Balkan, Balkan! Pogledi

Beovizija ponovo? Zaista?

Da, dragi naši, ni mi ne možemo ni očima, ni ušima da poverujemo da će se ovo zaista dogoditi. Nova godina nam, izgleda, donosi prelep evrovizijski početak. Srbija vraća svoj tradicionalni nacionalni izbor Beoviziju (Beosong). Zvaničan naziv takmičenja tek treba da bude objavljen, ali mi prosto ne možemo dočekati da izrazimo svoje želje i mišljenje o (nekada) najvećem festivalu zabavne muzike u Srbiji.

Na samom početku godine smo odlučili da vas obradujemo jednim tekstom ovog tipa, gde želimo i vaše utiske, mišljenja i želje u komentarima. A koliko će naše želje biti „uslišene”, videćemo za nekih mesec dana.

Renomirani festival

Kao što većina evrovizijskih fanova to već zna, Beovizija je ranijih godina bila tradicionalni srpski izbor za Pesmu Evrovizije koji se svake godine željno iščekivao, a sa svake se izdvoji po nekoliko hitova koji su i dan danas aktuelni. Naša „mala Evrovizija” je upravo to i bila – miks umetničkih dela, kvaliteta, popularnih i manje popularnih muzičkih žanrova. Prva Beovizija je održana već davne 2003. godine, ali tada samo kao revijalni festival tj. pobednik istog nije otišao na Pesmu Evrovizije. Poslednja Beovizija je održana 2009. godine, kada je Marko Kon odneo pobedu sa neslavnom pesmom Cipela.

Poslednji pokušaj „oživljavanja” Beovizije desio se pre tačno pet godina. Na novom festivalu Beosong učestvovalo je ukupno 15 takmičarskih pesama, od kojih se pet plasiralo u finale. Pobedu je odneo nekadašnji pop trio „Moje 3”, čiji su članovi bile Mirna Radulović, Nevena Božović i Sara Jovanović. Nažalost, ove tri maestralne pevačice su otputovale u Malme sa slabašnim pop pesmuljkom Ljubav je svuda i nisu Srbiji obezbedile čak ni prolaz u veliko finale. Do danas, one drže titulu „najlošijeg” predstavnika Srbije.

I na Beosongu i na Beoviziji su se pojavljivale velike zvezde poput Željka Joksimovića, Jelene Tomašević, Marije Šerifović, Ane Nikolić, Maje Odžaklijevske, Tijane Dapčević, Ivane Peters, Ivane Selakov, Maje Nikolić, Jelene Karleuše, Kaje Ostojić, Željka Samardžića, Bebi Dol, Cece Slavković , Ane Bekute itd. Čvrsto verujemo da će se bar nekoliko njih pojaviti i na ovogodišnjoj Beoviziji – i zbog kvaliteta, i zbog povećanja popularnosti takmičenja.

Šta da očekujemo?

Samo da ne bude „festival izlizanih žalopojki” kao što je to bio Beosong 2013. Međutim, s obzirom da sve prijave preslušavaju (bar prema ranijim navodima RTS-a) isključivo njihovi muzički urednici, plašimo se da će festival ponovo izgledati i zvučati veoma staromodno. Nemojte pogrešno da shvatite, mi volimo odličnu kompoziciju ma kakvog žanra bila, ali takva ideja nam se baš i ne dopada.

Želimo inovativnost, maštu i umetnost. Želimo kvalitet, dobar vokal i avangardu. Moglo bi se dodati i malo „balkanskog začina” u to, pošto Evropa izuzetno voli kad se čuje nešto „srpsko” u muzici.

A koga mi hoćemo na „novoj” Beoviziji?

Verujemo da i vi imate sopstvene favorite koje želite da vidite na beovizijskoj sceni u februaru, ali eto, sopstvenu listu možda možete dopuniti i našim favoritima koje očekujemo u februaru.

Krenimo redom…

Ivana Jordan

Ova umetnica je definitivno jedan od bisera koji su nepravedno skrajnuti sa naše scene. Pre nekoliko godina proslavile su je pesme poput Svetlo koje tražim, Znam to i osećam, ali i Lazarica koju je izvela na Beoviziji 2006. godine. Jordanovu odlikuje anđeoski glas, čaroban izgled i stav jedne dive. Malo je takvih generalno na našoj muzičkoj estradi. Poslednja pesma koju je objavila jeste Moj anđele, moderna pop numera protkana Ivaninim čarobnim vokalom. Bilo bi odlično kada bi nas još jednom oduševila „etno šlagerom” kao što je Lazarica.Lena Kovačević

Jedna od naših najpoznatnijih džez umetnika. U poslednjih nekoliko meseci aktivna je u medijima, pošto je objavila dve nove pesme. Kompozicije Zauvek i Café radio je proslavljeni makedonski kompozitor Darko Dimitrovski. Reč je o modernim prizvucima, sentimentalnim tekstovima i fantastičnim vokalnim izvođenjem prelepe Lene – sofisticirano i pomalo neobično. S obzirom da je poslednji evrovizijski pobednik odneo pobedu upravo sa pesmom u džez maniru, verujemo da bi Lena Kovačević ostala upamćena po mnogo čemu kako na Beoviziji, tako i na Evroviziji.„Lexington” bend

