Evrovizija 2018

UK 2018: Iščekujući predstavnika

Ove sedmice će svoju evrovizijsku pesmu odabrati i Britanci. Velika Britanija je poslednje decenije jedna od zemalja koja ulaže najmanje napore u potrazi za najboljom evrovizijskom pesmom. Britanci su uglavnom s razlogom takmičenje završavali na dnu tabele, ali očigledno je da se u poslednje tri godine zaista trude da pronađu ono najbolje.

Pre tri godine se na veliku scenu vratio nacionalni izbor Eurovision: You Decide (srp. Evrovizija: Vi odlučujete), što je bio samo početni korak u potrazi za potencijalnim pobednikom Evrovizije. Izuzetaka neće biti ni ove godine – šest pažljivo odabranih kompozicija će se sutra naći u trci za predstavnika Velike Britanije.

Pa, kako je sve počelo?

Sve je počelo 29. septembra, 2017. godine. Tada je britanski javni servis BBC otvorio javni konkurs za zainteresovane izvođače širom ostrva. Prijave su trajale mesec dana, te ih je BBC okončao 27. oktobra. Britanci su potom u pomoć pozvali članove britanskog Udruženja evrovizijskih fanova (OGAE) prilikom odabira kompozicija, ali i Britansku akademiju tekstopisaca, kompozitora i autora (BASCA) koja je iznedrila najbolje autore za te kompozicije. Pritom, konsultovan je i velik broj muzičkih eksperata, producenata i članova Britanske fonografske industrije (BPI).

Kao i minule godine, javni konkurs je promovisan pomoću tzv. „evrovizijskih kampova”. Profesionalni tim stručnjaka je na samom kraju odabrao šest pesama koje će učestvovati na nacionalnom izboru. Svih šest kompozicija je objavljeno krajem januara ove godine.

Šestoro „srećnika” iz Britanije su:

 1. grupa „Goldstone” | I feel the love
 2. Džez Elington | You
 3. Lijam Tamne | Astronaut
 4. Raja | Crazy
 5. Asanda | Legends
 6. Suri | Storm

Ko bira pobednika?

Ovoga puta će se publici pridružiti i stručni žiri. Kao i prošle dve godine, britanska publika će moći da glasa putem zvaničnog sajta Bi-Bi-Sija posvećenog Pesmi Evrovizije, ali i putem SMS glasanja. Novina je ta da će ove godine svoj glas dati i članovi žirija, ocenjujući pesme od najlošije do najbolje (ocena od 1 do 6). Glasovi publike će zajedno sa glasovima žirija biti pretvoreni u poene od 1 do 6, od pesme sa najmanjim brojem glasova do one sa najvećim. Konačan zbir će odlučiti o pobedniku i predstavniku Ujedinjenog Kraljevstva u Lisabonu. Ukoliko se bude desio nerešen rezultat, pobedu odnosi onaj takmičar koji bude imao više glasova publike.

Nastupe takmičara, pesme i izvođenje komentarisaće tročlani panel žirija koji čine: Rajan Klark-Nil (Rylan Clark-Neal), Ročel Hjums (Rochelle Humes) i Tom Flečer (Tom Fletcher).

Kako da pratim?

Finale britanskog nacionalnog izbora održaće se u Brajtonu, u popularnoj dvorani The Brighton Dome, mestu gde je svojevremno održana Evrovizija 1974. i gde je ABBA ispisala istoriju. Šou traje oko 90 minuta, a možete ga pratiti na zvaničnoj stranici kanala BBC 2 od 20.30 časova.

Voditelji programa biće već poznato lice Mel Gidrojk i evrovizijski pobednik Mons Selmerlev.

Iz mog ugla (Marko Vujinović)

Britanci se zaista trude, vidi se. Mislim da su im ogromni uspesi zapadnih zemalja dali „vetar u leđa”, te su i oni ozbiljno krenuli u evrovizijski pohod. Ovogodišnji izbor je raznovrstan, kako u domenu žanrova, tako i u domenu izvođača. Za nijansu je slabiji od prošlogodišnjeg, ali može se reći da se ovako nešto očekivalo – moderno, maštovito i uhu prijemčivo.

Moram da primetim da svih šest pesama manjkaju kada je u pitanju sam tekst. Neki su izlizani i isklišeirani, neki predvidljivi, neki pomalo jeftini – sve u svemu, tekstovi ovih numera su u najmanju ruku „čudnjikavi”. Izvođači su fantastični, zaista dobra ekipa je odabrana i ne vidim da bi ih ijedan „ocrnio” u Lisabonu, što je pre nekoliko godina bila tradicija kod Britanaca.

