Evrovizija 2018

Jermenija 2018: Iščekujući predstavnika

Jermenija je jedna od onih zemalja koje Evroviziju doživljavaju vrlo ozbiljno, pa ne čudi što često postižu vrlo zapažene rezultate ne samo na Evrosongu već i na Dečjoj Evroviziji.

Ova država debitovala je sada već davne 2006. godine, i od tada pa sve do danas propustila je finale samo jednom (2011). Do sada najviši dostignuti plasman bilo je 4. mesto, što joj je pošlo za rukom dva puta – sa legendarnom kompozicijom Qele qele u Beogradu 2008, kao i sa Not alone u izvođenju sada već vrlo poznatog izvođača Arama MP3. Poslenji zapaženiji uspeh zabeležili su 2017. godine, kada je popularna Iveta sa LoveWave dosegla 7. poziciju; prošle godine su sa egzotičnom kompozicijom Fly with me u izvođenju Arcvik završili tek na 18. mestu.

Što se metoda selekcije tiče, Jermenija je dosta šarena – bilo je tu i nacionalnih izbora, i internih selekcija, pa biranja samo izvođača ili kompozicije, a nekad i jednog i drugog. Bilo kako bilo, od 2017. godine kreiran je novi šou pod nazivom Depi Evratesil – Na Evroviziju, koji je i ove godine primenjen.

Ipak, za razliku od prošle, ovogodišnji format bio je dosta drugačiji. Odustalo se od višenedeljnih eliminacionih emisija, neafirmisanih pevača i onog najvažnijeg – od takmičenja izvođača! Dakle, rijaliti format od prošle sezone sada je „sazreo” u konvencionalno takmičenje sa dva polufinala, a na konkurs su se mogli prijaviti pevači sa originalnim, gotovim pesmama.

Jermeni se drže one „nikad ne možeš biti previše pripremljen”, pa su kompozicije i izvođači bili poznati već krajem decembra. Od prijavljenih stotinak učesnika, muzički stručnjaci izabrali su 20 najkompetentnijih, i podelili ih da nastupaju u dva polufinala koja su se održala 19. i 22. februara. Iz svakog polufinala glasovima publike i međunarodnog žirija plasiralo se po pet najboljih, pa je sad u finalu 10 kompozicija, kojim ćemo se sada pozabaviti nešto detaljnije.

Do finala stigli su:

  • Gevorg Harutjunjan | Stand up
  • Lusin Mardanjan | If you don’t walk me home
  • Mger Armenija | Forever
  • grupa „Nemra” | I’m a liar
  • Robert Kolojan | Get away with us
  • „Kamil Show” | Puerto Rico
  • Amalija Margarjan | Waiting for the Sun
  • Sevak Hanagjan | Qami
  • Marijam | Fade
  • Asmik Širojan | You & I

Kako i gde da pratim?

Finalno veče Depi Evratesila održava se večeras od 19 sati, i moguće ga je pratiti onlajn, putem sledećih linkova:

Odluku o najboljoj pesmi i najadekvatnijem predstavniku doneće međunarodni stručni žiri i publika.

Iz mog ugla (Strahinja Malić Katanić)

Budući da je Fly with me bila moj apsolutni favorit na Evroviziji 2017. godine, ja verujem u ovaj festival i očekujem da će dodati neku svežu, egzotičnu i nadasve nešto drugačiju puzlu u frejm ovogodišnjeg Evrosonga. U ovoj epizodi baviću se analizom predstavnika koji važe kao favoriti publike.

Asmik Širojan | You & I

Zanimljivo. Ovo je baš tip pesama koji ne želim da čujem na festivalu poput ovog. Potpuno je američki i plastično urađena ova kompozicija, a moram reći i prilično neautentično – verujem da je napisana pa samo „random” zapala pevaču čiji tim je bio voljan da je plati najviše. Ne volim ova kopiranja zapadnih dens zvezda, a na Evroviziji ga ima i više nego dovoljno. Vizuelna prezentacija je prilično neubedljiva, kao i vokalna. Sorry.

Sevak Hanagjan | Qami

Ako se jermenska publika zaista dvoumi između Qami i You and I, mislim da treba da se zapita. Osim što je jermenski prelep, zaista volim kada mogu da pretpostavim iz koje zemlje kompozicija dolazi, bez prethodnog znanja o tome. Pesma ima priču, adektvatno je razrađena i dovoljno zahtevna za demonstriranje vokalnih sposobnosti. Doduše, ne deluje mi kao pobednički materijal u Lisabonu, ali kao finalista svakako.

Mger Armenija | Forever

Sa ovim samoproklamovanim pobednicima pre kraja šoua volim biti posebno oštar – no moram priznati da ovo nije loše. Melodično i aranžmanski kompletno skrojeno. Ne dopada mi se što je malo previše repetitivno i mislim da to „usporava” pesmu dovoljno da joj evrovizijski fanovi to zamere. Volim dramu na sceni za vreme performansa i ovde je ima na sve strane, no u slučaju pobede zaista bi morao nastup da se promeni kardinalno jer, iako je tema lepa i donekle odgovara pesmi, nisam siguran da želim da gledam razvijajući fetus tri minuta na ogromnim LED ekranima ikad više. Sreća pa ih neće biti u Lisabonu u slučaju da Mger Armenija pobedi.

„Kamil Show” | Puerto Rico

Hvala Jermenijo, ovo mi je zaista trebalo u životu u ovim sivim vremenima!

Dakle, samo ću da nabrajam: voće na LED keranima koje skakuće, DJ pult koji izgleda kao ružičasti šporet, „dreg kvin” potpuno bezukusnog stila, bukvalno svaka moguća boja primećena je na nastupu, igračice sa prenaglašenim pozadinama, fantastični bek vokali koji u stvari iznose celu pesmu, jako zarazan bit letnjeg ritma, „random” gimnastičke trake i špaga na kraju kao šlag na tortu.

Ovo je toliki treš i ludilo koje se obožava! Neodstaju mi ovakvi nastupi koji su davali Evroviziji taj veliki what the fuck momenat prošle decenije, poput Verke Serdjučke, Dastina Ćurke, Silvije Najt i sličnih. Ja bih ovom prilikom pohvalio veliku hrabrost izvođača u dva slučaja – prvo, zbog nastupa u ovakvom izdanju u državi gde je homofobija na vrlo visokom stepenu, a drugo – zbog naziva pesme i izvođenja na španskom, koji nemaju ama baš nikakve veze ni sa Jermenijom ni sa Depi Evratesilom. „Gilti pležr materijal deluks”.

Zaključak

Iz ove perspektive nekako bi mi bilo čudno da pričamo o bilo čemu osim da Qami bude predstavnik Jermenije ove godine. Osim što ima najozbiljniji pristup i mogućnost dopadljivosti najviše ciljnih grupa, producentski ta kompozicija je najbolje urađena, a činjenica da je jedina na jermenskom jeziku samo joj ide u prilog. I verujem da sa njom imaju najbolje šanse za uspeh.

Čuti (i videti) Puerto Rico u Lisabonu bi stvarno bilo urnebesno, no ma koliko se potajno nadam tome, verujem da su šanse prilično sitne, a potencijal ne baš proporcionalno čaroban u odnosu na moje personalno oduševljenje sa pomenutim tipom prezentacija.

Oznake