Evrovizija 2018

Surina „oluja” za Ujedinjeno Kraljevstvo

Predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva na 63. Pesmi Evrovizije u Lisabonu biće Suri (SuRie) sa kompozicijom Storm (Oluja) sa kojom je osvojila najviše poena od žirija i publike na nacionalnom izboru Eurovision: You decide (srp. Evrovizija: Vi odlučujete).

Kroz večerašnji šou su nas „proveli” domaćini Mel Gidrojk i bivši pobednik Evrovizije Mons Selmerlev. Šest odabranih kompozicija je predstavljeno britanskoj publici, koje je komentarisao tročlani žiri odmah nakon njihovog izvođenja. Pobednik je odabran kombinacijom glasova osmočlanog žirija čija imena nisu otkrivena, kao i glasovima publike koja je glasala putem SMS poruka i Bi-Bi-Sijevog zvaničnog sajta.

I stručni žiri i publika su rangirali pesme od 1 do 6 – od najlošije do najbolje odnosno od pesme sa najmanjim do pesme sa najvećim brojem glasova. Žiri je u obzir uzeo scensko i vokalno izvođenje, autentičnost i ekscentričnost, kao i to koliko je pesma inovativna.

Na sceni u Brajtonu nastupila je sledeća šestorka:

POBEDNICA NA POZNATOM TERENU
Suri nije stranac na Evrosongu, budući da je pevala prateće vokale belgijskim predstavnicima Loiku Noteu 2015. i Blanš 2017.
 1. Raja | Crazy
 2. Lijam Tamne | Astronaut
 3. Asanda | Legends
 4. Džez Elington | You
 5. Suri | Storm
 6. grupa „Goldstone” | I feel the love

Odmah nakon izvođenja svake pesme pojedinačno, tročlani panel koji nije imao udela u glasanju kratko je prokomentarisao pesme i dao mišljenje o istima. Panel su činili Rajan Klark-Nil, Ročel Hjums i Tom Flečer.

Kako su nastupi izgledali?

Zanimljivo i na nivou, što se dalo očekivati od ovakvih izvođača, ali i samog izbora. Šou je otvorila dinamična Raja sa odličnom pesmom Crazy. Žiri je u potpunosti stao iza ove pesme, istakli su Rajin odličan i živahan nastup, kao i ogromnu količinu energije koju je prenela na njih.

Drugi je nastupio mladi pevač Lijam Tamne, koju je pesmu čudnog naziva obojio prelepom bojom svog glasa, što je žiri dodatno pohvalio. Njegov nastup je bio dokaz da pesmu uvek treba poslušati i uživo, jer je ova pesma totalno oživljena uz Lijamovo pevanje uživo.

Šesnaestogodišnja Asanda je nastupila treća po redu. Ovaj nastup je zasigurno bio jedan od boljih – dinamičan i nepredvidljiv. Tročlani žiri ju je potpuno podržao, izjavivši da je pesma vrlo moderna i da je to ono što gledaoci Evrovizije traže. Ovaj nastup toliko podseća na popularne nastupe sa velikih „MTV” događaja.

Nakon Asande usledio je nastup Džeza Elingtona. On je izveo prelepu baladu You i definitivno se može reći da nije razočarao – najbolji vokalni nastup večeras! Žiri ga je samo upozorio na to da je veliki rizik ići sa ovakvom baladom na Evroviziju, jer može da zazvuči dosadnjikavo u nekom trenutku.

Suri je nastupila pretposlednja sa finom pop pesmom Storm, koja podržava obeshrabrene. Duga zelena haljina, blještava svetla i ekscentričan izgled su bili deo Surinog nastupa, a žiri je imao samo reči hvale.

Poslednje su nastupile devojke iz grupe „Goldstones”, za koje je žiri izjavio da su bolje od prošlogodišnjih holandskih predstavnica iz grupe „OG3NE”. Pesma je podignuta na sasvim drugi nivo nakon njihovog izvođenja uživo.

Nakon malog predaha prilikom kojeg je prikazan kratak istorijat učešća švedske grupe ABBA na brajtonskoj Evroviziji 1974. godine, domaćini su otkrili ko ide u Lisabon. Pobednik britanskog izbora i predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije jeste Suri sa pesmom Storm!

Redakcija sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs čestita Britancima na izboru i želi sreću na takmičenju u Lisabonu

Ocenite pesmu
 • Kataklizma
 • Bez veze
 • Samo OK
 • Simpa
 • Strava
Sending
User Review
2.77 (22 votes)