Pogledi

Beovizija 2018 | Sanja Ilić i Balkanika iz mog ugla

Muzička grupa „Sanja Ilić i Balkanika” već godinama stvara i povećava popularnost na Balkanu i u svetu. Autor i vođa grupe, kompozitor Aleksandar Sanja Ilić, vodi od početka računa da se u grupi nađu muzičari koji sviraju stare instrumente Balkana i da uz posebnu pažnju te instrumente ukomponuje u moderan pop-rok zvuk. Muzički stil Balkanike je orginalan zvuk kombinovan sa elementima svetske muzike, zasnivajući se na snažnom i iskonskom ritmu Balkana, sa modernim pristupom i senzibilitetom.

Za samo poslednjih nekoliko godina grupa je imala više nego uspešne koncerte u Moskvi, Londonu, Americi, Kanadi, Južnoj Koreji, Indiji, Pakistanu, Egiptu, Meksiku, Kini, Belgiji, Holandiji, Poljskoj, Sloveniji, Austriji, Tunisu, Alžiru, Crnoj Gori, Bosni, Turskoj, Rumuniji…

Cilj rubrike je da se „opipa puls” javnosti, te proceni koja bi od ponuđenih pesama trebalo da predstavlja Srbiju u Lisabonu. Dakle, u poređenju sa standardnom evrovizijskom rubrikom „Iz mog ugla”, u ovoj ne tražimo favorita sajta i ESC Serbia zajednice.

Originalan sastav Balkanike čini devet muzičara (šest svirača, jedan muški i dva ženska vokala), kojima se priključuju dva trubača i jedan ženski vokal. Ženski etno-vokali sa muškim snažnim rok vokalom, u kombinaciji sa elektronikom i balkaniskim etno-instrumentima daju moderan zvuk koji se prvi put čuje na snimcima grupe. Može se slobodno reći da je zvuk i svetski i balkanski.

Aleksandar Sanja Ilić je poznati i nagrađivani kompozitor, koji je zbog svog višedecenijskog rada dobio status „Istaknutog umetnika”. Član je Geme, AFUN-a (Akademije filmske umetnosti i nauke) i Udruženja kompozitora Srbije, gde je u nekoliko saziva bio u njegovom predsedništvu.

Već sa 16 godina se prijavljuje na domaće takmičenje za Pesmu Evrovizije i tako postaje najmlađi kompozitor-učesnik svih vremena. Pesmu Pesnik mira tada je u Skoplju pevala Lola Novaković. Sa kompozicijom Halo, halo pobeđuje na Jugoviziji u Ljubljani 1982. godine i sa grupom „Aske” odlazi u Herogejt, gde je zauzeo 14. mesto od 18 učesnika. Dve godine kasnije ponovo pokušava da ode na Evrosong, ali bezuspešno. Njegova kompozicija Princeza koju su pevali Dado i Slađana postaje pesma i hit godine, kasnije hit decenije, a pre nekoliko godina je izabrana za najlepši jugoslovenski duet 20. veka.

Sanja Ilić i Balkanikana ovogodišnjoj Beoviziji izvode numeru Nova deca.

Sanja Ilić i „Balkanika” | Naša deca
muzika: Sanja Ilić, Tanja Ilić
tekst: Danica Krstajić
aranžman: Darko Dimitrov

Iz mog ugla

Četvoro članova naše redakcije analizira svaku od 17 takmičarskih pesama, uzimajući u obzir sledeće kriterijume: originalnost melodije i aranžmana, tekst pesme, vokalno izvođenje, mogućnosti scenske prezentacije i performansa i sveukupni evrovizijski potencijal.

Svaki kriterijum ocenjuje se po modifikovanom evrovizijskom modelu: dodelom ocena/bodova 2-4-6-8-10. Tako jedna pesma može da dobije maksimalno 50 bodova od jednog člana redakcije, tj. ukupno 200.

Milica Stanisavljević

Negde oko polovine pesme došlo mi je da se jednostavno samouništim. Gospode, dokle više ove „šalala divan svet, mi stvaramo, mi volimo” besmislice. Izlizano, bre. Pre desetak godina. Ili, hajde da pričamo o vezi između etno-deonice i ovog urbanog, kako god da ga nazovemo, dela, i što se tiče teksta, i što se tiče preklapanja melodija. Ne znam jesam li ja preosetljiva na ovakve „mešavine”, ali mi toliko naporno i isforsirano zvuči ova kombinacija, da zaista imam poteškoće da odslušam celu numeru. Jedino što mi se dopada jesu vokali. Ali pojedinačno.

