Evrovizija 2018

Sve evrovizijske lokacije u Lisabonu

Organizatori 63. Pesme Evrovizije definisali su sve važne „evrovizijske tačke” u glavnom gradu Portugalije koje će biti mesto dešavanja ključnih zbivanja u maju.

„Evrovizijsko selo” – Eurovision Village biće locirano na velikom i poznatom trgu u Lisabonu Terreiro do Paço, koji se još naziva i Praça do Comercio. Reč je o prostranom i živopisnom platou na kojem će biti organizovan pravi „evrovizijski vašar” – brojni zabavni, komercijalni i muzički sadržaji, koncerti, druženje sa bivšim i aktuelnim evrovizijskim predstavnicima, učesnicima i slično.

Planirano je da „evrovizijsko selo” bude otvoreno od 4. do 13. maja, a svi zainteresovani moći će da ga posete od 16 do 23 časa.

Neposredno u njegovoj blizini, nalaziće se i Euroclub. U noćnom klubu „Lust”, koji se nalazi u ulici Rio in Cais do Sodré, novinari, fanovi i učesnici Pesme Evrovizije provodiće vreme uz zabavu, tematske žurke, mini-koncerte i opuštati se. On se nalazi u najpoznatijoj i najpopularnijoj lisabonskoj četvrti – Kais do Sodre.

Terreiro do Paço (Praça do Comercio)

Kais do Sodre je četvrt poznata po izuzetnom noćnom životu, klubovima, barovima, restoranima i kafićima. Neke od najpopularnijih lisabonskih znamenitosti se nalaze upravo ovde: Ružičasta ulica, market „Timeout”, „Musicbox”, Lisabonski bazar i prelepa rivijera „Ribeira das Naus”. Od evrovizijske arene ova četvrt je udaljena pola sata ukoliko putujete tramvajem ili metroom.

Kada je reč o nešto formalnijim događajima, svečani defile predstavnika i učesnika Evrosonga biće upriličen na obali reke Taho (ili kako je Portugalci nazivaju Težo), u potezu fascinantnog muzejskog kompleksa „Maat”, koji se nalazi u lisabonskom kvartu Belem. Ovde postoji i jedan mali kuiozitet – ovaj svečani čin u holivudskom stilu odigraće se ovog puta na „plavom tepihu”, a ne na „crvenom”, budući da „boje mora i vode” dominiraju vizuelnim identitetom.

A nakon defilea delegacija, uslediće i čin prijema i svečanog otvaranja, i to u Muzeju električne energije koji se nalazi nadomak muzejskog kompleksa „Maat”, takođe u kvartu Belem.

Maat Museum Complex

Dakle – konceptualno bliski događaji locirani su vrlo blizu jedan drugog, što će sasvim sigurno posetiocima obezbediti udobnost boravka u Lisabonu.

Dve polufinale večeri (8. i 10. maja) i finale (12. maja) održaće se u najsavremenijoj višenamenskoj dvorani Arena Altice.

Arena Altice
Oznake