Evrovizija 2018

Polufinalni žreb 29. januara

Dvadesetdevetog ovog meseca održaće se žreb za polufinala Evrosonga 2018, kada će se saznati u kojim delovima večeri će nastupati 37 ovogodišnjih učesnika.

Preliminarni polufinalni žreb je praksa uvedena 2008. u Beogradu sa ciljem da sve delegacije zemalja koje su se prijavile za takmičenje već u ranom periodu znaju kada će nastupati, kako bi na vreme rezervisali let i mesto boravka, odredili datum dolaska zbog održavanja proba, raspored aktivnosti i slično. Konačan redosled nastupanja u polufinalima i u finalu odrediće, kao i prošle godine, producenti takmičenja, kada sve takmičarske pesme budu izabrane.

U 13.00 časova u lisabonskoj Gradskoj većnici održaće se žreb, posle ćega će kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko tradicionalno predati ključeve organizacije svom lisabonskom kolegi Fernandu Medini. Voditeljke ovog događaja biće Silvija Alberto i Filomena Kautela.

U prvom polufinalu nastupiće 19 država, a u drugom njih 18, a kao i prethodnih godina, žreb će se sastojati iz dva dela. U prvom će se odrediti u kom polufinalu će glasati „velike zemlje”, tj. „Velika petorka” i domaćin. U drugom delu će se obaviti glavni polufinalni žreba.

Već po ustaljenoj proceduri, polufinalisti su raspoređeni u šest „šešira”, odnosno grupa, na osnovu istorijskih obrazaca glasanja koje je ustanovio zvanični televouting partner Digame. Srbija je ponovo smeštena u I grupu s još šest država, uglavnom bivšim jugoslovenskim republikama. S polovinom od njih ne može biti u istom polufinalu. Evo i kompletnog rasporeda zemalja po grupama:

I grupa II grupa III grupa IV grupa V grupa VI grupa
Albanija Danska Jermenija Bugarska Izrael Belgija
Makedonija Finska Azerbejdžan Kipar Australija Holandija
Crna Gora Island Belorusija Grčka Češka Estonija
Slovenija Irska Gruzija Rumunija Malta Letonija
Hrvatska Norveška Rusija Moldavija Austrija Litvanija
Srbija Švedska Ukrajina Mađarska San Marino Poljska
Švajcarska

Iz svakog polufinala će se u finale kvalifikovati po deset pesama. Dvadeset finalista iz polufinala u velikom finalu čeka „Velika petorka” zajedno sa domaćinom Portugalijom. Ukupno 26 zemalja će se nadmetati za pobedu u velikom finalu.