OBAVEŠTENJE ČITAOCIMA
Tekstove rubrike „Beovizija 2018. iz mog ugla” od četvrtka, 15. februara, do nedelje 18. februara, objavljivaćemo tri puta dnevno – u 12, 17 i 21 čas. Svoje komentare, ali još važnije – i ocene – možete davati bez vremenskog ograničenja.

Strahinja Malić Katanić

U pitanju je evrovizijski ento-pop, usavršen i nešto kompleksniji od uobičajenih predstavnika ovog žanra srednjih 2000-ih. Elem, sad kad čujem celu kompoziciju moram priznati da sam malo razočaran. Počelo je odlično, završilo se „meh”. Odlična ideja koja je sprovedena do pola puta i odatle kao da su se uplašili da odu još dalje u kreativnom smislu.

Ovo je bilo savršeno mesto da se upotrebi metod „gradacijskog storitelinga” koji nam je predstavila Jermenija prošle godine, stoga da je impliciran, ovo je bez sumnje mogla biti najjača kompozicija do sad. Meni deluje pomalo nedovršeno sad, radovao sam se čuti je celu, al’ nemam dovoljno spokojan osećaj. Tekst i potencijal za scenski nastup su na mestu, vokalno izvođenje procenjujem kao kvalitetno i sigurno, ali kompoziciju treba zaista doraditi. Od drugog minuta nas već gube. A ima doslovno epski potencijal.

Svetlana Jukić

Ne razumem svu tu pompu oko ove pesme, ali možda me i iznenade samim nastupom. Dopada mi se etno-početak, ali šta posle sledi, pobogu, taj žanrovski prelaz je tako izveštačen.

Recimo da je ovo pesma sa možda i najvećim evrovizijskim potencijalom od ponuđenih. Ima neku kulminaciju, može da prođe i zapaženo, ali isto tako može i da bude prilično izignorisana, budući da i nije preterano originalna. Mač sa dve oštrice.

Umem da tumačim hermetičnu poeziju, ali mi ova pesma i nije najjasnija. Dens deonice čovek i nekako da proguta, ali tekst ne može (sva sreća što ih stranci neće razumeti). Sve u svemu previše nabacano i nedovršeno.

Marko Vujinović

Nisu moji apsolutni favoriti, ali jesu pri vrhu. Znao sam da je Mladen jedan od vokala grupe, ali me je Danica prijatno iznenadila. Međutim, moram da zapazim da pesma nije dovoljno „napadna” i nedovoljno je upečatljiva. Ovo je dobro, ali mu treba još samo nešto da bi bilo odlično – ono što Majina pesma i pesma grupe „Biber” imaju. Vokalno izvođenje je besprekorno, etno-atmosferu da ne komentarišem. Jedino što im fali jeste taj pravi „vau” momenat, kulminacija gde sve treba da eksplodira.

Žiri i kriterijumi Milica Stanisavljević Strahinja Malić Katanić Svetlana Jukić Marko Vujinović Ukupno
Originalnost melodije 6 6 4 8
Tekst kompozicije 2 10 2 10
Vokalno izvođenje 10 10 8 10
Mogućnost performansa 6 10 6 10
Evrovizijski potencijal 6 10 8 10
Zbir poena 30/50 46/50 28/50 48/50 152/200
OCENITE PESMU
 • Loše
 • Neupečatljivo
 • Solidno, ali ne za Evroviziju
 • Vrlo dobro
 • Originalno
3.8

Zaključak

Pesma Nova deca prikupila je od redakcije 152 od ukupno 200 poena, odnosno 76% bodova.
Pretvoreno proporcionalnim sistemom u ocene od 1 do 5, prosečna ocena ove kompozicije je 3,80.
A sada vi – recite nam šta mislite o pesmi i označite je zvezdicama shodno naznačenim opisnim ocenama ↓↓↓

Sending
User Review
3.99 (145 votes)
Oznake

25 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Srdacne cestitke.
  Veoma smo ponosni na nase ovogodisnje predstavnike Eurosonga.
  Mr. Aleksandar Ilic i grupa Balkanica sa telentnom Danicom Krstic vode nas u top 5 veoma moguce i do pobednika. Srecno iz Chicaga.
  SERBIA…SERBIA…SERBIA!

 • Congratulations with this great entry for Serbia, it was my favorite !! I will vote for it !! Good Luck in Portugal !!

  Beat regards from The Netherlands

 • Samo da kažem, ko god da je u ovom ‘žiriju’, pojma, ali pojma nema o muzici.

