Pogledi

Beovizija 2018 | Saška Janks iz mog ugla

Saška Janković alias Saška Janks defintivno nije nepoznato ime evrovizijskoj sceni, budući da je u svojstvu pratećeg vokala tri puta stajala na najvećij evropskoj bini. Na ovogodišnjoj Beoviziji nastupa sa numerom Pesma za tebe.

Aleksandra Saška Janković rođena je u Smederevu. Od malih nogu učestvuje i osvaja nagrade po mnogim dečjim festivalima širom zemlje. Od šesnaeste godine nastupa i na festivalima za odrasle, i van granica Srbije, ne samo kao izvođač nego i kao autor.

Pevala je himnu Srbije na otvaranju i zatvaranju Evropske olimpijade mladih (2007) i na Univerzijadi (2009) koje su se održale u Beogradskoj areni. Himnu Srbije izvodila je i na mnogim dočecima posle uspeha naših genijalnih sportista organizovanim ispred Skupštine grada.

Cilj rubrike je da se „opipa puls” javnosti, te proceni koja bi od ponuđenih pesama trebalo da predstavlja Srbiju u Lisabonu. Dakle, u poređenju sa standardnom evrovizijskom rubrikom „Iz mog ugla”, u ovoj ne tražimo favorita sajta i ESC Serbia zajednice.

Na festivalu „PANmjuzik” 2008. osvaja nagradu za najboljeg debitanta, a 2009. godine bila je finalista Beovizije sa pesmom Nauči me. Godine 2013. osvaja treće mesto na Beosongu s pesmom Duga u tvojim očima, a na festivalu „Stari grad” (Novi Pazar, 2014) osvaja 1. mesto i nagradu za najbolji tekst.

Kao prateći vokal i plesač nastupila je čak tri puta za Srbiju na Evroviziji, i to 2010. u Oslu, 2011. u Diseldorfu i 2015. u Beču.

Sa jednim od najpoznatijih gitarista Austrije Harijem Stojkom nastupila je kao gost u maju 2017. godine na čuvenom otvaranju „Bečkih nedelja kulture” u prestonici Austrije, čiji je domaćin bila Končita Vurst, pobednik Evrovizije 2014. godine, a potom s njim nastupila i u oktobru na njegovoj turneji koja je imala finale u čuvenom bečkom „Konzerthausu”.

Godinama piše muziku i tekstove kako za sebe, tako i za mnoga druga imena. Ima preko petnaest godina iskustva u studiju, i mnoštvo svojih singlova.

Saška Janks | Pesma za tebe
muzika: Saška Janković, Marko Nikolić
tekst: Saška Janković
aranžman: Saška Janković, Marko Nikolić

Iz mog ugla

Četvoro članova naše redakcije analizira svaku od 17 takmičarskih pesama, uzimajući u obzir sledeće kriterijume: originalnost melodije i aranžmana, tekst pesme, vokalno izvođenje, mogućnosti scenske prezentacije i performansa i sveukupni evrovizijski potencijal.

Svaki kriterijum ocenjuje se po modifikovanom evrovizijskom modelu: dodelom ocena/bodova 2-4-6-8-10. Tako jedna pesma može da dobije maksimalno 50 bodova od jednog člana redakcije, tj. ukupno 200.

Milica Stanisavljević

E, ovo ja zovem lepo i nenametljivo uklapanje tradicionalnih elemenata sa kvalitetnim, urbanim vokalom. Dobro, malo mi je previše tog Aleksandra Kovač vajba kroz celu pesmu, ali je vrlo himnična i kulturna, što je, u ovoj konkurenciji, više nego dovoljno da se Saška istakne i zasluži svako poštovanje.

S druge strane, uprkos relativno originalnoj ideji melodije, ne mogu da se otmem utisku da je i ovo jedna relativno mlaka numera koja ne može baš da isprovocira ne znam kakvu reakciju. Dopadljivo, odmereno, i to je to.

Strahinja Malić Katanić

Jedna klavirska pop balada. Dopada mi se Saškina vizuelna promena za potrebe Evrosonga i izvedena je vrlo adekvatno, no za pesmu se ne može reći isto. Da se razumemo odmah, aranžman je prilično dobar za ovakvu pesmu, a vokalna interpretacija na ovom audio-snimku zaista zvuči besprekorno. Ali, ovo je malo ravno za evrovizijsku scenu, da ne kažem dosadno. Ta zamislite da slušate ovo na nekom drugom jeziku nakon neke živahnije i energičnije prezentacije – jako teško bi vam držalo pažnju. Nadasve nemelodično i pomalo veštački mi zvuči sve ovo, sa nultim potencijalom za scenski performans.

Saška jeste „evrovizijski potencijal”, ali u nekom drugom žanru. Nakon Nauči me iz 2009. godine, sve druge takmičarski pesme su joj promašaj.

Svetlana Jukić

Možda i najbolja ovogodišnja balada. I ovde je u pitanju odličan vokal. Super su mi ove frule i violina, ali mi se ne uklapaju u čitavu priču pesme. I ovo bih prihvatila kao predstavničku pesmu, ali opet imamo problem. Meni se ova pesma čini nedovršenom. Kao da joj nedostaje čitav minut i muzike, a i teksta. Imam utisak kao da su je autori sklepali u poslednji čas. Ima potencijala, ali definitivno deluje nedovršeno. Ovakva kakva je ne bi izazvala neke burne reakcije ljudi koji prate Evroviziju.

