Pogledi

Beovizija 2018 | Lana i Aldo iz mog ugla

Muzička grupa „Lana i Aldo”, čiji je osnivač Lana Toković, počela je s radom 1983. godine. Izdala je sedam muzičkih projekata za vodeću državnu diskografsku kuću, koji su bili objavljeni na 13 različitih nosača zvuka (LP, VHS, MC, CD). Sastav je zauzimao visoko mesto u muzičkim krugovima, naročito nakon dva solistička koncerta u Domu sindikata i promocije u hotelu „Hajat” koja je i objavljena na VHS izdanju PGP RTS-a 1997. godine.

Cilj rubrike je da se „opipa puls” javnosti, te proceni koja bi od ponuđenih pesama trebalo da predstavlja Srbiju u Lisabonu. Dakle, u poređenju sa standardnom evrovizijskom rubrikom „Iz mog ugla”, u ovoj ne tražimo favorita sajta i ESC Serbia zajednice.

„Lana i Aldo” 2000. godine prestaje s radom, nakon čega se ponovo okuplja u novom sastavu 2013. godine. Od re-osnivanja grupa je angažovana na mnogobrojnim nastupima, koncertima i projektima, što je na kraju krunisano novim muzičkim albumom „Između vremena” 2016. godine.

Članovi grupe su: Lana Toković – vokalni solista, Konstantina Pantelić Tina – klavijature, prateći vokal, Patricia Jašović – timpani, prateći vokal, Nebojša Marić Maroni – gitara, prateći vokal, Dejan Pandurović Padž – truba, prateći vokal, Petar Božović – violina, baletski igrač.

Na ovogodišnjoj Beoviziji nastupaju sa numerom Jača od svih.

Lana i Aldo | Jača od svih
muzika, tekst i aranžman: Lana i Aldo

Iz mog ugla

Četvoro članova naše redakcije analizira svaku od 17 takmičarskih pesama, uzimajući u obzir sledeće kriterijume: originalnost melodije i aranžmana, tekst pesme, vokalno izvođenje, mogućnosti scenske prezentacije i performansa i sveukupni evrovizijski potencijal.

Svaki kriterijum ocenjuje se po modifikovanom evrovizijskom modelu: dodelom ocena/bodova 2-4-6-8-10. Tako jedna pesma može da dobije maksimalno 50 bodova od jednog člana redakcije, tj. ukupno 200.

Milica Stanisavljević

Moja razmišljanja povodom ove pesme mogu se svesti na dve reči. Transfer blama. Pre svega, ne znam više ni sama koja je ovo po redu pesma iste prazne, otužne tematike koja bi trebalo nekog da pomeri, motiviše i osnaži, a radi sve samo ne to. Još jedna pesma za neku bizarnu „lajfkouč” kompilaciju.

No dobro, nije bitan tekst, stranci ionako neće razumeti, bitno je da je dobra produkcija, da to zvuči svetski, i da melodija i aranžman imaju pun potencijal da razvale konkurenciju…  Uh, čekaj. Ništa. Nije bitno. Ajmo dalje.

Strahinja Malić Katanić

Ovu kompoziciju ću klasifikovati kao evrovizijski pop. Od svih kompozicija na Beoviziji, za ovu se najlakše vidi da je pisana isključivo za potrebe Evrosonga. Ima tako prepoznatljiv evrovizijski zvuk, ispraćen tekstom tog stila, po uzoru na uspešne kompozicije ovog festivala mnogih ranijih godina. I sve to pod uslovom da je ovo izbor za Evrosong 1998.

Sve bi bilo krasno, no za današnje standarde ovo je veoma staromodno i prevaziđeno. Čak ni taj prepoznatljivi ESC zvuk više ne garantuje sigurne poene – Evrovizija traži avangardu danas. U svakom slučaju, pesma je vrlo prijatna za slušanje, a aranžman bih posebno pohvalio. Nažalost, ništa drugo ovde nije preterano „vau”.

Svetlana Jukić

Ovo ne bi bilo originalno ni da se pojavilo na Evrosongu početkom devedesetih. Teški kliše. Zabraniti pod hitno ovakve tekstove pesama. Ovo zaista boli. Ubedljivo poslednje mesto u polufinalu. Svaki komentar je suvišan. Muziku da svarim i nekako, ali tekst ne mogu.

Marko Vujinović

Slično kao sa Beti i Rambom – dopada mi se, ali nije za modernu Pesmu Evrovizije. Nisam znao da Lana poseduje ovako jak vokal. Pesma ima tu neku „foru”, dramatična je i prati je orkestar. Nije loše, ali ovakav rok je davno prevaziđen i mislim da je i Lana, kao i većina do sada, zalutala na ovaj festival.

Žiri i kriterijumi Milica Stanisavljević Strahinja Malić Katanić Svetlana Jukić Marko Vujinović Ukupno
Originalnost melodije 2 6 2 6
Tekst kompozicije 2 4 2 6
Vokalno izvođenje 4 6 6 8
Mogućnost performansa 2 4 2 6
Evrovizijski potencijal 2 2 2 2
Zbir poena 12/50 22/50 14/50 28/50 76/200
OCENITE PESMU
  • Loše
  • Neupečatljivo
  • Solidno, ali ne za Evroviziju
  • Vrlo dobro
  • Originalno
1.9

Zaključak

Pesma Jača od svih prikupila je od redakcije 76 od ukupno 200 poena, odnosno 38% bodova.
Pretvoreno proporcionalnim sistemom u ocene od 1 do 5, prosečna ocena ove kompozicije je 1,90.
A sada vi – recite nam šta mislite o pesmi i označite je zvezdicama shodno naznačenim opisnim ocenama ↓↓↓

Sending
User Review
2 (68 votes)
Oznake

7 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Kad bi pevali na Engleskom ,zvucalo bi bolje ,ovako je smesno.Aranzman ,vidi se da su se trudili ali je iz 1985 ,guzva svira 150 instrumenata .tako da nisam mogao 2 puta da je cujem

  • Steta za dobar glas i vokal a ovakva pesma. Tekst nabacan i nikakav, melodija slicno tome. Ideja solidna ali realizacija katastrofalna.

  • Vokal na visini zadatka, zaista je prijatno slušati ovu pesmu ( samo ) zbog raznih varijacija vokala. I može se lepo igrati uz ovakvu melodiju bez problema. Međutim, zašto je pesma tekstualno prazna? Zašto nema nekog stiha nesvakidašnjeg, nečeg slikovitog?

  • Da su ovu pesmu Amanda Lear ili Gace Jones snimile u sedamdesetim, kada je disco bio in, ne bih rekao ništa negativno. No, pošto pišemo 2018. godinu se pitam, da li je ovo neslana šala, podsmevanje, provokacija, poniženje … srpske publike ili Srbije, kao države. Ne mogu da verujem.

  • Ne poznajem ove izvođače, ali prija mi njihov urbani zvuk (i “look”) i ne bih imao ništa protiv da ih gledam na eurovizijskoj pozornici.