 • Pjesme koje su se našle na beoviziji jesu dobre( sve su to velika imena nase scene i ne treba ih umanjivati kao umjetnike) , samo nisu za esc. Balkanika i Biber su na mene ostavili neki utisak natjerali su me da poslušam ponovo njihove pjesme. Ja shvatam da je to etno ,već vidjeno , ali mislim da uz dobar scenski nastup Balkanika može daleko da se plasira. Bio sam na njihova 2 koncerta i bilo je stvarno zadivljujuće. Kada gledate uživo kako Danica onako koristi svoj glas zaboravite i gdje se nalazite.
  Maja Nikolic (iako arogantna i nevaspitana) ima brzu i pravu dobru evrovizijsku pjesmu, ali je problem sa ono hey mama ( Nicki Minaj ili Moldavija od prošle godine)… kamenovali bi nas esc fanovi. Kada bi izbacila taj dio odmah bi je poslao prvom klasom.
  Saska Jankovic,vokalno je vrh,tekst je dobar, ali meni bi njena pjesma bila dosadna kada ne bih znao o cemu pjeva. Dosadilo mi je da saljemo balade . Makar bili i poslednji ispunimo zelju jednom i onom dijelu publike (zasto uvijek na engleskom, zasto nema etno) i posaljimo Balkaniku pa da vidimo. Svakako ne ocekujemo pobjedu , jer smo mi previse i kritcni na svoje. Ovde treba kalkulisati hocemo li u top 10 ili top 20.

 • Previse je fejk. Previse teke plastike vidim tu. Nekako ova pesma mi je kao u nekom rijalitiju one nesrecnice napumpaju svaku mogucu stvar na licu i telu. Tekst ne postoji. Kako moze evrovizijska pesma da nema tekst. A ono arlaukanje na pocetku ne bih da komentarisem. Sto je najgore ovo za nas vidim u Lisabonu.

 • Da su to Balkanika i Sanja ilic predali listu za Beogradske izbore?
  Vidim na youtube imaju promotivni video.
  Je li to finansirao bata, glavni muzicki urednik RTS-a?
  Salu na stranu.
  Postujem rad Sanje Ilica s Balkanikom … ali ovo je previse passe i deja vu.
  Cestitam RTS-u da najzad na Eurosong uguraju svoju pevacicu Danicu Krstic.

 • @Evropljanin
  To je isto kao kada su pričali kako je Željko pokrao grupu Coldplay,zato što jedan deo pesme liči na pesmu “Paradise”
  Ako bismo tako gledali onda je svaka pesma danas plagijat jer svaka pesma liči jedna na drugu i svako krade ideju od pesme od pre 10,20 ili 50 godina promeni aranžman reči melodiju itd
  Originalnost više i ne postoji.

 • Daleko je ovo od Lane moje ili Lejla ,ima taj shmek ,etno fazon Ali ….

 • .. barem, ukoliko je komentar zaista napisao Nidža kompozitor … jer ovde ima Nidži za izvoz. Nidža istoričar, Nidža kompozitor, Nidža ovaj, Nidža onaj …

 • @Dejan

  Pust’ bre Nidžu. Gnevan i ogorčen, jer mu je Olja odbila pesmu, pa sada pljuje druge.

  Po tome najbolje vidiš, ko smo mi srbi. Nama ne trebaju albanci, hrvati, Milo, mađari … mi smo sami sebi dovoljni – Svako svoga Srbina sabljom seče.

  Svaka ti čast Nidžo. Jako si me razočarao.

 • @Nikola
  Ja ne čujem, na koju verziju Zajdi, Zajdi misliš pošto ih ima 736?

  treba biti vrlo oprezan u korišćenju reči “plagijat” jer nije sve što nam zaliči na nešto drugo automatski i plagijat. To je i EBU potvrdila više puta.

  Slažem se da je su naši autori zaspali u “svom vremenu” zato ni jedna od ovih 17 pesama nije napravila iskorak i pružila neki interesantan novi format. A mi ovde ipak biramo između ponuđenih 17.