Možda zvuči neobično i možda bi izgledalo neobično, ali da – ovi momci zaslužuju barem Beoviziju. „Lexington” bend jeste jedan od najpopularnijih bendova na našim prostorima. Odlikuju ih moderan pop-rok prizvuk, određena doza folka i prelep, umirujući glas njihovog vokaliste – Bojana Vaskovića. Ovi momci se posebno izdvajaju na našem „estradnom nebu” upravo zbog unikatnog vokala Bojana Vaskovića, kao i prijemčivog zvuka njihovih pesama.Mari Mari

Verujem da svi znaju o kome se radi. Marija Marić-Marković, poznatija kao Mari Mari, jeste jedna od najlepših srpskih vokala. Karijeru je započela u RTS-u, muzički je pedagog i prenosi svoje muzičko znanje deci u nižoj muzičkoj školi „Petar Konjović”. Izdala je četiri studijska albuma i poznata je po svom predivnom, tačnom i čistom vokalu. Najpoznatije pesme su joj pop-rok numera Uporno si tu, dramatična numera O, mama i evrovizijska balada Da ti se dlanovi zalede, gde upravo možete čuti taj izvanredan ženski sopran. Bila bi izvanredan izbor za Srbiju u Portugalu, jer se dobar vokal uvek mnogo ceni.Tanja Banjanin

Red bi bio i da ova umetnica nađe svoje mesto na „evrovizijskom nebu”. Srpska je pop pevačica, rodom iz vojvođanskog Bečeja. Do danas je izdala četiri studijska albuma, a pesma koja joj je definitivno obeležila karijeru jeste izvanredna balada Ja činim sve, sa kojom je pobedila na „Budvanskom festivalu” davne 1997. godine. Ova pesma je i dan danas „evergrin” među obožavaocima srpskog popa. S obzirom da Tanja važi za jednu od najvećih pop umetnica kod nas, lepo bi bilo videti je na Beoviziji sa grandioznom baladom u stilu Arete Frenklin. Samo onako kako ona ume.Bojana Vunturišević

Pitate nas da li imamo izvođače alternativne muzike? Naravno da imamo! Jedna od njih je genijalna Bojana Vunturišević, suptilni kritičar današnje pop kulture. Njena filozofija ima reflekciju upravo u njenim pesmama, veoma modernog prizvuka – zapadnjačkog, a opet toliko „našeg”. Svojim prvim solo albumom je definitivno pomerila granice. Bojana nije stranac u svetu naše alternativne muzike. Bivši je solista grupe „Svi na pod”, tako da ima mnogo iskustva u svetu muzike. Odličan ženski vokal, moderna kompozicija i tekst koji zapravo ima neko značenje – šta nam više treba?Marko Louis

Reč je o novoj „mladoj nadi” srpske pop scene. Najveće simpatije publike pobrao je pesmom Cveće cafnalo, novijom i nadograđenom njegovim fantastičnim vokalom. Prvi solo album izdao je prošle godine i može se reći da je napravio pravi „bum”. Posebno bismo istakli taj moćni muški džez vokal i njegovu sposobnost improvizacije. Marko je pravo „osveženje” doneo i u „renoviranoj” pesmi Đelem, đelem. Jedna od zanimljivih činjenica jeste to da je Marko sin pokojnog velikana Ljubiše Stojanovića – Luisa, pa otud i njegovo „scensko prezime”. Nije ni čudo što Markova muzika zvuči ovako. I posle Luisa – Luis!Maja Nikolić

Koliko god bila u najmanju ruku „čudna” – razorna glaščina ove žene se ne može osporiti. Maja Nikolić je dobro poznato lice na našoj estradi i kao jedna festivalska pevačica, red je da se nađe i na Pesmi Evrovizije. Donela nam je hitove poput Odlazi, Varali me svi, Uzmi me, Ako veruješ, a od beovizijskih hitova tu su Kad ti treba i Ja znam da ti me ne voliš, obe grandiozne balade sa izazovnim vokalnim deonicama. Nikolićeva se najbolje snalazi u džezu, soulu, dobrom starom popu, ali verujemo da bi se odlično snašla i u mjuziklu. S obzirom na muzičku virtuoznost, glas od nekoliko oktava i neosporni muzički kvalitet Maja bi bila odličan izbor za Srbiju. Jedini izazov bi bila adekvatna pesma. Taj zadatak bi, verujemo, najverodostojnije odradio njen kum Vladimir Graić – Graja.Oznake

4 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Po mom misljenju na Evroviziju bi trebalo da posaljemo S.A.R.S . Mislim da bi njihov fazon odlicno prosao tamo. I da naprave baladu koja je u fazonu “Lutke” ili neku brzu pesmu u fazonu “Perspektive” publika bi bila luda za njima.

  • Spomenuli ste Maju Nikolić, a niste Tošeta Proeskog. Ej, Maju Nikolić, i to dva puta.

  • Bojana je sjajna u svakom smislu.
    Lena je interesantna ali već mnoge zemlje planiraju da šalju nešto u džez stilu tako da bi možda bilo bolje da se razlikujemo.
    Maja Nikolić od pre 15-20 godina, ova o kojoj ste pisali i Maja Nikolić danas, nije jedna te ista osoba. Nju ne bih razmatrao kao opciju.
    I da zaista, ko su sve članovi selekcione komisije? Nisam to do sad nigde video.

  • Ovaj tekst je komentar na koju vest? Ko su članovi selekcione komisije, gde je to objavljeno, tj. gde može da se pročita puna informacija. Ovaj tekst izgleda kao komentar na neku privatnu vest??