Evrovizija 2018

Finska 2018: Iščekujući pesmu

Poslednja tri učešća na Pesmi Evrovizije Finska neće pamtiti baš nešto po najboljem – ispadali su u polufinalu. Zato je ova polarna zemlja rešila da promeni način odabira predstavnika zarad prekida nesrećne tradicije.

Neočekivani zaokret

Iako će se ovosezonski izbor zasnivati na konceptu „jedan izvođač – više pesama”, javni servis YLE je u početku za sedmo izdanje tradicionalnog šoua Uuden Musiikin Kilpailu imao sasvim drugačije planove; oni su se svodili na organizaciju jednovečernjeg festivala sa više izvođača i pesama.

Konkurs je raspisan u dva navrata – u februaru i septembru. Iako je na ta dva konkursa stiglo 300 prijava, sve one su na kraju odbačene jer među njima se nije našla nijedna pesma u izvođenju neke velike zvezde. Zbog toga je finska delegacija prvi put u istoriji svog učešća na Evroviziji rešila da izvođača izabere internim putem. Izbor je pao na popularnu pevačicu mlađe generacije Saru Alto, i njenim odabirom je povećan interes javnosti za Evroviziju u Finskoj; logično je bilo i da delegacija promeni koncept ovosezonskog izdanja UMK koje će zasnivati na odabiru idealne pesme za nju.

Postoje neki fanovi koji su se u isto vreme i šokirali i obradovali zbog ovakve iznenadne odluke, ali je u isto vreme svaljen i gnev na finsku muzičku industriju.

Sara je na taj način uspela da se iz trećeg pokušaja domogne Evrovizije, posle ostvarena dva vicešampionska mesta na finskim izborima 2011. i 2016. godine. Za međunarodnu publiku ona neće biti nepoznata, zbog toga što su je mnogi primetili tokom učešća u britanskom X Factoru 2016. godine, gde joj je opet bilo suđeno da bude vicešampionka. Na taj način će Sara pokupiti stare glasače i pridobiti neke nove.

Šta nam Sara nudi?

Nacionalno finale će 3. marta biti održano u Areni „Metro” u Espou. Sara će otpevati tri pesme, a odluku o najboljoj će donositi kombinovani glasovi internacionalnog žirija i publike.

Pesme su sukcesivno bile objavljivane od 9. do 23. februara uz prateće video-spotove. U konkurenciji su:

 • Monsters (autori: Džoj Deb, Linea Deb i Ki Ficdžerald)
 • Domino (autori: Sara Alto, Bobi Ljungren, Džoni Sančez, Vil Tejlor i Tomas G:son)
 • Queens (autori: Sara Alto, Farli Arvidson, Čarli Volš i Tom Aspol)

Kao što stoji u opisu svakog od ta tri video klipa, sve tri numere će biti deo njenog prvog albuma za inostrano tržište koji će izdati finski ogranak Warner Music Grupe.

Već smo spomenuli činjenicu da je ime poput Sare Alto uspelo da privuče interes javnosti za Evrovizijom u svojoj zemlji. U skladu s tim je finska televizija rešila da malo zagolica maštu što se tiče organizacije samog takmičenja. Najbitnija stavka koja se mora spomenuti u celoj toj priči je činjenica da scenografija u dvorani u Espou neće imati LED ekrane, što Saru u startu čini adekvatno unapred pripremljenim izvođačem za Evrosong. Druga stavka se ogleda u ekstravagantnim kostimima koje će Sara poneti za izvođenje svake pesme. Njih možete pogledati u slici ispod:

Specijalna gošća šoua će biti poznata britanska pevačica koja je boravkom u kultnoj devojačkoj grupi „Spice Girls” ponela nadimak Sporty Spice – u pitanju je niko drugi do Melani Čizom, poznata i kao Melani Si (eng. Melanie C).

Šou u trajanju od sat i po vremena će početi sa emitovanjem u 18 časova po našem vremenu. Voditelji će biti finska predstavnica iz 2013. Krista Sikfrids (bila je takođe domaćin i prethodna dva izdanja UMK) i komentator Evrovizije Miko Silvenoinen.

