Balkan, Balkan! Evrovizija 2018

Grčka: Otkazan nacionalni izbor, Jana Terzi u Lisabon

Neslavan ishod. Umesto nacionalnog izbora na kojem je trebalo da tri izvođača vode bitku za odlazak u Lisabon, nacionalna televizija otkazala je takmičenje te u glavni grad Portugalije poslala Janu Terzi koja će s pesmom Oneiro mou (Moj san) braniti boje Grčke.

Grčka nacionalna televizija je na ovaj korak bila primorana, budući da dve od tri izdavačke kuće koje su nominovale pesme i pevače nisu položile depozit od 20.000 evra. Čak i nakon produženog roka, kompanije „Spicy” i „Spider Records” nisu uplatile traženu sumu, što je automatski diskvalifikovalo njihove nominacije: pevačicu Areti Ketime i grupu „Chorostalites”.

Jedina koja je na vreme položila novčani garant bio je „Panik Records” pa je njihova pulenka Jana Terzi tako sticajem okolnosti dobila ulaznicu za 63. Pesmu Evrovizije.

Ona će se u Portugaliji predstaviti pesmom Oneiro mou čiji su autori Mihalis Papatanasiju, Dimitris Stamatiju, Aris Kalimeris i sama pevačica.

Gotovo čitavu sezonu Grčku su pratili problemi. Nacionalna televizija ERT pozvala je najmerodavnije izdavačke kuće da podnesu svoje predloge za evrovizijskog predstavnika, dobivši svega 20 prijava od 14 produkcijskih kuća. Od tih 20, tim muzičkih stručnjaka sveo je izbor na ukupno pet pesama, a onda su eliminisane još dve, tako da ih je ostalo ukupno tri, te se činilo da će nacionalno finale više podsećati na neku varijaciju interne selekcije.

Mali broj prijava definitivno nije posledica slabe zainteresovanosti, već nešto drugačijih kriterijuma koje postavila nacionalna televizija. Npr. uslov za prijavu bio je da tekst kompozicije bude kompletno na grčkom, kao i da aranžman mora imati grčki etno-zvuk.

Jana Terzi je postala poznata 2005. godine, kada je izdala mini-album sa svoje tri pesme. Narednih godina imala je nekoliko zapaženih singlova, ali je 2008. godine odlučila da se preseli u SAD i tamo potraži veću afirmaciju.

Ipak, nakon 10 godina boravka preko okeana, vratila se u rodnu zemlju gde nastoji da povrati popularnost.

Nema sumnje da će joj Evrovizija u tome pomoći.

Redakcija sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs čestita Grcima na izboru i želi sreću na takmičenju u Lisabonu

Kako ocenjujete pesmu?
 • Kataklizma
 • Bez veze
 • Samo OK
 • Simpa
 • Strava
Sending
User Review
4.27 (52 votes)
Oznake

11 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Konacno Grcka u svom maniru i elementu. Posle niza godina neprepoznavanja. Dobrodosli nazad. Za sada jedan od mojih favorita za pobedu

 • Mlaka je ove godine konkurencija vidiš i sam kao i prošle godine ,mada dugo godina unazad iz godine u godinu imam utisak da je konkurencija sve lošija i lošija ne znam da li se slažeš sa mojim mišljenjem 🙂 ?
  Jedino što mi se ove godine dopada što ove godine skoro svi makar za sada na svom jeziku pevaju, i posle rekao bih dosta godina imamo pesme za koje se napokon vidi iz koje zemlje dolazi, a ne da sve deluju kao da su iz UK 😀
  Nešto sam čuo da kao Italiju hejtuju,mada meni Italija uvek ok i ono kada su bili nekoliko puta na dnu tabele u finalu meni su bili odlični i nekako drugačiji ,taj jezik kao i španski su lepi i imaju neku čar pa svaku pesmu učine jako dobrom 🙂
  Eto izdvojio bih Italiju,Dansku,Francusku i recimo simpatične Špance koji imaju pesmu da ne pričam kakvu,ali opet među najmlađim su učesnicima su i definitivno poseduju to nešto…
  Švajcarska mi je isto kul,Grčka pohvala što pevaju na svom jeziku i opet neku svoju muziku pa kakva god da je 😀
  Toliko…

 • @Alek

  Hm … iskreno … sve je mlako. Jedina, koja je zaista ( barem meni) odlična, je Italija. Nju bi i privatno slušao. Danska je isto dobra.

  Sve ostale me nisu oborile s nogu. No, biće sigurno još poneki revamping, pa se možda moj utisak i promeni.

  Šta ti veliš ;)?

 • @Evropljanin
  Znam da nije tema ,ali vidim pošto su svi skrenuli već uveliko sa tebe, reci mi kako ti se čine ove pesme za sada izabrane ovih 10 i dopada li ti se neka i imaš li favorite? Imaš li možda i svoj top 10?

 • @All

  Bila je ogromna euforija oko ESCa, od 2003. (probna Beovizija), sve do 2008.!

  Treba bre da sačekamo Olju i Anju, na parkingu, ispred RTSa i dobro izubijamo ;). Da ih naučimo pameti. I onda Ana Nikolić, čipla gola iza zidina, na ESC! … ili možda ipak Nata … hm … možda Emina?

 • @Dejan
  Ovo je dobro pravo građana da izaberu predstavnika za Evrovziju ahahaha, e to ako uvedu onda odosmo svi da ne kažem gde haha…
  Ovde su koliko vidim svaka pravo ukinuta, ovde maltene nemamo pravo na život a kamoli pravo na izbor za evrovziju koga to zanima 😀
  Ljude je ovde evrovzija počela da zanima kada smo pobedili ,ta euforija trajala je od 2007. do 2008. godine i onda su svi i zaboravili da evrovzija zapravo i postoji 😀

 • @ Evropljanin
  Naravno.
  Pri tom tema nije ni bila prednosti i mane različitih načina izbora. Nego pozivanje na neko oduzimanje prava.

  Kog prava? Ili barem ja nisam čuo da je pravno uređeno ili ustavom zagaranovano pravo svakog građanina na slobodno biranje predstavnika za Pesmu evrovizije 😉

  Ne kažem da ne bi trebalo da bude, ali dok ne postoji ne možemo ni da se žalimo da nam je oduzeto.
  Evo ideje za pokretanje neke inicijative. Da se i mi ESC fanovi izborimo za svoje mesto u demokratiji. Treba nam neki ESC Harvey Milk. 🙂

 • @Beobožavatelj

  Publika je svoje vreme izabrala Ćikilikvatre (2008.). Nijedan način izbora nije zlatan.

  S obzirom na to, da predstavnik zapravo i predstavlja televizijsku stanicu, je sasvim legitimno, da oni interno izaberu prestavnika. Mada je festival veća reklama i promocija za ESC.

 • Iskreno se nadam da će oni koji podržavaju interni izbor i pravo da nacionalna televizija bira predstavnika umesto građana da snosu sve troškove za Evroviziju.

 • O kakvom pravu naroda u vezi sa ESC pričaš? Jedino pravo koje oduvek važi je da svaka televizija ima pravo da odabere svog predstavnika na koji god način želi.

 • ERT traži novac od Grka koji žele da prestavljaju svoju državi ? Koliko je RTS tražio od ovih naših prestavnika da se nađu na listu učesnika. Ne želim da čujem pesmu jer ovo je nedemokratski način i pravo grčkog naroda je oduzeto.