Marko Vujinović

Ova pesma je jedna od mojih velikih favorita. Saška ima čaroban glas, pravi i potpuni predstavnik naše pop scene. Pesma za tebe je bajkovita, prošarana i američkim gospel-popom i tradicionalnim srpskim folk motivima.

Smenjivanje frule i pijanina je dobro zamišljeno, ali možda malo nespretno odrađeno. Refreni su dirljivi, prelepi, moćni. Kulminacija nije mogla biti bolja – smenjivanje velikog hora i Saškinog fantastičnog soprana.

Ukoliko gledamo autentičnost, ovo je jedna od najautentičnijih pesama ovogodišnje Beovizije, a opet je i moderna. Ima taj „dašak” izvođača poput Džona Ledženda i Maraje Keri. A ukoliko posmatramo mogućnosti scenske prezentacije, opet su velike. Hor, orkestar, zanimljivi kostimi i LED ekrani… Mada, mislim da bi ova numera bolje izgledala kada bi je Saška izvela potpuno sama na sceni. Jedva čekam da je čujem uživo.

Žiri i kriterijumi Milica Stanisavljević Strahinja Malić Katanić Svetlana Jukić Marko Vujinović Ukupno
Originalnost melodije 6 2 6 10
Tekst kompozicije 8 4 6 8
Vokalno izvođenje 10 10 10 10
Mogućnost performansa 6 2 2 10
Evrovizijski potencijal 6 2 4 10
Zbir poena 36/50 20/50 28/50 48/50 132/200
OCENITE PESMU
 • Loše
 • Neupečatljivo
 • Solidno, ali ne za Evroviziju
 • Vrlo dobro
 • Originalno
3.3

Zaključak

Pesma Pesma za tebe prikupila je od redakcije 132 od ukupno 200 poena, odnosno 66% bodova.
Pretvoreno proporcionalnim sistemom u ocene od 1 do 5, prosečna ocena ove kompozicije je 3,30.
A sada vi – recite nam šta mislite o pesmi i označite je zvezdicama shodno naznačenim opisnim ocenama ↓↓↓

Sending
User Review
3.8 (99 votes)
Oznake

10 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • nedaj boze da ovu Sasku Smarac posaljete na eurosngu, samo zato sto je pjesma shancy fancy amerikanizarana balada !

 • Ovu pesmu Saska treba da otpeva na amreckiom engleskom i to sa juznjackim akcentom.
  Scena… u daljini parobrod koji plovi Misisipijem, na kome se viori americka zastava … Saska i drustvance (back vokali) oko logorske vatre …
  Valja razmisljati prakticno… ovom pesmom i ovakvim nastupom, mozda, pre udjemo u Evropsku uniju.
  A sigurna sam, da bi smo se pre ”oprali” nakon ovakve pesme i ovakvog nastupa, nego posle Kurticevih saban trilera.

 • Definitivno je pokazala da je vrhunski interpretator….i to je sve. Pesma je ok,ali je malkice monotona,nema “vrhunac” koji Evrovizijska pesma MORA da ima. Ipak je u mojih top 3,ali na trecem mestu

 • Odlicno,Glas fantazija,Aranzman Stringovi Irski fazon.Mega ,moj favorit

 • Sve je maltene uradila sa glasom: i visine, i flah, i jačine, po svemu tome se ističe, pa joj zbog toga i treba odati priznanje. Ističe se i instrumentalna pratnja, spokojno i elegantno zvuči. Ne “padam” baš na ovo “… i još te sanjam i mislim na tebe…” i slične umetnute “umotvorine”. Po ko zna koji put, stihovi značajno umanje vrednost pesmi.

 • Jako teško proceniti, kako bi mogla proći na ESCu. Imali smo slične pesme, kao na primer HU 2007. (Magdi Ruža), koja je bila solidno plasirana. Zavisi od ostalih pesama … jako je bitno, šta ide pre i posle.

  Pesma je korektna, ali mi je više albumski track, nego festivalska numera.

 • Predivna pesma i fina Saška, vokalno besprekorna i emotivna. Instrumenti odlični, kulminacija taman kako treba.
  Mene je deonica od 1,27 a posebno od 1,41 jako posetila na soundtrack iz Brokeback Mountain.
  Kupljen sam.

  Ipak, mislim da joj je evrovizijski potencijal na nivou Martine iz Češke prošle godine.

 • Najbolji vokal Beovizije definitivno. Slozio bih se sa svim sto je @Alek napisao. ☺️

 • Ova pesma je definitivno jedan od favorita za pobedu!
  Fantastična interpretacija,fantastična muzika,celokupan aranžman,tekst u poređenju sa drugima u ovoj konkurenciji zaista pristojan čak možda i najbolji.
  Jedina zamerka kod ove pesme je što ako gledamo šta prolazi na evrovziji ova pesma nema nešto jak i zarazan i nesvakidašnji refren i ne može čini mi se nikako ova pesma na prvo slušanje proći a takođe mislim da i dijaspora baš i ne bi u nekom velikom broju podržala ovu pesmu nebitno na kom jeziku budemo pevali a biće siguran sam na srpskom ukoliko trijumfuje na beovziji,nešto fali toj pesmi jači refren i strofe možda i ta sama kulminacija ali muzika je predivna,ali pesma kao pesma kao celina nije baš savršena niti pamtljiva previše pogotovo ne na prvu i zato iako mi se pesma dopada mislim da je ne treba poslati u Lisabon jer je već vidim kako vokalno zaista razbija ali vidim je kako ulazi u finale i tamo završava možda nažalost na samom dnu tabele uprkos tome što je sve to onako lepo ,ta kombinacija malo našeg sa tim američkim lepo je to generalno upakovano zaista..