Balkan, Balkan! Evrovizija 2018

Makedonija na Evrosong šalje bend „Eye Cue”

Makedonski sastav „Eye Cue” predstavljaće Makedoniju na 63. Evrosongu ovog maja u Lisabonu s pesmom Lost and found, saopštila je Makedonska radio-televizija.

Autori kompozicije su Bojan Trajkovski (muzika i tekst) i Darko Dimitrov (produkcija i aranžman). Očekuje se da pesma bude predstavljena narednih nedelja.

Makedonska radio-televizija je i ove godine odlučila da napravi interni izbor pesme i izvođača za lisabonski Evrosong, a na konkurs su pozvani bili kako domaći, tako i inostrani autori. MRT je saopštio da je na njihovu adesu stiglo 382 prijave (čak!), od kojih je osmočlana selekciona komisija, kroz tri kruga eliminacija najpre suzila izbor na 12, a potom izabrala upravo kompoziciju Lost and found za pobedničku.

Makedonska radio-televizija je, za razliku od Radio-televiizije Srbije, saopštila koji članovi komisije su glasali, te da je korišćen evrovizijski bodovni sistem. Osim pozvanih urednika, producenata i kompozitora, MRT je konsultovao još 10 osoba koje na direktan ili posredan način poznaju makedonsku i svetsku muzičku scenu, ali zbog ličnih ili subjektivnih razloga nisu bili članovi komisije.

MRT je na naveden način pre svega birao pesmu, a nakon ponovnog preslušavanja, članovi žirija su se usaglasili da će izabranu kompoziciju najbolje izneti u etar bend „Eye Cue”, tj. oni koji su i prijavili numeru.

Selekciona komisija ima jednoglasan stav da izabrana pesma ima savremen zvuk, upečatljiv refren i tekst, izvanredne i originalne vokalnse sposobnosti izvođača, što svakako pruža mogućnost za kvalitetan evrovizijski paket i dostojno predstavljanje Makedonije i MRT-a na Pesmi Evrovizije.

Sastav „Eye Cue” postoji od 2007. godine i čine ga Bojan Trajkovski (pevač i gitarista), Ivo Mitkovski (bubnjevi) i Marija Ivanovska (pevačica). Bend ima veliko iskustvo iza sebe, a pojavio se na nekoliko međunarodnih festivala.

Njihova najuspešnija godina bila je 2013, kada su dve pesme – Son i Bobi baš mi e gajle – dosegle među prvih 10 na MTV top-listi.



Kako ocenjujete ovu odluku?
  • Šta im je ovo trebalo?
  • Bez veze...
  • Pa, OK je...
  • Dobar izbor...
  • Strava!
Sending
User Review
3.47 (19 votes)
Oznake

1 komentar

Ovde napišite svoj komentar
  • Ovo je odličan izbor Makedonaca, ali loš izbor jezika na kome će se pevati pesma. Njihove pesme su hit, a bili su pobednici na Skopskom festivalu koji je prvično dao prestavnika za Evroviziju. Ali tada je interno ponovo bila izabrana Kaliopi sa pesnom Dona koja bila za Makedonce nerazumljiva. Ruku na srce Kaliopi je prošla kod publike, ali ne kod žirija na Evroviziji. Po mnogima, pobednička pesma tog Skopskog festivala bi bila bolji izbor. Inače pesmica Bobi baš mi e gajle(srp. Bobi baš me briga) je obrada jedne istoimene dečije pesme. Pobednička pesma sa Skopskog festivala se zove Ubava (srp. Lepa) i smаtra se za njihov najveći hit.