Pogledi

Beovizija 2018 | Boris Režak iz mog ugla

Boris Režak nije nepoznato lice, iako je njegova slava i popularnost od sredine 2000-ih prilično utihnula.

Rođen je u Banjaluci i potiče iz muzičke porodice. Svira nekoliko instrumenata. Na početku karijere pojavljivao se na brojnim festivalima, kako u zemlji tako i u inostranstvu, gde je uspešno promovisao sebe i svoj rad. Zbog toga se njegove pesme i dalje rado slušaju na prostorima bivše Jugoslavije. Iza sebe ima veliki broj popularnih kompozicija: Voli me, Tako lako, Ti si moja, Život ide, Samo moja, Anđeo na ramenu, Veruj mi na reč, Ožiljak, Anđeo.

Cilj rubrike je da se „opipa puls” javnosti, te proceni koja bi od ponuđenih pesama trebalo da predstavlja Srbiju u Lisabonu. Dakle, u poređenju sa standardnom evrovizijskom rubrikom „Iz mog ugla”, u ovoj ne tražimo favorita sajta i ESC Serbia zajednice.

Na bosanskom radijskom festivalu 2007. godine sa pesmom Još si tu osvaja četiri nagrade: gran-pri festivala, nagradu stručnog žirija za najbolji aranžman, nagradu „101 znalac”, kao i nagradu Radija S iz Beograda za najbolju kompoziciju.

Svojom najdražom titulom smatra ulogu supruga i oca troje dece. Pozajmio je glas numerama koje izvodi lik Zver iz Diznijevog igranog filma „Lepotica i zver”. Film je sinhronizovan za srpsko govorno područje, a Boris je briljirao u do tada neostvarenoj ulozi.

Takmičio se na Beoviziji 2004. godine s numerom Zauvijek, s kojom je zauzelo 2. mesto i plasirao se na evrovizijski izbor tada Srbije i Crne Gore „Evropesma – Europjesma”. Na ovogodišnjoj Beoviziji predstavlja se s pesmom Vila.

Boris Režak | Vila
muzika: Boris Režak
tekst: Boris Režak, Nikola Raonić
aranžman: Aleksandar Rakić

Iz mog ugla

Četvoro članova naše redakcije analizira svaku od 17 takmičarskih pesama, uzimajući u obzir sledeće kriterijume: originalnost melodije i aranžmana, tekst pesme, vokalno izvođenje, mogućnosti scenske prezentacije i performansa i sveukupni evrovizijski potencijal.

Svaki kriterijum ocenjuje se po modifikovanom evrovizijskom modelu: dodelom ocena/bodova 2-4-6-8-10. Tako jedna pesma može da dobije maksimalno 50 bodova od jednog člana redakcije, tj. ukupno 200.

Milica Stanisavljević

Osudite me, razapnite me, ali meni je ova pesma najveći guilty pleasure na ovogodišnjem izboru i ja apsolutno nemam problem s tim da Boris pobedi, iako sumnjam da ima neke ozbiljnije šanse. Ova vrcavost i šašavost i dinamika me mnogo podsećaju na obožavanog mi Pašu Parfenija i baš ne mogu da odolim refleksnom cupkanju čim pustim ovu pesmicu, koliko god nekom delovalo jeftino, besmisleno ili kakvo god. Sviđa mi se celokupno pakovanje, sviđa mi se što je ovako brza, pamtljiva i zarazna i nekako imam utisak da prekratko traje. Repeat!

Strahinja Malić Katanić

Jedna vesela pesmica pop-folk karaktera. Imam personalnu teoriju zavere da je ova kompozicija bila primarno napisana za „Tropiko bend”, ali da su odbili, pa su je dali nekome ko je na početku karijere. U svakom slučaju, ovo je slatko i u neku ruku dinamično, pa i dosta energično. Apsolutno ne nešto što se šalje na Evroviziju, ali ako već zvuči dobro – ta zašto da ne? Ovakav zvuk je, koliko mi se čini, popularan na domaćim radio-stanicama (ili je bar bio pre sedam godina), a evrovizijskoj publici bi mogao biti pamtljiv. Ubaciti neke komične elemente u nastup i ova dopadljiva stvar bi mogla i dobro proći! Aranžmanski kompletno, tekstualno korektno.