 • Da li čujete da je pesma plagijat? Početak pesme je čista kopije pesme “Zajdi zajdi”. Autor em nije mogao da smisli originalnu melodiju, em se poslužio makedonskom. Mislim da bi izbor ove pesme doveo do ozbiljnoh spekulacija i od strane Makedonaca i od strane nadleznih Eurosonga. Takodje mislim da svako ima pravo da iznese svoje mišljenje, pa molim da nije uredu da moj komentar ponovo bude uklonjen. Poslušajte pazljivo, pa procenite sami. A favorizovanje poznatih izvodjača i autora je vazda postojalo i tek će ga biti, to je možda i normalno, a ovo je izbor za pesmu Eveovizije, a ne izvodjače i autore Evrovizije. Pesma je najbitnija. I poslednju deceniju na ovom izboru su pokazali da cene i nove likove i interesantne formate, dokaz tome je i prošlogodišnji pobednik, pa mislim da je naše poznate autore i izvodjače malo pregazilo vreme, jer se i dalje oslabjaju na stil koji je jednom bio uspešan kada nas je predstavljao Željko Joksimović.

 • Da li čujete da je početak pesme čist plagijat. Kopija pesme “Zajdi zajdi”. Autor em nije mogao da smisli originalnu melodiju, pa se posluzio makedonskom, em ova kombinacija teškog etna sa tehnom 90tih, stvarno je tezak kič. Mislim da bi izbor ovakve pesme doveo do ozbiljnih spekulacija originalnosti, i makedonaca i organizacije Eurosonga.

 • Ovo je pesma koja će, gotovo sam siguran, otići u Lisabon. Ima to nešto minimalno potrebno da se skrene i zadrži pažnja. Da je ovo kompozicija koja je delo kreativnosti, nadahnuća i inspiracije – nije. I to je ono što se čuje, oseća i utisak ne može da učini vrhunskim. Slušaoci širom sveta neće razumeti ni jednu jedinu reč, muzika je uvek bila i jedina ostala univerzalni jezik iskazivanja i prenošenja poruka, tako da, i sa moje strane, mogu da pevaju o čemu hoće. Ja u prvom slušanju nisam uopšte ni čuo o čemu se peva. Sva pažnja mi je ostala na pokušaju da povežem sve segmente kompozicije u jednu celinu. Lično, meni je ovo solidno odrađen domaći zadatak, osrednji rezultat, ali u ovoj selekciji, sasvim dovoljno za pobedu.

 • Smatram da je ovo jedina pesma koja bi, uz malu doradu aranzmana i stvaranje gradacijske kulminacije pre svega u instrumentalu, a potom i u reorganizaciji vokalnih harmonija, mogla da postigne veliki uspeh na Evroviziji. Moram priznati da sam od njih najmanje to ocekivao kada sam procitao spisak ucesnika, ali nakon sto sam preslusao sve pesme, potpuno sam promenio misljenje. Slazem se da su melodija i tekst refrena prilicno banalni, ali mislim da ipak nije presudno, samim tim sto stranci tekst nece ni razumeti, te ostaje doza misticnosti koju sa sobom nosi nas jezik, pogotovo u ovakvim etno pakovanjima. Ukoliko bi se postigao efekat gradacije i spektakularne zavrsnice, koji se lako mogu ostvariti uz sitne izmene, mislim da bi ovo bio odlican izbor. Pesma koja zalazi u toliko razlicitih zanrova i muzickih stilova ostavlja dosta prostora za odlican scenski nastup i reziju. Mozda ce ovo zvucati i prejako i neargumentovano, ali mogao bih ovo da zamislim i kao pobednicku pesmu u Lisabonu. Sve u svemu drago mi je da smo konacno zasli u nesto u cemu su nas Bugari preduhitrili jos pre par godina, a to je mesanje etno motiva sa savremenom produkcijom i elektronskim instrumentima.
  5/5

 • U moru katastrofalnih pesama, ova osrednja numera, deluje, kao ultimativi kunst, kao remek delo. To je zapravo jako žalosno i najbolji pokazatelj, koliko smo nisko pali.

  Mislim, da bi, uz neke dorade, mogla da se nađe u finalu i tu zauzme 15. mesto.

  Produkcija je loša, beat zvuči kao jeftni tehno beat iz crnih devedesetih godina. Totalno demode … ali, rekoh, naspram drugih je ovo “Mona Liza”, među beovizijskim pesmama. Pored nje, jedino još “Svatovi”, koja je meni za nijansu bolja, može nešto ostvariti u Lisabonu.

 • Realno gledano pesme za ovogodisnju Beoviziju su nikakve…svega 3 pesme su se izdvojile kao potencijalne za Lisabon a Balkanika je jedna od njih i ona je meni favorit, iako nije ono sto se bas ocikavlo ima sve potrebne elemente po meni plus ljudima je nedostajao taj nas etno zvuk i pesma na maternjem jeziku.

