesnika na Islandu već su tradicija; na prošlim izdanjima izbora učestvovali su Mons Selmerlev, Aleksander Ribak, Loren i Sandra Kim, a ove godine specijalni gosti biće prošlogodišnji predstavnici Švedske i Islanda – Robin Bengtson i Svala, te evrovizijska pobednica, Dankinja Emeli de Forest.

Takmičenje počinje u 20.45 h u subotu 3. marta, a može se pratiti onlajn na stranici: RUV.is >>

Iz mog ugla (Strahinja Malić Katanić)

Na evrovizijskoj sceni Island često nije među zapaženijim takmičarima, ali i pored osrednjih rezultata, prilično je interesanan takmičar. Prošlo je dosta vremena od kad je ova država bila među favoritima na kladionicama, a verujem da je to zato što na Söngvakeppninu nema preterano velikog diverziteta u zvuku. Mislim da poslednjih godina Islanđani još traže sebe u evrovizijskom smislu, a prethodnih godina najbolje su prolazili s nekim „eurodens” zvukom poput This is my life, Je ne suis quoi ili s jakim baladama poput Is it true i Never forget. Hajde da vidimo šta je na meniju ove godine.

grupa „Fókus hópurinn” | Battleline

Ovo je korektno. Dopada mi se vokalni diverzitet, ima zaista drugačijih vokala koji razlučito boje ovu kompoziciju. Morao sam proveriti tajming jer mi se čini kao da nastup traje dosta duže od tri minuta. Svedeno, ali ništa posebno. Bar zvuče prilino dobro, i voleo bih da pevaju na islandskom, budući da engleska verzija baš gubi na originalnosti.

duo „Áttan” | Here for you

Bez veze, dosadno i repetitivno. Ni islandska verzija ne pomaže mnogo. Preskočiti.

Ari Oulafson | Our choice

Simpatično je ovo i prilično dobro izvedeno. Međutim, preporučujem da zatvorite oči dok slušate kompoziciju i razmišljate o Evroviziji. Koje edicije vam prve padaju na pamet? 2001? 2002? 2003? Ako uopšte počinju na dvojku, nije loše. E to je problem – ovakvih balada smo se naslušali krajem 90-ih i sa početkom novog milenijuma, ovo nije prevaziđeno, ovo je totalno prevaziđeno. Pesma po sebi nije užasna, ali slati ovo na Evrosong kao nordijska zemlja – zaista je ispod nekog nivoa decentnosti u 2018. godini.

grupa „Heimilistónar” | Kúst og fæjó

Jedna presimpatična kompozicija izvedena od strane ovih dama u najboljim godinama, koja pruža veselo i retro iskustvo. Čujem malo Čaroban u aranžmanu, ali verujem da je to do žanra isključivo. One su mi do sad nekako najpamtljivije, mada opet ne verujem da se radi o nekom večem pobedničkom potencijalu. Svakako bih voleo da ih vidim i u Lisabonu, pošto mi se čini da će ovogodišnji Söngvakeppnin proći bez većeg „wow” faktora.

Aron Hanes | Gold digger

Ajao, pa zar je ovo prošlo plagijat test? Meni ovo zvuči kao da je neko uzeo Uptown funk i modifikovao ga za nastup na Melodifestivalenu! Toliko ima sličnosti da ne može da mi ne smeta. Sem toga nije loše i produkciono prilično dobro odrađeno. Čak mislim i da ima dobar potencijal za pobedu ovde, ali u poređenju sa ostalim zemljama, opet, ništa spektakularno ni u ovoj pesmi. Ako ništa drugo, ako Aron bude predstavljao Island, može očekivati 12 poena od Litvanije, budući da ova zemlja ima posebnu evrovizijsku pasiju za fankom.

Dagir Sigirdarson | Í stormi

Eeeeeh, pa mislim da je to to. Dobra balada, izvedena na islandskom namerno. Meni zvuči vrlo ubedljivo sve ovo, a oscilacije u interpretaciji ne čine je dosadnom. Mračna i misteriozna prezentacija dodaju na kreativnosti, a u režiju i sam performans uložen je trud i posebna pažnja, rekao bih. Čak i na islandskom nije teško pogoditi o čemu se radi u kompoziciji, zahvaljujući prezentacionim rešenjima. Kompletan akt.

Prognoza

Iskreno, umeo je Söngvakeppnin da ponudi i bolji izbor ranijih godina. Ipak, ne možemo očekivati svaki put maksimum ni od koga, pa ni od Islanđana. Što se tiče prognoze, mislim da je izvestan pobednik i da će to biti Í stormi jer ova kompozicija ima sve što jedan evrovizijski predstavnik treba da poseduje. Kada je reč o superfinalu, verujem da će mu tu konkurencija biti Battleline ili Golddigger.

Ako govorimo o Evrosongu, nažalost ne mogu reći da bilo koju kompoziciju ovde vidim čak ni kao TOP 10 materijal. Čak i da Dagir pobedi, ima već jačih balada izabranih za Lisabon. U svakom slučaju, želimo im svu sreću, a ostaje nam da vidimo da li islandska (pa i evropska) publika deli naše mišljenje.

Oznake