Evrovizija 2018

Rajan Ošonesi 52. predstavnik Irske

Rajan Ošonesi, dvadesetpetogodišnji momak iz Dablina, predstavljaće Irsku na Pesmi Evrovizije u Lisabonu, saopštio je javni medijskih servis RTÉ (Raidió Teilifís Éireann). On će u prvom polufinalu 8. maja izvesti evrovizijsku baladu Together, čiji je jedan od autora.

Pesma Together ciljano je napisana za Pesmu Evrovizije, a uradila je grupa autora okupljenih pod imenom The Nucleus, čiji je osnivač Hamlet Svini (Hamlet Sweeney). Ideja je da se ta autorska organizacija u Irskoj poveže s drugim kompozitorima i tekstopiscima iz čitavog sveta, kako bi stvarala nova dela. Izabrana kompozicija biće predstavljena naknadno.

Rajan Ošonesi (orig. Ryan O’Shaughnessy) jeste novo ime na medijskom nebu iznad Irske i Velike Britanije, ali nije nepoznato. Kao dečak bavio se glumom i imao zapažene role u dečjim filmovima, a veću afirmaciju kao pevač stekao je tokom 2012. godine, učešćem u (pogađate!), takmičenjima za mlade talente – The Voice of Ireland i The Britain’s Got Talent.

Iako ni u jednom, ni u drugom, nije ostvario zapažen rezultat (čak je bio eliminisan već u prvom krugu „Glasa”), objavio je kasnije dva singla i mini-album (EP) koji se probio u prvih 10, kako u Irskoj, tako i u Britaniji. Poslednji album „Back To Square One” objavio je 2016. godine.

Podsetimo, s ciljem da konačno popravi evrovizijski rezultat i da se posle četiri godine makne od polufinala, RTÉ je organizovao javni konkurs između 14. septembra i 6. novembra, na koji je pristiglo više od 300 pesama, a početkom godine saopšteno je da se 10 pesama našlo u užem izboru.

Pre toga, da bi izbegli peti uzastopni neprolazak u finale, irski javni servis je u avgustu organizovao tzv. Evrovizijski forum, odnosno javnu raspravu o tome kako bi Irska trebalo da se pripremi za 2018. godinu. Učesnici javne rasprave su bili predstavnici iz sveta irske muzičke scene i šou-biznisa, novinari i evrovizijski fanovi, koji su došli do zaključka da idealni irski predstavnik ne bi trebalo da bude nikakav cirkuzant, izvođač-početnik ili zaboravljeni as, već bi to morao da bude neko s višegodišnjom karijerom iza sebe, koji se konstantno nalazi među popularnim izvođačima, ili neki predstavnik mlađe generacije izvođača, a da nije početnik.

Ocenite odluku
  • Kataklizma
  • Bez veze
  • Samo OK
  • Simpa
  • Strava
Sending
User Review
3.1 (10 votes)
Oznake