Evrovizija 2018

Nemačka 2018: Iščekujući predstavnika

Nemački nacionalni izbor Unser Lied für Lissabon se privodi kraju. Šest odabranih takmičara će se boriti za titulu predstavnika članice „Velike petorke”, a odluku donose publika, stočlani evropski panel i međunarodni stručni žiri.

Kako je izgledao proces?

Nemački javni servis je još krajem oktobra prošle godine otkrio planove za odabir pesme i izvođača za Lisabon.

Za potrebe odabira nemačkog kandidata za Lisabon je, pored kampa za izbor izvođača, organizovan i kamp kompozitora i tekstopisaca. Oko 15 kompozitora su u roku od tri dana razvijali ideje i producirali su pesme koje mogu biti uparene s nekim od izabranih finalista. Četiri izdavačke kuće su bile uključene u proces i konačnu odluku. O odabiru pesme su se usaglasili umetnici, menadžment, izdavač i kompozitor. Međutim, neki umetnici su mogli da se predstave s pesmom koju su već podneli.

Od ukupno dvadesetak takmičara koji su ušli u uži izbor, samo šest je dobilo šansu i kartu za učešće na nemačkom nacionalnom izboru ove godine. „Srećnu šestorku” čine:

  1. Sejvijer Darsi | Jonah
  2. Ajvi Kvajanu | House on fire
  3. Rajk | You and I
  4. Mihael Šulte | You let me walk alone
  5. Natja Todua | My own way
  6. grupa „voXXclub” | I mog Di so

Njih šestoro izabrano je među dvadesetak učesnika koji su u ogromnom procesu selekcije stigli do tzv. „bootcampa”, tj. trening-kampa u Kelnu, gde su radili s vokalnim trenerima, koreografima, muzičarima i muzičkim producentima.

Ponavljamo – pobednik će biti izabran putem telefonskog glasanja publike, evropskog panela i glasanja stručnog međunarodnog žirija. Evropski panel sačinjen je od 100 ljudi koji su za tu poziciju konkurisali preko društvenih mreža. Ukupno, prijavilo se oko 10.000 ljudi.

Međunarodni žiri će obuhvatati 19 članova koji su ranije sedeli u nacionalnim žirijima svojih zemalja i koji su demonstrirali svoju muzičku ekspertizu prilikom glasanja u finalu Evrovizije. Pored ostalih, neka poznata imena evrovizijskoj javnosti su Margaret Berger – predstavnica Norveške 2013, Rut Lorenzo – predstavnica Španije 2014. i Tinkara Kovač – predstavnica Slovenije 2014. godine.

Kako da pratim?

Veliko finale će biti održano 22. februara u Berlinu s početkom od 20.15 uz prenos na kanalu Das Erste. Prenos uživo možete pratiti ovde: Das Erste >>

Voditelji takmičenja biće Linda Zervakis i Elton.

Iz mog ugla (Marko Vujinović)

Moram priznati da se Nemci poslednjih godina iz petnih žila trude da pronađu najbolje. Rekao bih da su ove godine dosegli vrhunac te portage. Zaista, ako im stočlani žiri i evropski panel ne pomogne u potrazi za pesmom koja je minimum zaslužila TOP 10, onda zaista ne vidim adekvatan način odabira za njih.

Generalno, što se tiče ovogodišnjeg izbora pesama, moram pohvaliti pre svega same izvođače. Svaki je poseban na svoj način i svako ima nešto „magično” u glasu. Pesme jesu mogle biti bolje i zanimljivije, ali im se ne može osporiti produkcijski kvalitet. Od sveg srca želim Nemcima da dobro prođu u Lisabonu, jer ovoliki trud mora biti zapažen.

Ovo su moja dva favorita, koja se samo po nekim „dodatnim elementima” istakli u odnosu na ostale:

Mihael Šulte | You let me walk alone

Jedina kompozicija koja bi imala šanse za neki zavidan plasman. Prošarana je daškom američkog popa, poput hitova Džona Ledženda i Toma Odela. Mogu se naslutiti i inspiracije iz pesama Eda Širana. Opuštajuće, lepršavo, dirljivo, ali opet ima umetničku težinu i zna da privuče pažnju. Dodatni plus bih dodao tekstu, zaista poetično i emotivno. Očekujem sveden, ali grandiozan nastup.

Ajvi Kvajanu | House on fire

Kad god čujem crnački vokal, zaljubim se istog trena. Ne znam, magija i snaga koju ova devojka poseduje u glasu je neverovatna. Pesma nije bog zna šta, ali taj ekstra element koji bih istakao jesu tekst i vokal. Ovde je reč o pop pesmuljku umerenog ritma, ali Ajvin vokal ju je podigao na malo viši nivo. Verujem da će dobro proći ako nastup podigne celu ovu pesmu na nivo iznad.

Oznake

2 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Ivy slusam godinama , od kako je pobijedila na voice/u , ali nikako da dobije pjesmu koja ce pokazati njen raskosni talenat. Sam pocetak podsjeca na hanging tree.
    Michael ima odličnu pjesmu sa dobrin tekstom. Slazem se sa vasim favoritima.

  • Nadam se da će Nemci ceniti svoje i da će izbrati pesmu na svoj maternji jezik.