Britanci izgleda tipuju na mladu Asandu, bivšu učesnicu britanskog „Talenta”. Njena pesma Legends jeste zanimljiva i neuobičajena, sadrži prepoznatljivi miks urbanog popa, karnevala i „tribalnog” prizvuka, međutim nema „bum”, ne postoji kulminacija koju tražim u jednoj evrovizijskoj pesmi. Fanovi Asandine pesme takođe ističu trube kao nešto „egzotično” u njoj, što za mene, prosečnog stanovnika zemlje Srbije, apsolutno ne važi i apsolutno mi ta deonica nije privlačna. Štaviše, suprotno od toga.

Nakon kratkog uvoda, predstavljam vam i moja tri favorita:

Raja | Crazy (Luda)

Apsolutni favorit. Ovu „bumčinu” od pesme je komponovala Islanđanka Greta Saloume, evrovizijska veteranka koja se nažalost do sada bolje pokazala kao kompozitor, a ne kao izvođač. Rajina hit numera Crazy poseduje toliko ludačku energiju da imate osećaj kao da su vas odjednom udarila tri autobusa. Moćno, zarazno, brzo, a kvalitetno ukomponovano. Raja je bila igračica popularne američke grupe „Little Mix”, tako da zaista očekujem čudo na sceni. Na tekstu pesme se može zameriti, ali samoj pesmi i Rajinom izvođenju nikako. Ova devojka zvuči samouvereno, zna šta je scenski nastup, zna da publiku digne na noge i iznenadi kojom visokom notom. Britanci, pazite koga birate!

Džez Elington | You (Ti)

Ovde se radi o jednom ozbiljnom džez-soul crnačkom vokalu sa jednom ozbiljno dobrom kompozicijom. Džezova pesma poseduje možda najčudnije sintagme, ali je definitivno najemotivnija i najdirljivija. Džez ima šanse da na sceni pokaže niz pevačkih vratolomija u ovoj pesmi i verujem da je dorastao zadatku. Vrlo tanano i ljupko, a u isto vreme srceparajuće. Ovaj maestralni pevač nam zapravo priča jednu pomalo tragičnu priču o ljubavi. Verujem da će biti favorit žirija.

Lijam Tamne | Astronaut

Uf, u maloj sam svađi sa (pogađajte) tekstom ove numere, ali melodija i fino izvođenje je prevagnulo. Astronaut je ljubavna pesma umerenog tempa i veoma lepog i odmerenog vokalnog izvođenja. Lijam poseduje veoma lep muški vokal i mislim da je upravo to ono zbog čega me je nešto povuklo ovoj pesmi. Što se tiče astronauta kao lajt-motiva, mislim da je tekstopisac trebalo još malo da se potrudi oko toga. Ovako zvuči pomalo banalno i smešno.

Da čujemo sad vas? Koja pesma treba da predstavlja Ostrvo u Lisabonu?

6 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • @Alek,
  Nije stvar u tome što imaš mišljenje. To, koliko mi razum govori i koliko razumem srpski jezik, niko ne spori. Stvar je u tome što je tvoje mišljenje uvek hejtersko – ma o čemu da se radi, kad je Evrovizija u pitanju.
  Možda ne bi bilo zgoreg da iskopam samo desetak tvojih komentara…

 • Nisam znao da je problem ako neko ima svoje mišljenje i da svi moramo imati iste stavove,sada znam hvala…
  Od sada kada nešto napišem prvo ću da obratim pažnju šta ostali misle, pa ću onda to isto ili slično i ja napisati kako ne bi bilo problema.
  Meni je slab izbor UK,nekome je dobar, valjda je i poenta da napišemo svoj stav a ne tuđ stav.

 • @Evropljanin,
  Pa ako pratiš Aleka, sve pesme su maltene svugde jako loše, sve je bez veze, cela Evrovizija je bez veze, sve je namešteno, politika, bla bla… I tako već godinama prosipa… Ne znam koji đavo prati onda ovo.

 • Koji zluradi komentari ;). Ove pesme su zlatne, kakve je UK već slala na ESC. Po meni uopšte nisu loše.

 • Velika Britanija praktično ne želi da učestvuje na Evroviziji. Toliko se takoreći trude što samo 6 pesme će biti na izboru. Pa mi imamo 17 pesama i konačno imamo festival da izaberemo pretstavnika. Da ironija bude veća, skavdinavci pišu pesme za Britance. Ako ništa drugo, bar imaju nekakav izbor.

 • Još jedan veoma loš nacionalni izbor za ovu zemlju.
  Oni baš ne žele nikada u ovom veku da trijumfuju koliko vidim…
  Jaz Elington deluje najbolje,mada nije to nešto posebno.
  Asanda ima jedina zaraznu pesmu,naravno to nije nešto što bi se meni ikada dopalo,ali publika će glasati za nju najverovatnije.
  Zaista neverovatno za Ujedinjeno Kraljevstvo da nikada ne pogode pesmu,slali su do sada razna čuda,pomaknu se malo eto čisto da nisu na dnu tabele ali slabo je ovo zaista.