Svetlana Jukić

Meni je ovo simpatičan pokušaj pesme. Žao mi je što čitava stvar nije ozbiljnije odrađena, a i na tekstu bi trebalo poraditi. Bilo bi ovo simpatično, ali pre deceniju, deceniju i po. Sladunjavo, simpatično i brzo jeste, ali ovu numeru malo ko će primetiti. Sve ovo je toliko inspirativno, da nemam inspiraciju čak ni da komentarišem.

Marko Vujinović

A šta je tek ovo? Festival vojvođanskih bećaraca 2005. godine? Stvarno strašno. Od Borisa sam mnogo više očekivao, jer je jedan od pravih retkih pop izvođača kod nas. Ovo jeste slatko i simpatično, ali ne za Evroviziju. Ponekad imam osećaj da sam u drugoj dimenziji kada preslušavam pesme sa našeg nacionalnog izbora. Da li ljudi znaju šta je „evrovizijska pesma”?

Žiri i kriterijumi Milica Stanisavljević Strahinja Malić Katanić Svetlana Jukić Marko Vujinović Ukupno
Originalnost melodije 8 10 6 2
Tekst kompozicije 8 8 6 4
Vokalno izvođenje 8 8 6 4
Mogućnost performansa 10 8 4 4
Evrovizijski potencijal 8 10 4 2
Zbir poena 42/50 44/50 26/50 16/50 128/200
OCENITE PESMU
 • Loše
 • Neupečatljivo
 • Solidno, ali ne za Evroviziju
 • Vrlo dobro
 • Originalno
3.2

Zaključak

Pesma Vila prikupila je od redakcije 128 od ukupno 200 poena, odnosno 64% bodova.
Pretvoreno proporcionalnim sistemom u ocene od 1 do 5, prosečna ocena ove kompozicije je 3,20.
A sada vi – recite nam šta mislite o pesmi i označite je zvezdicama shodno naznačenim opisnim ocenama ↓↓↓

Sending
User Review
2.64 (72 votes)
Oznake

11 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Jedina pesma koja na ovom festivalu uz Danijela Pavlovica ima refren. Moj favorit broj 1. Samo zasto nece proci. Evrovizija ne trpi muziku. Ko god da je malo muzicirao na Evroviziji nije dobro prosao. Na Evroviziji sve mora da je fejk da bi se zapazilo. I naravno da pesmu niko ne slusa posle takmicenja. Ovo je pesma koju mogu da pevam uz gitaru na zurkama, pesma koju mogu da slusam na radiju, mislim da je to najbitnije. Znam da nece pobediti al moj glas 20. ce dobiti.
  Srecno Borise!!!

 • Kada sam video listu takmicara i kad sam ugledao ime Boris Rezak bio sam odusevljen i nadao sam se nekoj mocnoj baladi po kojima je prepoznatljiv Zatim sam cuo ovo i razocarao sam se….

 • Kao da je otpala sa soundtrack-a Montevideo, Bog te video, pa utesno pronasla mesto na Beoviziji! Mozda je tim Borisa Rezaka smatrao da klasicnom rezakovskom baladom nece proci pa da ce ovim iskorakom iznenaditi i pobediti, ali u ovoj konkurenciji mi je zao, da se ipak nisu odlucili za pesmu ranga Andjeo i on bi bio u top3. Ovako se nadam da ziri Beovizije nece nagraditi ovu ‘originalnost’.

 • Ovo nije pesma, ovo je neki “tjun”, “džingl”, nešto što može da se pušta u pozadini za vreme trajanja nemog filma. Za dlaku više od debakla.

 • Pozdrav ekipi sa sajta, radite odličan posao! Prvi komentar od mene, onako iz ugla posmatrača.
  Kompozicija koja je netipična za njega… Boris ima sjajne vokalne mogućnosti, a to ovde nažalost ne može da dođe do izražaja. U top 3 najboljih vokala: Dušan Svilar, Danica Krstić i upravo pomenuti Boris Rezak. Sve u svemu lak domaći zadatak za njega sa ovom pesmom. Zbog toga ocena 3, šteta zaista…

 • Ovo je jedna od pesama kada je praktično svaki komentar suvišan.
  Toliko od mene…

 • Da ne prepisujem Markov komentar … složio bih se u potpunosti. Očekivao sam kvalitetnu pesmu od Borisa. Ovo je … okej, suzdržaću se.