Ovo specijalno izdanje šoua Uuden Musiikin Kilpailu možete pratiti na internetu, na adresi: Areena.yle.fi >>

Iz mog ugla (Đorđe Vesković)

Kada je reč o odabiru pesama koje će Sara otpevati na nacionalnom izboru, moram mu dati ocenu „5 -” zbog toga što je svim tim pesmama falila i jedna u kojoj će pokazati sve svoje vokalne bravure, npr. nešto poput balada koje je Kristina Agilera snimala u najboljim danima svoje karijere. To ne znači da ne mislim da su i ove tri pesme loše, naprotiv, i one imaju šanse da budu dobro primećene na evrovizijskoj sceni. Problem leži u tome što u ponuđenim pesmama gotovo da i nije imala prostora za pokazivanje svih svojih vokalnih mogućnosti.

Osim što se Sara potrudila oko odabira pesama, potrudila se i oko realizacije visokobudžetnih spotova.

Na ovakvim metodama selekcije pesama za određenog izvođača u poslednjih deset godina su, po nepisanom pravilu, pobedu odnosile pesme klupskog ugođaja, pa je stoga jedina šansa za Finsku da pobedu odnese jedna pesma koja nosi upravo takav eurodens ritam. Ta numera ima oko milion pregleda na Jutjubu, a zove se Monsters. Mislim da Finci neće nimalo pogrešiti ako pošalju ovu pesmu, uostalom, pesma bi im donela i pobedu u Lisabonu, a ne sumnjam u to da će i nastup biti dobar.

Jedina balada sa ovog mini-festivala Domino ima dobro započetu priču koja se proteže kroz prvu strofu i refren, međutim, ostatak ide unazad, umesto napred. To najbolje govori o tome da ovoj pesmi fali neki kulminativni deo, da bi bila too ideally.

Treća pesma Queens je uvrštena samo zarad popunjavanja prostora. Ima zaista neobičnu melodiju u koju se fantastično uklopio i jedan otkačen tekst. Međutim, ako bi Finci ovo poslali, to bi značilo da se sprdaju s tim takmičenjem. Evrovizijski fanovi su ovu pesmu u startu otpisali, pa samim tim nema ni šta da traži na izboru.

Da li i vi delite utisak da bi jedino pesma Monsters mogla da vrati Finsku u finale?

Oznake

3 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Mislim da je pesma Domino najbolja i da sa njom FInska moze skupiti dosta poena od zirija i tv gledalaca. Sa pesmom Monster je pitanje da li bi dobila puno glasova zirija kao sto bi dobila od tv gledalaca . Zadnja pesma Quenns je najlosija, i mislim da sa njom Finska ima rizik da uopste ne udje u finale ( ziri ne bi dao nesto puno poena a ni tv gledaoci).
  Domino Finska u finalu , plasman od 7 do 12 mesta (ziri daje vise poena od publike ali je mala razlika izmedju zirija i tv gledalaca , tj plafon 10 peoan razlike zirija i tv gledaoca.
  Monster Finska u finalu, plasman od 10 do 14 mesta (tv gledaoci daju vise ponea pesmi od zirija i razlika je mozda izmedju 40 tak poena izmedju zirija i publike za ovu pesmu)
  Queens Finska u finalu jedva (10 mesto u polufinalu) ili cak ostaju u polufinalu kao 11 ti. Ako udju u finale sa ovom pesmom plasman od 16 do 20 mesta (zriji je stavlja na dno u TOP 5 otpozadi , kod publike medju TOP 15).

 • Moje mišljenje je da bi Finska sa svakom od ovih pesama ušla u finale. Sa pesmom “Queens” bi bili 20-26. mesta, sa pesmom “Domino” od 19. do 10. mesta, a sa pesmom “Monsters” bi definitivno ušla u TOP10, a imala bi dosta solidne šanse i da pobedi u Lisabonu. Srećno Fincima!

 • Slažem se da ni Finska sa pesmom Monsters ostvarila veliki uspeh,ali i pesma Queens je za finale. Svakako,mislim da bi jedino sa ove dve pesme mogli da prođu u finale,sa pesmom Monsters bi bili sigurno u top 10,a sa pesmom Queens bi,po mom mišljenju,Finci prošli u finale.