Pogledi

Beovizija 2018 | Koktel Balkan iz mog ugla

Katarina Sotirović i Bojan Jeremić čine duo „Koktel Balkan”. Počeli su zajedno još 2000. godine u grupi „Koktel bend” i za to vreme snimili puno lepih pesama: Od sumraka do svitanja, Snežna kraljica, Minđuše, Pet para, a sa pesmom Zločin pobedili su na festivalu Banjaluci 2002. godine.

Tri puta su se takmičili na Beoviziji – 2004. godine s numerom Grmi, seva, godinu dana kasnije sa već pomenutom pesmom Minđuše, koju je uradila Leontina Vukomanović, a onda i 2006. s kompozicijom Vatrena.

Cilj rubrike je da se „opipa puls” javnosti, te proceni koja bi od ponuđenih pesama trebalo da predstavlja Srbiju u Lisabonu. Dakle, u poređenju sa standardnom evrovizijskom rubrikom „Iz mog ugla”, u ovoj ne tražimo favorita sajta i ESC Serbia zajednice.

Od 2005. godine Katarina nastavlja samostalnu karijeru i snima svoj solistički album. Posle toga se posvećuje porodici i deci. Bojan ostaje u grupi kao producent i kompozitor, a snima nekoliko albuma do danas. Saradnjau sa grupom okončao je pre dve godine.

Danas su udružili snage pod nazivom „Koktel Balkan” i ovo je prvo predstavljanje nove-stare grupe široj javnosti.

Na ovogodišnjoj Beoviziji nastupaju s pesmom Zato.

Koktel Balkan | Zato
muzika, tekst i aranžman: Bojan Jeremić

Iz mog ugla

Četvoro članova naše redakcije analizira svaku od 17 takmičarskih pesama, uzimajući u obzir sledeće kriterijume: originalnost melodije i aranžmana, tekst pesme, vokalno izvođenje, mogućnosti scenske prezentacije i performansa i sveukupni evrovizijski potencijal.

Svaki kriterijum ocenjuje se po modifikovanom evrovizijskom modelu: dodelom ocena/bodova 2-4-6-8-10. Tako jedna pesma može da dobije maksimalno 50 bodova od jednog člana redakcije, tj. ukupno 200.

Milica Stanisavljević

Ja iskreno zaista ne znam ni šta da prokomentarišem u vezi sa ovom pesmom. Nataša Bedingfild u pokušaju, tako mi zvuči i muzikica, i ideja, i vokal. Mlako, neubedljivo, dosadno, bre. Opet imamo tekst pun opštih mesta, klišea i izlizanih metafora, i pre nego što ta borbenost iz pesme uspe da me dotakne, već sam mentalno isekla vene – negde na početku drugog minuta. Da je bar muzika upečatljivija, pa da popravi prosek… Da je bilo šta upečatljivo, pa da imam o čemu i da pričam.

Strahinja Malić Katanić

Tipičan srpski pop, da ga tako nazovem. Statično, bezlično, dosadno, monotono, bledo, zaboravljivo, nekreativno. Melodija najneoriginalnija do sad, aranžman kao da je demo-verzija, tekst pomalo „krindži”.  Ovo je u stvari onaj tip pesme koji završi u pet poslednjih na lokalnim festivalima ranih 2000-ih poput „Sunčanih skala” ili „Radijskog festivala”. Ako neko nije bio svestan za šta se prijavljuje, onda je to ovaj izvođač. Grmi, seva je za ovo umetničko delo, da se ne lažemo.

Svetlana Jukić

Meni je ovo stravično dosadno i to je moj jedini komentar. Kao da smo vraćeni petnaestak godina unazad ovom numerom. Teški kliše. Zabraniti ovakve tekstove pesama na Evroviziji do daljeg. Potencijal za bilo kakvu evrovizijsku prezentaciju ne postoji. Mada, ovakvih pesama svake godine ima pa bi se možda i provukli do finala i tamo završili na poslednjem mestu.

Marko Vujinović

Uf… „Radijski festival” 2006. godine. Zašto su pesme ovako staromodne? Drago mi je da se Kaća Sotirović specijalno povodom Beovizije vraća u bend, ali ovo je tako bledo i nezanimljivo. Ovako se ne vraća na Beoviziju. Klasičan pop pesmuljak koji je davnih dana prevaziđen. Ne dô bog da ovo odnese pobedu.

