Pogledi

Beovizija 2018 | Igor Lazarević iz mog ugla

Igor Lazarević se na ovogodišnjoj Beoviziji takmiči s pesmom Beži od mene čiji je jedan od autora.

Igor je završio nižu muzičku školu i prvu godinu srednje muzičke škole, odsek gitara, u Smederevu. Nakon toga dobija stipendiju i školovanje nastavlja u srednjoj školi Artimedia u Beogradu, muzički smer, gde stiče znanja o komponovanju, dizajnu zvuka i muzičkoj produkciji. Planira da upiše Fakultet dramskih umetnosti, smer dizajn zvuka.

Cilj rubrike je da se „opipa puls” javnosti, te proceni koja bi od ponuđenih pesama trebalo da predstavlja Srbiju u Lisabonu. Dakle, u poređenju sa standardnom evrovizijskom rubrikom „Iz mog ugla”, u ovoj ne tražimo favorita sajta i ESC Serbia zajednice.

Igor igra u mjuziklu „Tesla i bitka na magnetnom polju”, koji se, i danas, sa velikim uspehom prikazuje na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Sa šesnaest godina je počeo da se bavi muzičkom produkcijom, dizajnom zvuka, kao i pisanjem muzike i tekstova. Pesmom ume da razgali dušu, ali i da rasplače. Često u društvu zasvira i zapeva, što nekad ume da traje do duboko u noć. Igor ima talenat da muziku savršeno čuje i da je isto tako prenosi, kako čarobnim glasom, tako i svirajući gitaru.

Igor Lazarević | Beži od mene
muzika: Igor Lazarević
tekst: Igor Lazarević
aranžman: Marko Kon, Ivan Mirković – Bambi

Iz mog ugla

Četvoro članova naše redakcije analizira svaku od 17 takmičarskih pesama, uzimajući u obzir sledeće kriterijume: originalnost melodije i aranžmana, tekst pesme, vokalno izvođenje, mogućnosti scenske prezentacije i performansa i sveukupni evrovizijski potencijal.

Svaki kriterijum ocenjuje se po modifikovanom evrovizijskom modelu: dodelom ocena/bodova 2-4-6-8-10. Tako jedna pesma može da dobije maksimalno 50 bodova od jednog člana redakcije, tj. ukupno 200.

Milica Stanisavljević

Igor je beskrajno simpatičan dečačić koji je ovu pesmu izneo u skladu sa svojim godinama, emotivno, slatko i šarmantno, i nećemo se obrukati ako ga ugledamo u Lisabonu, mada ne verujem ni da bismo se istakli. Iako mi na momente smeta boja njegovog glasa, pesmu koju izvodi definitivno bih uvrstila među kvalitetnije koje sam ovde čula. Ono što mi je posebno zanimljivo je to da on, na početku svoje muzičke karijere, ima ozbiljniji pristup, bolju pesmu i sadržajniji tekst od mnogih svojih starijih kolega.

Strahinja Malić Katanić

Ukalupljeni srpski pop. Znam bar 20 sličnih pesama koje datiraju još od mog detinjstva i pitam se postoji li neka algoritmička formula po kojoj ih neka mašina automatski piše, pošto ma ko da ih izvodi, sve zvuče neverovatno slično (i dosadno). Mislim da je čak i kod nas ovakav tim pesama prevaziđen.

Izvođač je, nažalost, vrlo neharizmatičan i ima pomalo nepotpuno mutirani glas, stoga moram doći do zaključka da je ovo najneupečatljiviji kandidat ove godine. Instrumentali poput ovog bili su demonstrirani na Beovizijama iz 2003-2004. godine, a ako je ovaj zvuk gitare tu da nas zavara da je u pitanju pop-rok kompozicija, onda radi svoj posao gore nego turistički hotel u Severnoj Koreji.

Svetlana Jukić

Ne sumnjam da ova pesma ima potencijala da postane radijski hit. Ovo je neki trenutni pop-rok miks kojem su okrenuti naši pop pevači, pogotovo kada su balade u pitanju. I meni je ovo skroz ok, dopada mi se melodija, izvođač ima prijatnu boju glasa, sve je sasvim korektno. Ali, uvek postoji to „ali”. Ovo je više pisano za samu Beoviziju, nego Evroviziju. Kao da nedostaje nečega što bi ovu numeru izdvojilo iz mora sličnih balada o nesrećnoj ljubavi. Mada, spade u bolje iz ovogodišnje ponude i pomirila bih se sa tim da je ovo predstavnička pesma, mada nema evrovizijski potencijal.

