Evrovizija 2018

Švajcarska 2018: Iščekujući predstavnika

Rezultati iz prošlosti kojima se Švajcarska može ponositi su pobede Lis Asije i Selin Dion. Međutim, sa novijim rezultatima se i ne mogu baš ponositi jer su od uvođenja polufinalnih nadmetanja 2004. godine samo četiri puta uspeli da se domognu finala. Kako bi u Lisabonu ostvarili rezultat koji će im uliti nadu u bolje dane, odlučili su da uđu u redizajn formata festivala Entscheidungsshow.

Pravo prijavljivanja na konkurs su ove sezone imali samo kompozitori, tekstopisci i producenti; izvođači za tražene kompozicije su birani naknadno, odn. nakon odabira finalnih kompozicija. Pesme su autori prijavljivali na dva načina – preko letnjeg kampa koji je organizovalo društvo za švajcarske kompozitore, tekstopisce i izdavače muzike SUISA; drugi način se odnosio na klasični konkurs koji se odvijao između 1. i 22. septembra prethodne godine. Odaziv autora je bio zadovoljavajući jer je sveukupno stiglo 670 radova.

Producenti šoua su početkom decembra saopštili da je dvadesetočlani žiri sačinjen od predstavnika diskografskih kuća, pripadnika sedme sile, evrovizijskih fanova i televizijskih gledalaca odabrao idealnih šest pesama, a imena učesnika i njihove pesme objavljene su početkom godine.

Radi se o sledećim izvođačima i pesmama:

  • grupa „Zibbz“ | Stones
  • Endži Ot | A thousand times
  • Neman | Kiss me
  • Kjara Dabi | Secrets and lies
  • Alehandro Rejes | Compass
  • Vanesa Irači | Redlights

Nacionalno finale se održava 4. februara u Cirihu, a voditelji programa su Sven Epinej i Štefan Biser. Šou će trajati od 20.00 do 21.45, a možete ga pratiti na sledećem linku: SRF.ch >>

Odluku o pobedniku će donositi glasovi sedam internacionalnih žirija i publike u jednakom iznosu (50/50). Internacionalni stručnjaci koji će davati svoje glasove su iz Albanije, Jermenije, Francuske, Nemačke, Islanda, Izraela i Italije.

Iz mog ugla (Đorđe Vesković)

Moram pohvaliti Švajcarce što su se ovaj put uozbiljili i napravili izbor u kom svaka pesma može da konkuriše za mesto na evrovizijskoj sceni. E sad, ne bi baš svaka od šest numera ostvarila uspeh, ali bi neka od njih bila dobro primećena u Lisabonu; upravo zbog ove poslednje konstatacije postoje pomešana osećanja između pohvala i kritika.

Zibbz | Stones

Švajcarska je na poslednje tri Evrovizije slala pesme koje su stilski bile repetitivne i neubedljive, i nijedna od te tri pesme im nije donela finale. Upravo je na takav šablon rađena i ova numera koju evrovizijski fanovi uporno favorizuju zbog njene zaraznosti i prijemčljivosti široj publici. Međutim, ja je baš nešto i ne mirišem zato što smatram da su Švajcarci iz slanja ovakvih pesama izvukli neku pouku. U prevodu – opet bi učešće završili u polufinalu u slučaju njihove eventualne pobede.

Vanesa Irači | Redlights

Manje je poznata činjenica da iza ove pesme stoji autorski tim Borislava Milanova koji je doneo dva najbolja plasmana Bugarskoj na prethodna dva takmičenja. Iako je ta numera drugi najveći favorit publike, ja je nikako ne favorizujem iz razloga što je to još jedna „kockasta” pesma, odn. u njenom pevanju se pridržava zadate melodijske teme. Mogao bih do sutra da pričam o tome da ni ova pesma ne bi bila baš srećan izbor za Švajcarsku (zato što bi ispali u polufinalu), ali može se dogoditi da pobeda ove kompozicije bude i nameštena zbog autoriteta koji među članovima delegacija uživa sam Milanov.

