Evrovizija 2018

Danska 2018: Iščekujući predstavnika

Prošlogodišnjim rezultatom Danska se nimalo ne ponosi. Osvojenih pet poena na finalnoj večeri Evrovizije 2017. zvučalo je veoma poražavajuće za ovu zemlju. Zbog toga, ove godine su uvedene neke promene na izboru nacionalnog predstavnika – Melodi Grand Prix – koji će se održati 10. februara u Olborgu, u dvorani „Gigantijum”.

Pravo na učešće na ovogodišnjem konkursu su imale sve kompozicije pristigle do 15. septembra. Među njima se našla i Dite Marije koja je s grupom „Le Freak” učestvovala 2011. na danskom izboru, kao i 2012, ali kao solo izvođač. Albin Fredi je takođe povratnik – učestvovao je na Dansk Melodi Grand Prixu 2013. godine.

KAKVE PROMENE?
Danci su prilično ambiciozno ušli u novu evrovizijsku sezonu, a ovo izdanje evrovizijske selekcije pretrpelo je neke promene. Pre svega, samo i isključivo profesionalno isproducirani demo-snimci uzimani su obzir. Umesto muzičkog producenta svetskog glasa Cutfathera, festival je dobio supervizora, a ta uloga poverena je Madsu Engordu. Njegov zadatak je bio da fokus prilikom izbora kompozicijan usmeri i na način prezentacije, zbog čega je puno vremena provodio s producentima i koreografima.

U nastavku je spisak izvođača za finalno veče, kao i redosled izvođenja pesama:

  1. Dite Marije | Riot
  2. Ana Ritsmar | Starlight
  3. Rasmusen | Higher ground
  4. Sani | Boys on girls
  5. Sandra | Angels to my battlefield
  6. Lase Meling | Unfound
  7. trio „Carlsen” | Standing up for love
  8. grupa KARUI | Signals
  9. Rike Ganer-Tolse | Holder fast i ingenting
  10. Albin Fredi | Music for the road

Takmičarske kompozicije mogu se čuti na više lokacija:

Pobednik će biti odabran kroz dva kruga glasanja. Publika i žiri sačinjen od pet evrovizijskih fanova, od 10 pesama će u superfinale poslati troje, a potom će u novom krugu biti izabran predstavnik za Lisabon istim udelom u glasanju 50/50.

Voditelji programa biće Johanes Nimark, nekadašnji član grupe „Lighthouse X” koja je predstavljala Dansku 2016, i Anete Hejk, dok će specijalni gost festivala biti, po rečima glavnog producenta Jana Lagermanda Lundmea, „ikona i simbol” Evrovizije i Melodi Grand Prixa Končita Vurst.

Ovo spektakularno veče možete pratiti od 20 sati, na adresi: DR.dk >>

Iz mog ugla (Ivana Belić)

Ove godine Danska ima mnogo toga da ponudi. Pored toga što od danskog supervizora očekujemo akcenat na interpretaciji i izvođenju pesme, smatram da je osnova svega i najbitniji materijal dobar glas, a nakon toga i moćna pesma, jer jedno bez drugoga ne ide. Moj muzički ukus po datom kriterijumu bi relativno zadovoljile sledeće tri pesme:

Lase Meling | Unfound

Sedamnaestogodišnji skandinavski pop pevač zbog svog izgleda, a i načina pevanja, kao i samog izbora pesme, podseća na kanadskog pevača Šona Mendesa. Njegov talenat je otkrio poznati Curtis Richa 2013. godine preko društvene mreže Jutjub. Pesma Unfound definitivno može da postane hit, jer je ovaj mladi izvođač već izgradio svoj muzički pravac koji se dopada širem auditorijumu. A da li će se naći na Evroviziji kao „imitacija” svetske zvezde, otkrićemo 10. februara.

Ana Ritsmar | Starlight

Pred nama je najmlađa takmičarka. Ima samo 17 godina i aktivno peva po kafićima i klubovima. Ona je bivša učesnica X Factora u kom je 2016. godine stigla do same završnice. Pesma s kojom se predstavlja na ovogodišnjem Melodi Grand Prixu je zanimljiva, ali isključivo zbog njenog glasa. Ali, na kraju postane dosadna slušaocu.

Dite Marije | Riot

Ono što krasi sledeću pesmu je moderan zvuk. Dite Marije je sjajan izvođač. Publika je pamti po učešću iz 2012. godine sa pesmom Owerflow. Nažalost nije uspela da pobedi te godine, ali je uspela s tom pesmom da osvoji Danish Music Contest 13. Možda ni ova pesma nije sjajan izbor, ali svakako spada u TOP 3.

Recite nam, da možete, koga biste vi poslali u Lisabon?

Oznake

4 komentara

Ovde napišite svoj komentar