Marko Vujinović

Nije loš komad, zapravo. „Pop-rokičasta” numera sa zanimljivim vokalnim deonicama i refrenom koji posle prvog slušanja ostaje u glavi. Ima dramatiku, gitare je odlično dočaravaju, Igor ne pokazuje bog zna kakvu vokalnu umešnost, ali mislim da je tako trebalo i da bude jer je pesma najverovatnije namenski pravljena za njega.

Beži od mene je negde na prelazu između dobre evrovizijske kompozicije i dobre kompozicije sa „Sunčanih skala”. Prelazi među refrenima su prihvatljivi, ali refren ovde igra glavnu ulogu i mislim da je on ovde i najveći plus. Mislim da bi ovako nešto bolje zvučalo na engleskom jeziku i u slučaju pobede bi je trebalo izvesti na engleskom. Ono što me plaši jesu male mogućnosti za scenski nastup, ali daću mu prostora da me iznenadi.

Žiri i kriterijumi Milica Stanisavljević Strahinja Malić Katanić Svetlana Jukić Marko Vujinović Ukupno
Originalnost melodije 6 2 6 6
Tekst kompozicije 8 2 6 6
Vokalno izvođenje 8 2 10 6
Mogućnost performansa 6 2 2 4
Evrovizijski potencijal 6 2 4 6
Zbir poena 34/50 10/50 28/50 28/50 100/200
OCENITE PESMU
 • Loše
 • Neupečatljivo
 • Solidno, ali ne za Evroviziju
 • Vrlo dobro
 • Originalno
2.5

Zaključak

Pesma Beži od mene prikupila je od redakcije 100 od ukupno 200 poena, odnosno 50% bodova.
Pretvoreno proporcionalnim sistemom u ocene od 1 do 5, prosečna ocena ove kompozicije je 2,50.
A sada vi – recite nam šta mislite o pesmi i označite je zvezdicama shodno naznačenim opisnim ocenama ↓↓↓

Sending
User Review
3.41 (73 votes)
Oznake

8 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Strahinja je upravu skroz ne radi se o strogoci nego sto furaju svi isti fazon. A i ovog decka gura mitrovic sa cijom cerkom se zabavlja a mi imamo mnogo talentovanije dece po muzickim skolama od njega toliko. Ove godine beovizija ocaj

 • Nekako ova pesma me podseca na balade Toseta Proeskog (naravno bi njegova verzija bila bolja). Cak mi se i svidja. Ako prodje na ESC bolje da peva na engleskom jer u tom slucaju mislim da bi odlicno prosao.

 • Refren vadi donekle ovu, u strofama previše depresivnu, pesmu i čini da bude među zapaženijim na ovogodišnjoj Beoviziji.
  To ipak ne bi bio slučaj i na Evroviziji jer će tamo biti malo jača konkurencija od ove na Beoviziji.

 • Da, definitvno treba pohvaliti činjenicu da je izvođač ujedno i autor ove pesme ( pravi pevač i muzičar bi trebalo primarno sam da piše i komponuje svoje numere ako pretenduje da bude, makar, poštovan u svom radu ).
  Ova komopzicija se zaista potrudila da iskoristi gitare i mora se priznati da zvuči “agresivno”, i ne samo u melodiji, već i u refrenu, ali opet sve ovo deluje i juvenilno ( naravno, sasvim neiznenađujuće ). Zaboravlja se, ne traži da se sluša iznova i onda gubi na vrednosti.

 • Ništa poesbno. Klinke bi šizile, ali ovo je samo za radio … Maxi, Naxi, 101 itd. … na ESCu bi potonulo.

 • Kao prvo pohvalio bih ovog dečka za to što je SAM uradio svoju pesmu i muziku i tekst sa svega 18 godina,bravo!!!
  Što se tiče same pesme,ona nije ništa fenomenalno,ali je onako da kažemo fina,pristojno solidna boja glasa, lepa muzika,zaista ako uzmemo u obzir da je sam uradio sve ovo onda je ovo izuzetna pesma.
  Ponovo ne znam šta je sa ljudima iz redakcije jer evo vidim da i čitaoci ovu pesmu čak obožavaju i ovo je još jedna pesma gde su mišljenje redakcije i nas potpuno različita.
  Ne bih imao ništa protiv da nas ovaj dečko predstavlja,ukoliko se desi da on ode moja puna podrška!
  Ocena nije petica jer sam morao biti malo makar objektivan ali od ovih ponuđenih 17 pesama ,ova je zaista jedna od boljih.

 • Meni je ova pesma skroz okej za slusanje, njegova boja mi je prijatna,ima emociju. Jedina pesma koja ima tekst i neku osmislenu celinu, ova i Saskina. Jedino sto me brine je njegovo vokalno izvodjenje i prostor za scenski nastup, ali mozda bi se moglo poraditi na tome.