 • Mislim da ova pesma ima najveći evrovizijski potencijal od svih sa ovogodišnje Beovizije i nadam se da ce ići u Lisabon.
  Ovo je pesma za big stage i za live izvođenje pre nego za audio slušanje. Očekujem zanimljive kostime a i izgled samih članova grupe ide uz pesmu. Sa iskustvom koje Balkanika poseduje na velikim nastupima mislim da na ESC sceni ne mogu da omanu. Takođe i vokalno, siguran sam da prvenstveno kod Danice ali i kod ostalih članova nema promašaja.
  Možda bi ova pesma ipak više odgovarala nekom ESC-u pre desetak godina kada je ovaj žanr bio u ekspanziji ali nema veze. Ono što su mnogi zamerali Srbiji prošlih godina je što ne šalje neki svoj prepoznatljiv etno zvuk, pa evo taman prilike za to. Posebno me raduje da na ESC ode pesma sa nekim drugim dijalektom srpskog jezika.
  Dopada mi se pozitivna atmosfera i optimističan ton, kako u melodiji tako i u tekstu. Mislim da to više ceni publika van Srbije.
  U Srbiji se tekstovi ovog tipa češće smatraju dosadnim i izlizanim, mada ne znam koja tema u pesmama nije izlizana. Recimo ljubavna patnja koja dominira u tekstovima ili pak zaljubio sam se pa sam srećan ili ne daj bože neki društveno angažovani tekst tipa nekog nasilja, izbeglica, bolesti… sve je to već sto puta čuto i sažvakano. Rasprave o tekstovima su bezpredmetne za svaku pesmu, ne samo za ovu. Slušaoci najmanje pažnje obraćaju na tekst generalno, a pogotovo na Evroviziji, jer je melodija ta koja masu ponese i privuče.
  Sve u svemu, dostojan predstavnik za Lisabon i odličan izbor za srpskog predstavnika.

 • Prosto ne mogu da verujem za čoveka koji je komponovao Princezu da nastupi sa vakvom pesmom na Beoviziju. Nisam očekivao neku pesmu, ali ovo još manje. Otkad sam je čuo više puta, sve druge pesme su počeli da mi budu sve milije i milije.

 • Sve je jasnije da mi se ova kompozicija sve više dopada. Meni zaista zvuči prirodno kako je pesma iskonstruisana. Tekstualno je siromašna i može delovati da je repetitivna, ali opet sama melodija je predobro urađena. Svaki put kada ženski vokal da potporu muškom vokalu je odlično izmiksano i podešeno. Na tim mestima se osete energija i emocija.
  Veoma mi je drago da je Darko Dimitrov radio aranžman budući da mi je do sada ta informacija bila nepoznata.

 • Jedan od top favorita, pesma je vrlo dobra, Danica je fantasticna, zapravo ona je bolja od same pesme, i jedan je od razloga zasto bih voleo da nas Balaknika predstavlja na ESC! Sto je vise slusam, sve mi vise u pesmi fali taj wow momenat, plus mi je sve slicnija s Vodom Bugarska 2007.
  I opet podvlacim, Danica ipak moze veliki adut da bude i stasom i glasom, uz Biber, nemamo druge adute.
  Srecno

 • Nije zato što su favoriti, već se stvarno pesma izdvaja od ostalih cajki. Sviđa mi se kombinacija etno i dance, mada jedna velika mana je što je refren toliko monoton i dosadi već nakon 2-3 slušanja, i čini mi se da je melodija toliko “default” da se može čuti u svakoj 5. pesmi u Srbiji. Devojke imaju glas i sve u svemu, mislim da možemo sa njima u finale kroz iglene uši.

 • Jedna od boljih pesama,ali kao sto je receno, fali taj vau momenat i ta kulminacija ono sto bi jedna evrovizijska pesma trebala da ima.Ali mogu reci da je okej sve to upakovano i moze u Lisabon. ☺️

 • Jedan od favorita,ali naravno svi su očekivali mnogo više od ove pesme.
  Nije za najvišu ocenu,praktično samo jedna pesma eventualno 2 zaslužuju najvišu ocenu i to jedva.
  Nadam se da će ih nastup dosta izvaditi i vokalno izvođenje koje bi moralo biti odlično i besprekorno.

 • Etno elementi djeluju isforsirano i ne nalazim nikakvu poveznicu između njih i krajnje banalnog teksta pjesme. Ili se iza tog banalnog teksta krije neki dublji smisao, samo ga ja ne uspijevam dokučiti?