Žiri i kriterijumi Milica Stanisavljević Strahinja Malić Katanić Svetlana Jukić Marko Vujinović Ukupno
Originalnost melodije 2 2 4 2
Tekst kompozicije 2 2 4 8
Vokalno izvođenje 4 2 6 6
Mogućnost performansa 4 2 2 2
Evrovizijski potencijal 2 2 4 2
Zbir poena 14/50 10/50 20/50 20/50 64/200
OCENITE PESMU
 • Loše
 • Neupečatljivo
 • Solidno, ali ne za Evroviziju
 • Vrlo dobro
 • Originalno
1.6

Zaključak

Pesma Zato prikupila je od redakcije 64 od ukupno 200 poena, odnosno 32% bodova.
Pretvoreno proporcionalnim sistemom u ocene od 1 do 5, prosečna ocena ove kompozicije je 1,60.
A sada vi – recite nam šta mislite o pesmi i označite je zvezdicama shodno naznačenim opisnim ocenama ↓↓↓

Sending
User Review
2.51 (75 votes)
Oznake

9 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Meni ovo deluje kao uvodna špica iz neke RTSove tinejdž serije s početka 2000tih., tipa ”Neki novi klinci”

 • Izvuce Koktel Balkan najdeblji kraj, ni kriv ni duzan!!! Pesma je prosek, a u ovoj konkurenciji cak i iznad prosecna! Slazem se da cujem i Anu Stanic u njoj, cujem i Solunu Samay i Anu Rosinelli. Interpretacija je mekana, prijemciva, jeste malo monotono, ali od mnogih dosad najvise priblizeno ideji da predstavlja bilo kog na Eurosongu! I mnogo bolje od ranijih radova te grupe za Beoviziju! U tom smislu bravo, pozitivno iznenadjenje, nenadano skroz od Koktela…

 • Čista promocija jedne muzičke grupe. Pesma je tu za da popuni ispražnjeno mesto na Beoviziji. Svako ima pravo da se prijavi i koristi svaku priliku da se promoviše u javnost.

 • Pesma je okej. Mene lično potseća na pesme, koje je nekada snimala Ana Stanić. No … kao što su već mnogi naveli … pesma nije dovoljno upečatljiva.

  I ovde se moram složiti sa Alekom … zašto Majčik pobra tako dobre ocene redakcije, a ova pesma, koja je okej i pristojna, tako loše? Nije valjda, da vam je žena, koja je tužena za govor mržnje, protiv jevreja i peva “gore, dole, opa cupa daj u pore, hej mama, hej”, draža i bolja? Štrašno.

 • Po mom mišljenju ,ovo je jedina,pored pesme “Svatovi”sa kojom bi smo mogli da prođemo u finale

 • Srce kao oružje, glava i zid, itd…
  Čovek bi pomislio da pored toliko godina rada i iskustva, mogu da dokuče nešto bolje, nešto manje kliše, nešto iole vrednije ( i ovo se odnosi na maltene sve ostale izvođače ).
  Vokal sa umilnom bojom glasa, ali ništa drugo nisu ponudili.

 • Citiraću Strahinju: Ovo je u stvari onaj tip pesme koji završi u pet poslednjih na lokalnim festivalima ranih 2000-ih poput „Sunčanih skala” ili „Radijskog festivala”.

  Šteta što Katarina traći svoj talenat i šarm na ovakve pesme.

  Evrovizijski potencijal – 0.

 • Ova pesma jeste ravna ,generalno je dosadna kako mnogi kažu i staromodna,meni samo nije jasno zašto baš toliko loše ocene za ovo to je meni neshvatljivo i u najmanju ruku sramno da pesma Maje Nikolić i od redakcije i od čitalaca ima tako visoke ocene,na prvom je mestu koliko vidim po prosečnoj oceni i komentarima.
  Ovo je meni zaista nešto što je zabrinjavajuće, njena pesma čak nije ni za…. nee neću dalje da dužim…
  Ako gledamo umetničku vrednost pesma od ove grupe Koktel Balkan je remek delo u odnosu na Majinu pesmu, pa pogledajte aranzman muziku čak i tekst i vokal,sve ali bukvalno sve je prijatnije,normalnije i smislenije kod tog Koktel Balkana ili kako god…

 • Predosadnoo! Dok slusam ovu pesmu mogao bih da radim nesto uzgred i nijedan deo pesme me ne bi zainteresovao ili privukao paznju da poslusam. Sta reci…