Evrovizija 2018

Mikolas i „Lie to me” putuju u Lisabon

Sedmi evrovizijski predstavnik Češke Republike je Mikolas Josef, objavio je javni emiter te zemlje Česká televize. On je pobedio na nacionalnom takmičenju Eurovision Song CZ s pesmom Lie to me i izvešće je 8. maja, u prvom evrovizijskom polufinalu.

U konkurenciji još pet pesama i izvođača, Mikolas je dobio najviše glasova međunarodnog žirija i publike, tako stekavši pravo da otputuje u Lisabon.

Orgnizatori izbornog takmičenja u Češkoj ove su godine, prvi put nakon 2009, oformili otvoreno nacionalno takmičenje koje je imalo onlajn koncept. Naime, sve pesme objavljene su na Jutjubu, a publika iz celog sveta mogla je da glasa dve sedmice, od 8. do 22. januara, za omiljenu pesmu preko evrovizijske aplikacije za pametne telefone. Ipak, uvažavani su samo glasovi pristigli iz Češke.

Pored publike, za češku evrovizijsku pesmu glasao je međunarodni žiri sastavljen od evrovizijskih zvezda, i to: Dami Im (Australija 2016), Robin Bengston (Švedska 2017), NAVIBAND (Belorusija 2017), grupa „Sunstroke Project” (Moldavija 2010, 2017), Sanja Vučić ZAA (Srbija 2016), Iveta Mukučjan (Jermenija 2016), Nejtan Trent (Austrija 2017), duo „Norma John” (Finska 2017), duo „Jalisse” (Italija 1997) i Liora Simon (Izrael 1995).

Bodovi su raspodeljivani po šemi 1-2-3-4-6-8, pa je tako žiri, od maksimalnih 80, čak 68 poena dodelio pesmi Lie to me Mikolasa Josefa.

Podsetimo, ČT je protekle jeseni raspisao javni konkurs za autore, na koji je stiglo preko 300 kompozicija različitih žanrova, od kojih su 36 bile od čeških kompozitora i producenata. Finalni izbor sužen je na šest, a u konkurenciji su bili:

Redakcija sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs čestita Česima na izboru i želi sreću na takmičenju u Lisabonu

Ocenite pesmu
  • Kataklizma
  • Bez veze
  • Samo OK
  • Simpa
  • Strava
Sending
User Review
4.06 (31 votes)
Oznake

2 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Svaka čast. Ovaj Czech puppy ima da uđe u finale samo tako ;). Češka je, i meni nepoznatih razloga, večiti autsajder, na ESCu. Sada bi se to konačno moglo promeniti.

    Pesma inače takođe nije loša ;).

  • Konačno!! Konačno i Češka da izabere neku dobru pesmu. Što se mene tiče pesma je fenomenalna. Posle prvog slušanja sa zapamtio onaj solo saksofona a već posle drugog i celu pesmu. Očekujem veliki spektakl na sceni. Iskreno na Evroviziji želim što više ovakvih pesama. Svidja mi se kod Mikolasa što u ovom njegovom stilu prepoznajem stilove velikih muzičkih zvezda kao što su : Bruno Mars, Džastin Timberlejk…, ali opet se ne može reći da ih je kopirao. Vrlo originalno i dosta smelo. Mikolas je po mom mišljenju dosta visoko postavio lestvicu. Top 3 se može očekivati. Svakako prva pesma koja ulazi u listu mojih favorita.