Alehandro Rejes | Compass

I ranije smo na evrovizijskoj sceni viđali gitarski tinejdž-pop zvuk, ali mislim da je bilo dosta takvih pesama na evrovizijskoj sceni. Gotovo svi izvođači koji su se predstavljali u tom fazonu prolazili su uglavnom s lošim plasmanima, izuzev Toma Dajsa iz Belgije, pa mislim da ni Alehandro ne bi bio izuzetak. Još nešto što zameram ovoj pesmi jeste što je u strofama kopirao melodijski model uspostavljen u hitu Eda Širana Shape of you. Pesma svakako ima potencijala da postane hit i van granica Švajcarske i za evrovizijsku scenu bi dobro prošla, ali bi u slučaju eventualnog prolaska u finale zauzela donju polovinu tabele.

Neman | Kiss me

Da nije sve tako crno u evrovizijskoj selekciji, govori i činjenica da mi se dopala pesma Kiss me koju izvodi Neman, još jedna tinejdž-zvezda na ovogodišnjem izboru. Iako liči na pesme kakve ceo svet voli da sluša preko radio-stanica koje forsiraju trendi-muziku, moj utisak je da ova pesma zvuči dosta ubedljivo za evrovizijsku scenu u odnosu na prethodne tri spomenute. Već vidim dobar scenski nastup uz nju i plasman u finale. Ne bi baš ova numera bila za TOP 5 plasman, ali bi se svakako plasirala među prvih 13 učesnika u slučaju eventualnog prolaska u finale.

Endži Ot | A thousand times

Kod ove dramatične balade se vidi da je pesma namenski rađena za Evroviziju. Ovakve pesme su obično prolazile u finale i tamo ostvarivale visok plasman, ali mislim da ona ne bi ponovila uspeh svojih prethodnica, upravo iz razloga što je publici ovakav tip numera bukvalno dosadio. Za razliku od publike, žiri bi je bolje progurao, ali ponavljam – ovakav tip pesama bi se više uklopio u neku 2011. ili 2012. godinu.

Kjara Dabi | Secrets and lies

Pobeda Salvadora Sobrala je dosta uticala na druge zemlje da na svoje nacionalne izbore uvrste bar jednu umilnu pesmu vrednu pažnje. Upravo takva pesma se nalazi i u Švajcarskoj u izvođenju Kjare Dabi. Ona za razliku od ostalih izvođača nije ponudila senzacionalističku i običnu radijsku pesmu, već jednu jednostavnu pesmu u kojoj se s njenim glasom prepliću gudači i klavir. S obzirom na to kako je spomenut Salvador prošao na sceni, mogu da kažem da bi i njena verzija umilne priče bila dobro zapažena i donela Švajcarcima i finale i TOP 5 plasman.

A sad je red na vas! Jesu li Švajcarci napravili pomak? Ko bi bio najbolji predstavnik?

Oznake

2 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Potrudili su se Švajcarci i ponudili 6 različitih pesama koje su zanimljive svaka na svoj način. Ni jedna nije loša, a ni jedna nije ni izvanredna. Svih 6 su mi ok. Svaka ima potencijal da prođe dobro na ESC ali i da potpuno podbaci.
    U principu, opet dolazimo do činjenice da je najbitniji nastup i energija/harizma izvođača. Ovo preslušavanje audio snimaka je delimično zanimljivo ali ne mogu da imam favorita dok ne vidim kako se ta osoba ponaša na sceni i kako izvodi pesmu.

  • Iskreno, Švajcarksa je ove godine napravila veliki pomak, ali bih rekao da su dve pesme ispunile moj kriterijum. Prva je pesma “Stones” koja je veoma upecatljiva pesma sa jakim vokalom pevačice. Volim brze pesme i ne slažem se sa vašim mišljenjem da ova pesma neće ući u finale. Šta više mislim da ova pesma zaslužuje TOP 10 plasman. Ako ne udje u finale desiće se velika nepravda koja se dogodila i prošle godine za letonsku pesmu. Druga pesma je “Readlights”, koja mi se sviđa jer je tipična evrovizijska pesma, a ja volim takve pesme. Naravno favorit mi je grupa Zibbz, ali bilo bi super ako ne pobedi Zibbz da pobedi Vanesa sa svojom pesmom.